maritbet girişmaritbet
İzmir Karşıyaka Belediyesi kentsel dönüşümü kendisi yapıyor!

İzmir Karşıyaka Belediyesi kentsel dönüşümü kendisi yapıyor!

Türkiye'de ilk yerinde kentsel dönüşümü kendi imkanlarıyla uygulayan yerel yönetim olma özelliğine sahip Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak sosyal projeleriyle ön plana çıkıyor. İlçesinin tüm alt yapı çalışmalarını tamamlayan başkan, 2 Kasım'da 7 yıldızlı açılışlara imza atacak

Türkiye'de ilk yerinde kentsel dönüşümü kendi imkanlarıyla uygulayan yerel yönetim olma özelliğine sahip Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak sosyal projeleriyle ön plana çıkıyor. İlçesinin tüm alt yapı çalışmalarını tamamlayan başkan 2 Kasım'da 7 yıldızlı' açılışlara imza atacak...

Avrupa Birliği'nden para istediniz, niye?
AB'den para değil proje istiyoruz. Oradaki mali programı yapan komisyona gittik Türkiye olarak biz de görüşlerimizi aktardık. Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği adına görevlendirilmiş arkadaşlarımız vardı. Onları da devreye soktuk ve bir takım ikili görüşmeler yapıp çalıştaylara katıldık. Avrupa Parlamentosu ve oradaki Türk milletvekilleri de dahil olmak üzere üye ve gelişmekte olan ülkelerin temsilcilerine Türkiye olarak eksikliklerimizi anlattık.

Siz hangi projelere talipsiniz?
İsveç'le kardeş şehir ilişkimiz ve partnerlik durumumuz var. Ortak bir proje yapıyoruz ama yetmiyor. Avrupa Birliği'nde kullanılan miktarlar nedir şöyle bir baktık. Yeni girmek üzere olan Kosova Bulgaristan Hırvatistan Sırbistan gibi ülkeler ne kullanmış hepsini incelediğimizde 0.25'te kaldığımızı gördük. Yani çok gerilerdeyiz. 12.5 katrilyon Avro kaynak üretilen bir projenin niye bir tarafında yokuz. Trakya'dan başlayıp sosyal demokrat belediyelerin dahil olduğu Ege ve Akdeniz'e giden sahil kesimindeki belediyeler bu fon kredi ve projelerden yararlanmalı. AB fon ve kredilerinden hükümetin bu belediyeleri de yararlandırması lazım. Başta İspanya olmak üzere komisyon üyelerine projelerimizi anlattık. Komisyonda tartıştılar önümüzdeki günlerde mecliste oylayacaklar. Seferihisar ve Bornova Belediye Başkanlarımız gidecek. Bu fonlar da Bulgaristan'ın bile gerisindeyiz.

Türkiye genelindeki tüm belediyeler için mi söylüyorsunuz bunu?
Tabii ki tüm belediyeler için. Şimdiye kadar Birleşmiş Milletler fonundan yararlanarak sadece 8 kadın sığınma evi yapmışız. Bunun 7'si AKP'li belediyelerde diğeri de bizim. Ama başından bu yana projeyi takip ediyorduk. Yunanistan'la olan ilişkilerde birtakım sınırlar kaldırılıyor gitmeler gelmeler kolaylaştırılıyor. Ama iş kardeş şehir yada proje partnerlik ilişkisine gelince tıkanıyor. Oradaki konuşmada şunu söyledik. AP'den Yunanistan'la olan çıkmazımızı aşmamız konusunda destek istedik. Sınırlar ötesi ilişkilerimizin gelişmesi gerektiğini Bulgaristan ve Yunanistan'la daha çok diyalog içerisinde olmamız gerektiğini anlattık.

