Kentsel dönüşüm için belediyelere 1750 başvuru yapıldı!
Bayraktar dönüşüm için 150’si kamu, 1600’ü de özel mülkiyet binası olmak üzere ilgili kuruluşlardan toplam 1750 başvuru geldiğini açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkılacak kamu binalarıyla ilgili olarak bakanlıklarla protokol imzalayacak. Bakanlık, dönüşümde dikkat çeken en büyük adımlarından birisi de Kahramanmaraş'ta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait lojmanların yıkılması olacak. Yapılan tespitlerde Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na ait birçok binanın riskli olduğu ortaya çıktı.
Bakanlık binaları riskli
Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kahramanmaraş'ta bulunan lojmanlarını ve Van 15. Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Hakkâri'deki hizmet binasını da yıkacak. Riskli olarak belirlenen diğer bakanlık binaları ise Milli Savunma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sıralandı.
Yapılacak protokoller den sonra eylül ayı itibariyle yıkımlar başlayacak. Nevşehir'de talep yoğun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na şu ana kadar en fazla yıkım talebi bin 500 ile Nevşehir'den geldi. Nevşehir'i İstanbul, Bitlis, Düzce, Trabzon, Adıyaman ve Ankara gibi belediyeler izledi.
Yıkım firmaları inceleniyor
Şu ana kadar 33 yıkım firması, hazırladıkları yıkım teknikleri, makine parkları, teknik elemanların yeterliliğini içeren tanıtım dosyalarını bakanlığa iletti. Bakanlık yapacağı değerlendirmeler sonucunda hangi firmaların yıkımı gerçekleştireceğini belirleyecek
Yenileme eğitimleri başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet dönüşümü yasasını uygularken samimiyetle, yürekleriyle ortaya koyacaklarını söyledi. Bakan Bayraktar, yasanın uygulanmaya başlamasıyla işsizliğin azaltılacağını, ekonominin canlandırılacağını, inşaat sektörünün gelişeceğini ve mühendislik disiplininin gelişeceğini kaydederek, “Yasayla binalardan yüzde 30-35 enerji tasarrufu ile 12 milyar civarında para tasarruf edilecek” dedi.
Sıfır atık modeli aranıyor
Bakanlık kentsel dönüşümde patlatma, yıkım makineleri ile yıkma ya da el yöntemiyle yıkma gibi teknikleri uygulayacak. Öte yandan yıkımda çıkacak inşat atıklarının geri dönüşümü için Almanya, Hollanda ve ABD gibi ülkelerin teknolojileri de inceleniyor. Sıfır atık projesini hayata geçirmek isteyen Bakanlık, geri dönüşüm komisyonu kurdu. Bakanlık inşat atıklarını geri dönüştürmek için üniversitelerden de destek isteyecek.
Emine Açar / Bugün
Yorum Yaz