İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları soluksuz sürdürülüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarını farklı bölgelerde “soluksuz” sürdürüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalarını farklı bölgelerde “soluksuz” sürdürüyor.
Kadifekale : Heyelan bölgesinde 1966 sağlıksız konutun sakinleri Uzundere'deki toplu konutlara taşındı. Yıkım için sadece 2 bina kaldı. Alanın 184 bin metrekarelik bölümü şimdiden ağaçlandırıldı.
Gürçeşme : Heyelan bölgesindeki 120 binadan 117'si yıkıldı. Yıkımlar en kısa sürede tamamlanarak alan yeşillendirilecek.
Yeşildere: Büyükşehir, burada da sağlıksız 153 yapının 95'ini yıktı. Vatandaşların bir kısmı, noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere'deki yeni konutlarına kavuştu.
Uzundere : Kentsel dönüşüm bölgesinde mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi tamamlandı. Değer tespiti, plan-proje ve yeni yapıları 3 boyutlu görselleştirme çalışmaları sürüyor. Halkı bilgilendirme toplantıları yapıldı. Şimdi de “İletişim Merkezi” açılıyor.
Ballıkuyu: İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile bölgede 5000 adet konut üretmeyi ve “yerinde dönüşümü” hedefliyor. Proje alanının durum tespiti, veri tabanı ve hak sahipliğine esas belge toplanması için ihale süreci başlatıldı.
Aktepe- Emrez : 122 hektarlık alanda “kentsel dönüşüm” projesi için hazırlıklar tamamlandı. Proje alanının durum tesbiti, veri tabanı ve hak sahipliğine esas belge toplanması için ihale süreci başlatıldı. 6000 adet konut üretimi planlanan bölgede halkı bilgilendirmek için “Kentli Merkezi” açılıyor.
Bayraklı : 60 hektarlık dönüşüm alanı ve çevresinde ulaşım ve jeolojik etüd çalışmaları tamamlandı. Kentsel dönüşüm projesi için ihale yapılarak hazırlıklara başlandı. Bu çalışmalar Haziran 2013'te tamamlanacak. Vatandaşlarla anket yapıldı ve doğrudan bilgilendirmek amacıyla “İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı. Veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması ve hak sahiplerinin tespit edilmesi işlemleri tamamlandı.
Cennetçeşme : 48 hektarlık bölgede jeolojik ve jeoteknik etüdler tamamlandı. Zemin ve zeminüstü envanteri çıkarıldı. Öneri imar planı ve mimari projeler bitirildi. Projeye altlık oluşturmak ve vatandaş taleplerini değerlendirmek amacı ile anketler yapıldı. “Kentli Merkezi” açılarak sosyal dönüşüm faaliyetlerine başlandı. Bakanlar Kurulu kararıyla, “riskli alan”a dahil edilen bu bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının yine Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi yönünde Bakanlık ile görüşmeler sürüyor.
Örnekköy : 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Jeolojik etüdü onay aşamasında. Zemin üstü envanteri için yapıların ölçüm ve tespitlerine başlandı.
Kentsel dönüşüm uygulamalarını İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 1/25.000 ölçekli plan ile kent bütününde 4.700 hektarlık “sağlıklaştırma ve yenileme program alanı” belirledi. Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in dönüşümünde örnek gösterilecek uygulamalar için çalışmalarını yoğunlaştırırken, pek çok dönüşüm bölgesinde somut adımlar atıldı.
İşte bölge bölge “dönüşüm raporu”
Kadifekale
Kadifekale Heyelan Bölgesi'nde kamulaştırma konusunda uzlaşmaya varılan binaların yıkımında “finale” gelindi. 2010 yılının Haziran ayından bu yana yıkılan ev sayısı 1966'ya ulaştı. Ortaya çıkan uydu fotoğrafları, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının sonucunu net şekilde ortaya çıkardı. Büyükşehir ekipleri, Kale'nin rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi ve bölgede bir yeşil doku oluşturulması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Alanın 184 bin metrekarelik bölümü şimdiden ağaçlandırıldı.
Gürçeşme
Birinci derecede deprem kuşağında olan İzmir'de 1.5 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesindeki binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak alanın yeşillendirilmesi hedefleniyor. Bölgede yer alan 120 binadan 117'si yıkıldı. Projenin toplam maliyetinin 20 milyon TL'yi aşması öngörülüyor.
Yeşildere
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere'de 2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının 95'ini yıktı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşları, Temmuz ayında Noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere'deki yeni konutlarına kavuşturdu. C-6 Blok'ta yer alan 56 daire için 49 vatandaş kuraya katıldı. 12 vatandaş ise kendi seçtikleri farklı daireler için ayrı sözleşme yapmayı tercih etti.
