Kentsel dönüşüm 700 noktada aynı anda başlayacak!
Kentsel dönüşümü Türkiye’nin 700 noktasında Başbakan’ın da katıldığı bir törenle başlatmak istediklerini açıklayan Erdoğan Bayraktar, çok sayıda kamu binasının da yıkılacağını söyledi
Kentsel dönüşümü Türkiye'nin 700 noktasında Başbakan'ın da katıldığı bir törenle başlatmak istediklerini açıklayan Erdoğan Bayraktar, çok sayıda kamu binasının da yıkılacağını söyledi
Bir televizyon programına konuk olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşümünü, Başbakan'ın tarih vermesi durumunda Türkiye'nin 700 noktasında aynı anda törenle başlatmak istediklerini açıkladı. Dönüşümde sadece şahıs binalarının yıkılmayacağını ifade eden Bayraktar, “Çok sayıda kamu binası var. Askeri lojmanlar, okullar ve kamu binaları hatta bizim Bakanlığımızın binası var. En acil, en kolay ve en rahat yerden başlayacağız. Vatandaş sitemizi dönüştürün derse, oradan başlayacağız” dedi. İstanbul belediyelerinden taleplerin geldiğini kaydeden Bayraktar, Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden talep var. İzmir'de de başlayacağız” diye konuştu.
‘3 emsalin üstüne çıkmayacağız'
Bayraktar, kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üstüne çıkmayı düşünmediklerini belirterek, “3 emsal ile 1000 metrekare arsa varsa 3000 metrekare inşaat yapılabilecek” dedi. Kentsel dönüşümde birinci derecede deprem riski taşıyan alanların ilk sırada olduğunu ancak 2. bölgede yer alan kötü bir binanın da önem arz ettiğini ifade eden Bayraktar, “Risk varsa binanızı test ettirin. Eğer test ettirmezse risk taşıyan binayı, belediye yıkmak zorunda. Belediye, Valilik tespit edip yıkacak yıkmazsa Bakanlık devreye girecek" dedi.
20 yıllık planlama
Yapılan inceleme sonucunda riskli olduğu tespit edilen ve yıkılması gereken binalarda oturanlara, gelir durumuna göre kira yardımı yapılacağını ve konut verilebileceğini belirten Bayraktar, ev sahiplerinin binalarını yıktırmak istememeleri durumunda ise devreye gireceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Kolluk kuvvetleri ile boşaltıp, binayı yıkacağız. Sonra istediklerini yapabilirler. SPK uzmanlarına değerleme yaptırıp, 2/3 hak sahibine diğer hisseleri alın diyeceğiz. Almazlarsa da belediye veya hazineye devredip, tasarruf hakkı arsa sahibine ait diyeceğiz. Kentsel dönüşüm için 20 yıllık projeksiyonumuz var. Siyaset üstü bilimsel ve insancıl bir anlayışla bunu yapmak zorundayız. Herkesin desteğine ihtiyacımız var"
2B'nin parası bekleniyor
Binaların bitişik nizam olduğunu, yeni kentsel tasarımda yeşil alanları, park ve bahçeleri artıracaklarını belirten Bayraktar, "170 noktada dönüşüm oluyor. Van, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Kütahya, İstanbul ve birçok şehirde çok ciddi bina portföyü için çalıştık. İkinci mevzuatları bitirmek üzereyiz. 2B'den gelecek parayı bekliyoruz. Gelmezse yeni kaynak yaratacağız" dedi.
Sit alanları korunacak
Erdoğan Bayraktar, sit alanlarında dönüşüm yaşanacağına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
”Birinci derecede sit alanı varsa, üzerindeki riskli binalar yıkıldığı zaman bunlar yeşil alan olacak. Onları tabii başka yere taşımak zorunlu. Ancak ikinci derece sit alanlarında yapılanma yapılabiliyor durumuna göre. Sitin özelliğine göre oranın korunması lazım. Zaten su havzaları korunacak, kıyı kenar çizgileri korunacak, sit alanları korunacak, tarihi doku korunacak. Daha dikkatli bir kentsel tasarım yapılacak.”
İlk 5 kent belli
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Sevinç de, dönüşüm için öncelikli olarak 5 ilin seçildiğini ve bunların İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ile Sakarya olduğunu belirterek, Diyarbakır'ın ise ilk 8 il arasında bulunduğunu ifade etti. Sevinç, kentin ikinci derece deprem bölgesinde olmasına rağmen yapıların kalitesi konusunda çok sıkıntı bulunduğunu dile getirerek, “Hiçbir mühendislik hizmeti almadan yapılmış, niteliksiz ve kendisini taşıyamayacak çok katlı yapılar var” diye konuştu.
Yavuz Karaman/Milliyet
Yorum Yaz