maritbet girişmaritbet
İzmir'de kentsel dönüşümün adresi olan 21 ilçe netleşti!

İzmir'de kentsel dönüşümün adresi olan 21 ilçe netleşti!

İzmir'de kentsel dönüşümün başlatılacağı 21 ilçenin netleşmesinin ardından başkanlar zaten hazır olan çalışmalarını hızlandırdı

İzmir'de kentsel dönüşümün başlatılacağı 21 ilçenin netleşmesinin ardından başkanlar zaten hazır olan çalışmalarını hızlandırdı. 

AFET RİSKİ ALTINDA
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riski altındaki alanlarda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projelerini belirlemek için yaptığı çalışmalarda, İzmir'de kentsel dönüşümün başlatılacağı 21 ilçeyi netleştirmesinin ardından çalışmalar hızlandı. 
 
YETKİ DEVRİ TAMAM 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki devri yaptığı, Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla belediyelerinden "Biz hazırız" mesajı geldi. 
 
PROJELER HAZIR
 
Belediye başkanları, kentsel dönüşüm projeleri hazırladıklarını ve bakanlıkla ortak çalışmak istediklerini dile getirdi. Gaziemir ve Güzelbahçe belediye başkanlarından, bu konuda gerekli altyapılarının olmadığı ve valilikten yardım bekledikleri açıklaması geldi. 
 
"DÖNÜŞÜME HAZIRIZ"
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, kentsel dönüşümün yapılacağı 21 ilçeyi belirlemesinin ardından, belediye başkanları, "Projelerimiz tamam. Çalışmaya başlayabiliriz" dediler 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riski altındaki alanlarda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projelerini belirlemek için yaptığı çalışmalarda, izmir'de kentsel dönüşümün başlatılacağı 21 ilçeyi netleştirmesinin ardmdan çalışmalar hızlandı. Bakanlık afet riski altındaki alan ve yapıların belirlenmesi için Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla belediyelerine yetki devri yaparken belediye başkanlarından "Biz hazırız" mesajı geldi. 
 
Başkanlar, göreve gediklerinden bu yana kentsel dönüşüm projeleri hazırladıklarını ve Bakanlıkla ortak çalışmak istediklerini dile getirdi. Gaziemir ve Güzelbahçe belediye başkanlarından ise, bu konuda gerekli altyapılarının olmadığı ve Valilik'ten yardım bekledikleri açıklaması geldi. 
 
NE DEDİLER? 
 
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ: 
 
Bakanlığın talebi üzerine çalışma başlattık. Deprem Etüt Merkezi'nin elindeki veriler bizim için önemli. Ancak bizim merkezimiz binaları inceledikten sonra verdiği kararlar tavsiye niteliğinde. Bunun için lisanslı laboratuarların çalışma yapması gerekiyor. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'müz ve Deprem Etüd Merkezi'miz çalışmalarını hızlandırdı. Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortak çalışma yapacağız. Kentsel dönüşüm projelerimiz de hazır. 
 
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındın:
 
İzmir'de ve ilçemizde binlerce kaçak yapı var. Bir liste halinde bunu bakanlığa bildireceğiz. Kentsel dönüşüm alanları ile ilgili çalışmalarımız var. Bunları da göndereceğiz. 
 
Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün: 
 
Kentsel dönüşüm projesi içinde Menderes ilçesi değerlendirilmesi gereken bölge. İzmir'in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Havzası'nı bünyemizde barındırıyoruz. Kaçak yapılaşma bölgemizde oldukça fazla. Yeni baştan iyileştirilmesi gereken yerimiz çok fazla. Bununla ilgili bir çalışma başlatacağız. Ancak, Menderes Belediyesi'nin tek başına çalışması yetmiyor. DSİ, Büyükşehir Belediyesi, ÎZSU'nun da bize destek olması gerekiyor. 1992 yılındaki su havzası yönetmeliği ile 2012'de idareciliği doğru bulmuyorum. Bununla ilgili de bir düzenleme yapılması gerekiyor. 
 