Uzundere
Büyükşehir Belediyesi'nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1293 bağımsız bölümü kapsayan ve 3000 adet yeni konut yapılması hedeflenen Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Geçen süre içinde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. Yapıların değerlerinin tespiti, plan ve proje çalışmaları ve yeni yapılacak yapıların 3 boyutlu görselleştirilmesi ise devam ediyor. Alanda yapılan çalışmaları hakkında halkın bilgi sahibi olmaları ve proje hazırlığına katılmaları amacıyla, alan sınırları içerisinde bulunan, 3962/1 sokak No:9 adresindeki yapı “İletişim Merkezi” olarak kullanıma hazır hale getiriliyor.
Bu aşamada halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisindeki 5 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi.
Ballıkuyu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile bölgede 5000 adet konut üretmeyi ve Belediye'nin diğer projelerinde olduğu gibi “Yerinde Dönüşümü” hedefliyor. Alanda gerçekleştirilecek projeye altlık teşkil etmek üzere, “Proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi” teknik şartnamesi hazırlandı ve ihale süreci başlatıldı.
Aktepe- Emrez
Gaziemir'in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “kentsel dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, tıpkı Kadifekale ve Bayraklı'da olduğu gibi burada da bölge halkı için “Kentli Merkezi” açıyor. Gaziemir Belediyesi'nden tahsisi yapılan 130 metrekarelik alana kurulan 2 katlı merkezde tadilat çalışmaları tamamlandı. Kentli Merkezi'nde hem Cennetçeşme'de olduğu gibi vatandaşlara yönelik çeşitli kurslar ve bilgilendirmeler düzenlenecek hem de kentsel dönüşüm projesi hakkında merak edilen sorulara yanıt verilecek. Bölgede 6000 adet konut üretilmesi planlanıyor.
“Proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veri tabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi” teknik şartnamesi hazırlandı ve ihale süreci başlatıldı.
Bayraklı
Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasında, Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin yer aldığı 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede de ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.
Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Hizmet Alım İhalesi yapılarak çalışmalara başlandı. Bu çalışmalar Haziran 2013'te tamamlanacak. Bayraklı'daki “dönüşüm” çalışmaları için vatandaşları bilgilendirmek amacıyla “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı. Merkez, projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme yapıyor.
Alanda gerçekleştirilecek proje için sosyo ekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması, hak sahiplerinin tespit edilerek uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modelinin oluşturulması işlemleri tamamlandı. 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planları, Vaziyet Planı, Kentsel Tasarım ve Mimari Projelerin Hazırlanması işlemleri devam ediyor.
Bölgede ayrıca “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Sosyo-Demografik Yapı” araştırmaları sırasında vatandaşlarla anket çalışması yapılarak alan hakkında detaylı analiz yapabilme olanağı elde edildi. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı. İlgili kurum incelemeleri yapılarak veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı.
Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda alan içinde bulunan 6 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıların gelen talepler doğrultusunda devam ettirilmesi ve hak sahiplerinin proje ile ilgili spekülasyonlardan uzak “doğru bilgiye” ulaşmaları hedefleniyor.
Cennetçeşme
Jeolojik ve Jeoteknik Etüd çalışması tamamlanan 48 hektar büyüklüğündeki alanda zemin ve zeminüstü envanteri çıkarılarak veritabanları oluşturuldu. Öneri imar planı ve mimari projeler tamamlandı. Alanda sosyal dönüşümü desteklemek, projeye altlık oluşturmak ve vatandaş taleplerini değerlendirmek amacı ile anket çalışmaları yapıldı. Kentli Merkezi açılarak sosyal dönüşüm faaliyetlerine başlandı. Merkezde çeşitli kurslar düzenleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.12.2010 tarihli kararı ile belirlenen 47,6 hektar büyüklüğündeki Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile, Karabağlar İlçesindeki yaklaşık 540 hektar büyüklüğündeki bölge ile birlikte “riskli alan” olarak ilan edildi.
Bu bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının yine Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmesi yönünde Bakanlık ile görüşmeler sürüyor.
Örnekköy
Jeolojik etüdü onay aşamasında olan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda zemin üstü envanterinin hazırlanması amacı ile yapılara ilişkin mevcut durum ölçüm ve tespitlerine başlandı. Yaklaşık 540 yapının yerinde ölçümü tamamlanarak tutanak altına alındı. İlgili kurumlardan edinilen veriler ve yapılan tespitlere ilişkin veritabanı hazırlanması amacı ile çalışmalara başlandı.
İlçe belediyelerce yürütülen projeler
Büyükşehir Belediyesi'nce Bayındır Necati Uza-Hatay-Yenice (13 hektar) ile Torbalı Çaybaşı (5,7 hektar) kentsel dönüşüm projelerinde uygulama yetkisi Bakanlar kurulu onayı sonrası ilgili ilçe belediyelerinin talebi ile kendilerine devredildi. Söz konusu projelerde çalışmalar devam ediyor.
Bakanlar Kurulu onayı bekleyen projeler
Ayrıca, Konak İlçesinde bulunan ve arazi tespit çalışmaları tamamlanan, 7 hektar büyüklüğündeki “Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” ile Menemen ilçesinde, 8 hektarlık alan ve 515 yapıyı kapsayan “Ahıhıdır Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” için Bakanlar Kurulu'ndan onay bekleniyor.
Yorum Yaz