İkna ettiniz mi?
Komisyon başkan ve yardımcıları bizim yanımızda olduklarını ve ellerinden gelen desteği vereceklerini söylediler. Ancak bunun birinci dereceden takipçisi hükümet yetkilileri ve Avrupa Parlamentosu'nda bizi temsil eden milletvekilleridir. Belediyeler olarak yeterli kadrolarımız olmadığı için eksiğimizi görüp oralara adapte edecek şekilde hazırlanmamız gerekir. AB üyesi ülkelerde de yetişmiş personelle ilgili sıkıntılar var. Ama biz onların önüne geçip yapımızı kurabiliriz. Sırbistan temsilcisi de bu konudan yakındı. Projelerin ev sahipliğini yapabilir ya da iyi bir partner olabiliriz.

SON 4 YILDA ZAYIF KALDIK

Daha çok sosyal belediyecilik ön plana çıkıyor.
Evet. Konuşmalarımız 2013-2020 bütçesini kapsıyor. Son 4 yıllık süreçte karşılaştırmaları yaptığımızda zayıf kaldığımızı gördük. Onun üzerine önümüzdeki dönem hiç olmazsa bu bütçelerden Türkiye olarak yararlanalım.

2 dönemdir belediye başkanısınız neler yaptınız?
Vaat ettiklerimden daha fazlasını yaptım diyebilirim. Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağı marina, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yapacağı stat ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken alt geçit ve her fırsatta söylediğim bir tramvay projemiz var. Bunlar bizim lokomotif projelerimiz.

Bu projeler askıda mı kaldı biraz?
Sayılmaz ihalesi yapılınca başlanır. Ancak yetki bizde olsaydı kaynağımızı ona göre oluşturur, şimdiye kadar başlardık. İmar çalışmalarını izinlerini biz verdik. Olması gereken tüm altyapı çalışmalarını bitirdik. Şimdi sıra icraatta. Bu işi yapacakların bir an önce başlaması gerekir. Bir de üniversite sözümüz vardı. 268 dönüm bir alanı üniversite için ayırdık. İzmir ve Ege Üniversitesi'yle geriatri merkeziyle ilgili ortak bir çalışma sürdürüyoruz. Bu bölgenin yapısından kaynaklanan sıkıntılarımız var. Kentin özelliğine uygun bir yapılaşma olmamış. Bunları gidermek adına önce yerinde dönüşümün yapılması mümkün olmayan 800 konutu kendi arazimiz üzerine kat karşılığı yaptık. Daha sonra 4 bin civarında Roman vatandaşımızın oturduğu yere yerinde dönüşüm sözü verdik. 4 yıl önce hazırlıklarımızı tamamladık. Önce bakanlığa gitti, orada bekledi daha sonra büyükşehir belediyesinde bekledi. Son olarak tekrar bakanlığa onay için gönderildi. Nihayet geçen hafta başında onaylandı ve uygulanabilir bir proje haline geldi. Zemininde sıvılaşma olan Alaybey Tersanesi ve civarındaki mahallelerle ilgili 3 etaplı bir çalışma başlattık. Tersanenin Foça'daki birliğe taşınması konusunda bize destek olunmasını istiyoruz. Çünkü onun boşalttığı178 dönümlük alana Deniz Müzesi ve akvaryum gibi bir yeşil projemiz var. Mahallelerin zemin etütlerini tamamladık top bundan sonra bakanlık ve büyükşehir belediyesinde. Yılbaşında gazetecilere çalışmalarımızla ilgili bilgi verdik. Bundan sonra yasanın çıkacağı yolunda söylentiler çıktı. Şehircilik Bakanlığı bizi Ankara'ya davet etti. Burada çalışmalarımızdan bahsettik. Ancak tabloların sonucunda çıkan yasada eksiklikler olduğunu gördük. Karşıyaka Belediyesi burayı bir kent yenileme veya kentsel dönüşüm alanı ilan edebilir. Ancak bunu ilan ettiğimiz tarihte binalarla ilgili tehlikeli ve riskli bölgeler tanımı yapabilir.

