maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne doping oldu!

Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne doping oldu!

35 ilde başlayan kentsel dönüşüm inşaat sektörünü anında etkiledi. KOBİ'ler ek vardiyaya geçip yeni fabrika yatırımı yapıyor. Büyükler ise büyüme planlarını revize etti. Durgunluğa giren sektör dönüşümle uzun vadeli doping bekliyor. Birçoğu kapasitelerini artıracak adımlar atmaya başladı

 

Başbakan Erdoğan'ın cuma günü 35 ildeki yıkımla startını verdiği kentsel dönüşüm boyadan çimentoya, yalıtımdan cama kadar 120 alt sektörde etkisini göstermeye başladı. 400 milyar dolarlık ekonomi yaratması beklenen dönüşüm seferberliğine ayak uydurmak için firmalar kapasite artırıp, çift vardiya sistemine geçiyor. Durgunluğa giren inşaat sektörüne can suyu etkisi yapacak olan kentsel dönüşüm ilk meyvelerini ise KOBİ'lerde verdi. Birçok firmaya ek sipariş yağıyor. Küçük ölçekli çok sayıda firma da vardiyasını 3'e çıkardı. Orta ve büyük ölçekli firmalar kentsel dönüşümü büyüme planları içine aldı. Birçoğu kapasitelerini artıracak adımlar atmaya başladı. Çimento sektöründe halen aşırı yüksek kapasite olması nedeniyle firmalar rahat. Ancak dönüşümün sektöre ciddi bir ivme kazandıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Cam sektörü temsilcileri kentsel dönüşüme ilk kazmanın vurulmasıyla birlikte siparişlerin artmaya başladığını, bu nedenle yeni fabrika yatırımı planladıklarını belirtiyor. Yalıtım sektöründe inşaata bağlı olarak yaşanan durgunluğun aşılacağını söyleyen sektör yetkilileri, "Hızlı bir değişim sürecine girdik" yorumunda bulunuyor. Plastik pencere ve kapı imal eden firmalar, yatırımlarını öne çekerek sürece ayak uydurmaya çalışıyor. 
 
Dost Cam Genel Müdürü Feridun Donat: 
Ek tesis kuracağız: 
Cam ürünleri sektöründe dönüşümün satışlara olumlu etkisini görmeye başladık. Yeni siparişler yağıyor. Önümüzdeki süreçte bu etki daha da artacaktır. Biz talebe yetişmek için İstanbul Çatalca'da bulunan fabrikamıza ek olarak Gebze-Dilovası İmes Organize Sanayi Bölgesi'nde ikinci tesisimizi inşa ediyoruz. 
 
Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü: 
Talep yükselir: 
Kentsel dönüşümün sektöre ivme ve yeni bir boyut kazandıracağı kesin. Halen çimento sektöründe ciddi bir kapasite fazlası var. Doğacak her türlü talebi karşılayabilecek durumdayız. Yılın ilk yarısında ekonomide yaşanan yavaşlama eğiliminden inşaat sektörü de etkilendi. Kentsel dönüşüm ciddi bir potansiyel yaratıyor. Uzun vadede de talep yaratmaya devam edecektir. 
 
Selenler Plastik Genel Müdürü Hilmi Hazar: 
Yeni fabrikaya geçiyoruz: 
Türkiye'nin en büyük pen markalarına fason üretim yapıyoruz. Biz kentsel dönüşüm projeleri için bir yıl öncesinden çalışmaya başladık. Bugün start verilen dönüşüm ile birlikte siparişlerimiz iki kat arttı diyebiliriz. Bu nedenle Hadımköy'de hayata geçirmek istediğimiz yeni fabrika yatırımını öne çektik. 6 ayda kapasitemizi üç kat artıracak yeni tesislere geçeceğiz. 
 
İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen: 
Vardiya artıyor:
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte teknoloji ve kapasite artırım yatırımlarına başlandı. Fabrikalar son dönemde kapasitelerini tam olarak kullanamıyordu, bu durum istihdama da yansıyordu. Asıl hareketlilik 2013'ün ikinci çeyreğinden sonra başlayacak ancak şimdiden fabrikalarda hazırlıklar başladı. Birçok tesis gelecek talebe yanıt vermek üzere stoğa üretim yapıyor. Fabrikalarımızda üç vardiya sistemine geçebiliriz. 
 
Nuhoğlu inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu: 
Çalışmaya başladık: 
Resmi olarak başlatılan sürece uzun süredir hazırlıklıyız. Bu kapsamda Fikirtepe'de 30 bin metrekare arazi üzerinde A ve A+ hedef kitlesine hizmet vermeyi hedefleyen bin 500 konutluk projemize başladık. Yıkım aşaması, konut sahipleriyle yaptığımız anlaşmalar, mimari gibi özellikleri ile Türkiye için örnek olacak bir projeye imza atıyoruz. İnşaat sektörünü hareketlendirecek kentsel dönüşüm ilk meyvelerini ise KOBİ'lerde verdi. Birçok firmaya ek sipariş yağıyor. Küçük ölçekli çok sayıda firma vardiyasını 3'e çıkardı. 
 
Büyükçekmece Gazetesi

Yorum Yaz