İşte kentsel dönüşümün en çok merak edilenleri!
Alo 181 Kentsel Dönüşüm Hattı'na en çok bunları sorduk
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere TOKİ, Emlak Konut GYO ve yerel belediyeler tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Alo 181 Kentsel Dönüşüm Hattı'na da her gün yüzlerce soru geliyor. İşte en çok sorulan sorular ve cevapları..
SORU : 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkındaki kanunun temel çıkarılma nedeni nedir?
CEVAP : Afetler sonucu bir daha can kaybı yaşanmaması için, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıları, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürmektir.
SORU : Bina yıkıldıktan sonra, yeni binanın yapılmasında hak sahiplerinin üçte 2'lik çoğunluğunun karar vermesi gerekiyor. Bu sağlanamayıp, yüzde 50 durum olduğunda hangi çözüm yöntemi uygulanacak.
CEVAP : Anlaşmayı özendirmek için anlaşma yapanlara kira ya da konut tahsisi sağlanıyor. Yine de anlaşma olmazsa üzerindeki bina yıkılan arsa hisseleri oranında maliklere pay ediliyor.
SORU : Hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ve sit alanlarının durumu ne olacak?
CEVAP : Yapılar hacizli olması veya kaçak yapı olması yönünden değil Afet Riskli olup olmadıkları yönünden incelenerek riskli olmaları halinde yıkılacak yada güçlendirilecektir. Hacizli olan binalar ile kaçak binalar dönüşüme tabi olmak kaydıyla kanunun getirdiği haklardan yararlanacaktır. Bunlara ait mevzuat düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, maliklerin üzerindeki borçların devam ettirilerek yeni binalarına kavuşmaları sağlanacaktır.
SORU : Kira yardımı dâhil her turlu yardım yapılacak deniliyor. Hangi kriterlere göre? Binasını yıkmak isteyen herkes kira ve başka turlu yardım alabilecek mi?
CEVAP : Riskli alanda binası olanlara ve riskli alan olmasa da binası riskli olduğu tespit edilenlere Bakanlık yada idare ile yapacakları anlaşma hükümleri doğrultusunda, bulundukları bölgenin sosyo_ ekonomik durumları da dikkate alınarak kira yardımı veya diğer finansal destekleri kullanma hakları verilecektir.
SORU : Yapılan tespitler neticesinde bina riskli çıktı. Ancak binadaki 9 hak sahibi binanın yıkılmasına karşı çıktı. Bir hak sahibi ise rapora göre hareket ediyor ve risk taşıdığını iddia ederek yıkılmasını talep ediyor. Bu noktada yeni yasaya göre uygulama nasıl olacak?
CEVAP : Yapılan tespitlere itiraz hakkı bulunuyor. İtirazları 4 ü üniversitelerin ilgili dallarında öğretim üyesi 3 ü de Bakanlık görevlisi olmak üzere 7 kişilik teknik heyetler inceliyor. İnceleme sonunda Riskli olduğu kesinleşen bir bina, Bakanlar Kurulunca kararlaştırılacak riskli alan içinde kalıyorsa bina yıkılıyor. Engelleyenler hakkında gereken işlem yapılıyor. Riskli alan dışındaki bir bina ise bunlara yıkılıp yeniden yapımı için ya da güçlendirilmesi için Bakanlığın üzerinde çalışmış olduğu şekilde güçlendirme yapılabilir.
Yorum Yaz