Siz yapmış mıydınız?
Tabii ki yaptık uygulamaları da var. Ama bundan sonraki süreç oradaki insanları sokağa bırakmak anlamına geliyor. Yani 5 katı yıktınız 5 kat imar yetkisi aldınız. Sizde imar yetkisi olmazsa olmuyor. Neticede bu imar yetkisi daha önce büyükşehire gidiyordu şimdi bakanlığa gidiyor. İlçe belediyesi olduğumuz için bu yetkileri kullanamıyoruz. İzmir'de ciddi anlamda ilk kentsel dönüşümü kendi imkanlarıyla uygulayan belediyeyiz.Kentsel dönüşüm bir yerde insanları sokakta bırakacak.Yerel yönetimler koruyucu görevini üstlenmezse dediğiniz doğru. Yasadaki eksikler giderilip kimin ne yapacağı tam olarak netleşirse vatandaş birinci derecede korunmaya alınırsa yasa yerini bulur. Çünkü bu aynı zamanda bir kurtuluş projesi. Ancak yenilenirken yine rant anlayışı ön plana çıkacak. Oysa biz bölgedeki insanı o rantla buluşturmak istiyoruz.

EN ACİL BÖLGEDEN BAŞLANACAK

Kaç bina yıkılacak?
İlk etapta Alaybey Tersanesi dediğimiz yerde14 bin konut yıkılacak. 36 bin insanı direkt ilgilendiren bir durum. En acil olan burası. Zaman içinde devam edip gidecek. Bunların hepsinin hemen ve mutlak yapılması gerekir. Bundan 120-130 yıl önce İngilizler gelip buradaki nehri alıp Menemen tarafına taşımış. Denize akan ve Gediz'i boşaltan dereler yerin altına akıyor. Yerin bir metre altını kazdığınızda oluk oluk su akıyor. Yamanlar Dağı'ndan gelen kaynak suları da akıyor denize. Böyle bir zemine kurulmuş bir şehirden bahsediyoruz. Ben de müteahhitlik yaptığım için biliyorum. O günün şartlarında zemin iyileştirme çalışmaları yoktu. Altını düzleştiriyorduk üzerine güzel binaları yapıp geçiyorduk.

Sizin de zamanında yaptığınız binalar yıkılabilir yani...
Tabii ki yıkılır. 1999 yılında yaşadığımız deprem ilk kez geniş bir kesimi kapsadı. Japonya'yı örnek almalıydık kendimize. Geç kaldık onların uygulamaları en fazla 8 yıllık bir olay. Mekanizma bir türlü kurulmadığı için denetimle ilgili sıkıntıları çekiyoruz. Yerel yönetimlere yetki versek mi vermesek mi 150 kilometre ötedeki ilçeyi şehre katsak mı katmasak mı bunu denetleyecek kimse yok. Yerel yönetimler şu anda kendi içinde bunları aşmakta zorlanırken o belediyeleri kapatmakla iyice bir bilinmezliğe doğru yürüyoruz. 150-200 kilometre ötedeki kasabada cenazeyi kim kaldıracak temizliği nasıl yapılacak... Büyükşehirler çalışamaz duruma gelecek. 140 yıl önce kurulmuş tarihi belediye bile kapanıyor. Devrimse ben bunu bir devrim olarak görmüyorum. Şehirleri de eyaletlere çevirin olsun bitsin. Sistem ona doğru gidiyor zaten. Kendi başını ağrıtacak fazla belediye istemiyorlar. Bütün sıkıntı burada.

