'İzmir'in bina stoğunun yüzde 62'sinin imarsız'
Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'ne katıldı.
Başbakan Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, göreve başladıkları 15 seneden beri yanlışları doğruya tahvil etmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi.
Temelleri yanlış atılmış, planları yanlış yapılmış ve yanlış inşa edilmiş şehirleri, "kentsel dönüşüm" diye riskli alanlar ilan ederek, bu yanlışı, bu rezilliği düzeltmenin gayretini gösterdiklerini ifade eden Yıldırım, konuya ilişkin yıllar önce Almanya'da yaşayan bir arkadaşının Almanya'da doğup, büyüyen çocuğuyla ilgili hatırasını şöyle anlattı:
"Çocukları sürekli babalarından 'İstanbul şöyle güzel, böyle güzel' diye dinliyor. Artık çocuk, 'Baba anlatıyorsun tamam anladık da bir götür, bize şu İstanbul'u göster' diyor. Karar veriyorlar, uçağa atlayıp geliyor ve Atatürk Havalimanı'nda iniyorlar. Yenibosna, Şirinevler, Topkapı'ya doğru giderken, 'Evladım İstanbul ne kadar güzel beğendin değil mi?' diye soruyor. Çocuk gayet sakin, mutsuz 'Baba İstanbul güzel de keşke savaştan sonra gelseydik' diyor. Şaşırıyor. O zaman Şirinevler, Bahçeilevler, Yenibosna, Topkapı'ya kadar olan bölge yeni inşa ediliyor. Vatandaş ne yapıyor? Bir kat atıyor, bir filiz bırakıyor. Parası olunca bir kat daha atıyor, ondan sonra bir kat daha atıyor. Bu kadar katı bu temel çeker mi çekmez mi hak getire. O çatısız filizleri, demirleri açıkta gören, çocuk zannediyor ki burası bombalanmış. Onun için de 'Savaş bitseydi de ondan sonra gelseydik' diyor."
"İki kere masraf olmayacaktı"
Şimdi yapılan bu işlerin daha fazla para harcanarak düzeltilmeye çalışıldığına dikkati çeken Yıldırım, 200'den fazla yerde kentsel dönüşüm, rezerv alan, riskli alan ilan ettiklerini ve buraları yapmaya çalıştıklarını söyledi. İzmir Karabağlar'da da bunu yapacaklarını ifade eden Yıldırım, "Oranın da ihalesi olmuş. Buradan İzmirlilere duyuralım, Bakanımıza teşekkür edelim. Temel atmaya hazır." dedi.
İzmir'in bina stoğunun yüzde 62'sinin imarsız, kuralsız ve depreme dayanıklılık bakımından sorunlu olduğuna işaret eden Yıldırım, "İstanbul keza... Türkiye çapında olaya baktığımız zaman yanlış hatırlamıyorsam 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz. Peki bunları daha baştan düzgün yapsaydık, önce kanalizasyonu, suyu, parselleri, garajı, yeşil alanı sonra binayı yapsaydık. İki kere masraf olmayacaktı." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, bunları düzeltmek için harcanacak paranın, bunlar yapılırken harcanan paradan daha fazla olduğunu vurgulayarak, ayrıca içinde insanların oturması nedeniyle mağduriyetlerin de söz konusu olduğunu ifade ederek, "Bütün varını yoğunu oraya vermiş. Ona yer bulacaksın, sonra oraları yeniden planlayıp, yeniden yapacaksın. Nereden bakarsan bak sıkıntı." dedi.
"Nereden nereye geldiğimizi milletimiz görüyor"
Bu alanda iktidarları döneminde yaptıkları bazı çalışmalara da değinen Yıldırım, şunları kaydetti:
"15 yılda memleketin bir ucundan diğer ucuna uzanan yeni bir Türkiye inşa ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizi, şehirlerimizi, insanımızı ihya etmek üzere önemli bir hamle başlattık. Cemil Meriç'in ifadesiyle kökü derinlerde olan bir çınarı yaşatmak için kolları sıvadık ve bugünlere geldik.
Yaşanabilir marka şehirler bizim AK Parti iktidarının şehircilikteki en önemli hedefidir. Şehirlerimizi 7'den 70'e herkesin huzur içinde, hayatını sürdüreceği bir hale getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Nihai hedefimiz bu. Buna uygun adımlar kararlılıkla atılıyor. Elbet her şey bir anda olmuyor. Bu bir dönüşüm, bu bir ihya hareketi ve zaman içerisinde daha ideal hale gelecek."
Yapılanların da görülmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "15 yılda nereden nereye geldiğimizi milletimiz görüyor. Görüyor, takdir ediyor ve her seçimde de Allah'a şükür desteğini artırarak, bizi bugünlere getirdi. Milletimize müteşekkiriz." dedi.
Yıldırım, 15 yılda Türkiye'nin gerçekten çehresini değiştirdiklerini ifade ederek, "Yollar... Yol, su, medeniyet. Şehirleri, ülkeleri konforlu bölünmüş yollarla, hızlı trenlerle, modern havaalanları ve havayolu taşımacılığıyla elhamdülillah birbirine bağladık." diye konuştu.
"İnanmıyorsan say kardeşim"
Başbakan Binali Yıldırım, 6 bin kilometre devraldıkları bölünmüş yol miktarını, 24 bin kilometreye çıkardıklarını, var olanın üzerine 3 kat koyduklarını belirterek, "80 yılda 6 bin, 15 yılda 18 bin... AK Parti farkı bu. Az laf, çok iş. Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyduk. Biz bu yola baş koyduk." ifadelerini kullandı.
Vatandaşların hızlı tren özlemini gerçeğe çevirdiklerini de belirten Yıldırım, Kayseri'ye de hızlı tren geleceğini ifade ederek, "Ankara, Yozgat tarafından Yerköy'den sağa sapacağız, Güneydoğu'ya doğru pat 144 kilometre sonra ver elini Kayseri." dedi.
TOKİ ile 15 yılda 81 ilde 755 bin konut inşa ettiklerinin altını çizen Yıldırım, gelişmişliğin en çok şehirlerde kendini gösterdiğini, her şehri kendi değerleriyle, kendi potansiyeliyle, kendi zenginliğiyle birer marka yapmayı hedef olarak önlerine koyduklarını ve bu hedefleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye'de ilk defa çevreye karşı işlenen suçları kabahat olmaktan çıkarıp, Türk Ceza Kanunu kapsamına aldıklarını anımsatan Yıldırım, çöpsüz temiz şehirler için katı atık depolama sayısını 15'ten 83'e çıkardıklarını, atık çöp toplama tesislerinde elektrik ürettiklerini, 28 depolama sahasında 175 megavat enerji üretimi yapıldığını belirtti.
Başbakan Yıldırım, 5 yılda 4 milyar fidan diktiklerine dikkati çekerek, "Bazıları itiraz ediyor. Efendim nasıl oluyor? İnanmıyorsan say kardeşim. Biz diktik, senin de işin gücün yoksa say." dedi.
Yorum Yaz