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı:
 
Yerinde bir karar. Bizler de şimdiden belediyenin teknik kısımlarını harekete geçirdik. Çalışmaları yapıyoruz. Adatepe, Akıncılar, Hürriyet ve Hürriyet mahalleleri ile ilgili projelerimiz var.
 
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak: 
 
Kentsel dönüşüm için çalışma yapılması gelecek için umut verici. Bu çalışmalar yürütülürken halkın mağdur edilmemesi önemli bir unsur. Toplumsal barışla bu dönüşüm gerçekleşmeli ve bu yerinde olmalı. Belediye olarak gerekli çalışmalara zaten başladık. Bakanlığımıza bildireceğiz. 
 
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur:
 
Kentsel dönüşümle ilgili yönetmeliğin çıkması lazım. Yönetmelik bizim yapacağımız çalışmaların yol haritasıdır Belli olmayan birçok nokta var. Bizim daha önce yaptığımız çalışmalar var. Riskli bölgeler var. Biz hazırız. Kanun ve genelge var ancak yönetmelik yok. Onu bekliyoruz. 
 
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin: 
 
Doğru bir çalışma. Biz de ilçemizde depreme dayanıksız bölgelerin tespiti noktasında çalışma başlattık. En yakın zamanda planlarımızı tamamlayıp Bakanlığa göndereceğiz. 
 
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm:
 
Maalesef İzmir BŞB'nin yapmak istediği kentsel dönüşüm projeleri bir yıldan bu yana onay bekliyor. Karabağlar olarak kentsel dönüşüm konusunda tüm altyapı çalışmalarını hazırladık, ilçemizin yarısı kaçak ve riskli yapılardan oluşuyor. 
 
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı: 
 
Bu konuda çalışmalarımızı tamamladık. Her şeyi ile dönüşüme hazırız. 'Düğmeye basın' denildiğinde harekete geçeriz. 
 
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz: 
 
Hazırlıklarımızı yapıyoruz. TOKI ile 300 konutluk bir projeyi ortak yapacağız. Kentsel dönüşümle ilgili belediyede özel bir birim kurduk. Çalışmaları tamamlayıp Bakanlığa göndereceğiz. 
 
Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş: 
 
Yılladır yapılması gerekip de yapılmayan, daha önceki hükümetlerin göz ardı ettiği bir konu. Hazine arazileri üzerine, dere içlerine uygunsuz, plansız inşaatlar yapılmasına göz yumuldu. Sonra da alt yapı sağlandı. Yeni yasayla birlikte göz ardı edilen konularm üzerine gidilecek. Bayandır bu açıdan şanslı bir ilçe. Kentsel yenileme alanlarımız var. Buralarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 
 
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyen: 
 
Bakanlığın yazısı elimize ulaşmadı. Ancak riskli alanların tespiti ile ilgili bize yetki devri verilirse bunu seve seve yaparız. Çok iyi bir gelişme. 
 
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce:
 
Sevindik. Ancak bunun tespiti noktasmda sıkıntımız var. Kadromuz yetersiz. 10 memurla işleri yürütmeye çalışıyorum. Aralarında jeoloji mühendisi yok. Diğer belediyelerin yaptığı çalışmaları incelemeye başladık. Gerekirse hizmet alımı yapacağız, valilikten uzman personel isteyeceğiz. 
 
 
YETERLİ ALTYAPIMIZ YOK 
 
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol:
 
Kentsel dönüşüm konusunda Büyükşehir ve üniversitelerle birlikte çalıştık. Ancak riskli alanların tespiti noktasında elimizde yeterli araç-gereç ve personel yok. Bunun için de ayrı bütçe gerekiyor. Dışarıdan bakarak binaların riskli olup olmadığını belirleyemeyiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Teknik altyapı ve mühendisimiz yok. 
 
Yeniasır

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
  • 20.11.2024 14:47

İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı

Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, bakanlıkta düzenlediği basın ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...