Bu CHP'nin kalesi denilen yerleri ele geçirmek için yapılmış bir proje değil mi?
1570 belediyenin 200 kadarı CHP'nin... Bundan olduğunu sanmıyorum. Buradaki toprak bütünlüğünün yakalanıp merkeze bağlanmasından başka hiçbir amacı olamaz bu yasanın. Bu tamamıyla denetim aktarılması için. Özellikle Atatürk döneminde kurulmuş yaygınlaştırılmış yurt sathındaki tüm fabrikalar özelleştirildi. Tekelleşmeyi önledik özelleştirmeyi sağladık. Ancak bir şeyi unuttuk, bunlar o dönem bölgeye katkı yapan istihdamı çözen projelerdi. Bu projenin yerine ne koydunuz diye sormak lazım. Hiçbir şey yapmadınız. Köylüler eksin biz ayakta kalalım. Et de dahil her şeyi yurtdışından alıyorsak yazık. Burada bize anlam katacak hiçbir şey kalmadı. Bizim ekilebilir arazilerimizde küçülme olmadı ki. 25 milyon metrekarelik alan ekilmekten vazgeçilmiş.

BİZ EN ZORU BAŞARDIK
Bu konuda yerel yönetimlerin de suçu yok mu her yeri imara açıyorlar...

Tarlaların kenarlarındaki evlerin bir zararı yok ki. Özellikle varoşlarda kaçak kat yoğunluğu görülüyor. Bunların denetlenmesi gerekir. Biz en zor olanı yaptık bir bölgeden bir bölgeye insan taşıdık. Sosyal donatılarım tamamlıyoruz. Yerinde dönüşüm daha güzel olacak.

Kaynağınızı nereden sağlıyorsunuz?
Belediye olarak harcamalarımızda tasarruf yapıyoruz. İkincisi İller Bankası payı. Bölünme sonrası istihdam sorununu çözemedik belediyede şimdi bin 700 civarında personel çalışıyor. Aslında bu sayının bin 200'ler civarında kalması gerekiyor. Maaş ödemelerimiz 5 milyonu buluyor. Düşünsenize 2.5-3 milyon lira bir gelir var.

Bölünme sonrası diğer belediyeyle personeli neden paylaşmadınız?
Yasa çok kötü çıkmıştı. Diğer belediye 'Benim işçiye sözüm var. Belediye kadromu kendim kuracağım' dedi. Bölünme sonrası ciddi sıkıntılarımız oldu. Hak etmediğimiz şekilde emek düşmanıymışız gibi gösterilmeye çalışıldık. Personelin hakkını vererek işten çıkarmak zorunda kaldık. İlk bir yıl içerisinde yapacağımız yatırımların tüm parasını personele harcadık. İkinci dönemin ilk bir yılını kaybettik. Sonra hızlı bir şekilde telafi etmeye çalıştık. Kaynaklarımızı tasarruflarımızı işe harcadık. Sosyal tesislerimizi çoğalttık işletmeciliğini de yaptık. Şirketimizi öyle ayakta tutmaya çalıştık. Geçmişte çok değerli görünmeyen arazi artıklarını değerlendirdik. Karşıyaka'yı bir çekim merkezi ve marka yaptık. Butik müzeler yaptık. 376 dönümlük eski bir senatoryum binası var. Önümüzdeki yıl burayı sağlıklı yaşam merkezi olarak açmak istiyoruz. 4 yıldızlı bir otelinşaatı sürüyor.

Seçimlerde adaysınız yine...
İlk dönem yüzde 50 ikinci dönem yüzde 65üçüncü dönem de 3 kişiden birinin oyunu almak istiyorum. Devam eden projelerimi tamamlamak istiyorum.

Türkan Saylan Kız Konuk Evi
Üniversite eğitimleri için İzmir'e gelen genç kızlarımıza barınma olanağı sağlayacak olan Konuk Evimize çağdaş eğitimin yılmaz savunucusu Prof. Dr. Türkan Saylan'ın adını vermeyi ise omuzlarımızda taşıdığımız büyük bir sorumluluk olarak gördük. Bin metrekare alana inşa edilen 5 katlı bina 50 yatak kapasitesi ile hizmet verecek. Uygun ücretler karşılığında dar gelirli öğrencilere konaklama imkanı sağlayacak olan Türkan Saylan Kız Konuk Evi'nde genç kızlarımıza 5 yıldızlı otel konforu sunacak. Merkezi ısıtma sistemli binada yemekhane çamaşırhane ve sığınak da bulunuyor.

Kent Konseyi'nde kadınlara ücretsiz mamografi
Belediye hizmetlerini daha sağlıklı ortamda yürütebilmek için hizmet binalarımızı yepyen ibir anlayışla konumlandırdık. Merkez hizmet binamızda vatandaşlarımızın sıklıkla başvurduğu birimlerimizi toplarken Örnekköy'deki şantiyemiz ile de üretime dönük örnek çalışmalara imza atıyoruz. Yapımı tamamlanan yeni hizmet binamız ise farklı ihtiyaçlara cevap verecek. Nergis Mahallesi'nde 1470 metrekarelik inşaat alanına sahip 7 katlı Kent Konseyi Binası çok amaçlı olarak projelendirildi. Sağlık ve İlkyardım Merkezi'nde kadınlara ücretsiz kemik ölçümü ve mamografi çekimi haftanın belli günlerinde de danışmanlık hizmetleri sunulacak. Zabıta Müdürlüğü'nün yanı sıra Karşıyaka Kent Konseyi de bu binada olacak. Kadın gençlik çocuk engelli ve Esnaf Meclisi'nin yanı sıra toplantı salonu da var. Mekan sıkıntısı yaşayan sivil toplum örgütleri de Karşıyaka Belediyesi Kent Konseyi Binası'nda kendilerine ayrılan iki ayrı büroyu kullanabilecek.

Dar gelirli öğrenciye ücretsiz tatil
Yamanlar Gençlik Merkezi Yamanlar Dağı'nda bir zamanlar NATO Üssü olarak kullanılan bölgede yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belediyemize tahsis edilen 42 bin metrekarelik alanda bulunan iki katlı prefabrik yapı 14 odalı misafirhaneye dönüştürüldü. 7 tane 30 metrekarelik bungalov yapıldı. Bungalov evler ve anfi tiyatro arasında kalan yeşil alan çadır alanı olarak ayrıldı. Seyir terasına 130 metrekarelik kapalı alanı bulunan ahşap üç tarafı manzaralı restoran yapıldı. Yine alan içinde iki adet ahşap kantin binası, bir adet ahşap idare binası ve bir adet ahşap kamelya bulunuyor. Yüzme havuzu tenis kortları voleybol basketbol ve futbol sahalarının da bulunduğu Yamanlar Gençlik Merkezi'nin güney yamacı ise organik tarım alanı olarak ayrıldı. Merkez aynı zamanda belediyemizin bünyesinde dar gelirli ailelerin çocuklarına sınavlara ücretsiz hazırlanma fırsatı veren Karşıyaka Gençlik Merkezi (KARGEM)'de eğitim gören binlerce gencimiz için tatil olanakları sunacak.

Hicran Aygün/Yurt Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"
  • 31.10.2024 17:30

Bakan Ersoy:"Yıl sonu ziyaretçi hedefi 61 milyon"

Türkiye, 23.2 milyar dolar gelirle bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm gel ...

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek
  • 31.10.2024 17:07

Build4U Fuarı 2025'te Antalya'da düzenlenecek

Bina, Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı, sektör paydaşlarını Antalya'da buluştu ...

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor
  • 31.10.2024 15:52

Arama kurtarma tecrübeleri Moldova'ya aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Acil Durum ve Afet Müda ...

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı
  • 18.10.2024 11:32

Türkiye'de eylülde 140 bin 919 konut satıldı

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre ...

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor
  • 02.10.2024 10:31

Türkiye ve Japonya inşaat sektöründe işbirliği hedefliyor

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, 7. Türkiye-Japonya Uluslararası İnşaat İ ...

Türkiye, 8 ayda 40 milyonu aşan ziyaretçi ağırladı
  • 25.09.2024 14:58

Türkiye, 8 ayda 40 milyonu aşan ziyaretçi ağırladı

Yılın 8 ayında Türkiye'yi 40 milyon 295 bin 979 kişi ziyaret etti.   ...