Kentsel dönüşüm projelerinde SED raporu şartı olacak!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kentsel dönüşüm projelerine SED zorunluluğu getirilmesi ile ilgili kanun teklifi verildi.
Kentsel dönüşüm projelerine Sosyal Etki Değerlendirme (SED) zorunluluğu getirilmesi için TBMM Başkanlığı'na verilen kanun teklifi kentsel dönüşüm projelerine SED zorunluluğu getirilmesini kapsıyor. Teklifin kabul edilerek kanun haline gelmesi durumunda kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili SED raporu hazırlanması zorunlu hale gelecek.
Sosyal Etki Değerlendirme yani SED raporu zorunluluğu getirildikten sonra kentsel dönüşüm projelerine bu raporun hazırlanması için Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM'ye verildi.
Projelerin insanlar ve varlıklar üzerindeki etkileri incelenecek
Verilen kanun teklifi ile kentsel dönüşüm projeleri kapsamındaki yaşam alanına ve mekana gelecek olumsuz etkilerinin azaltılması, mal sahibi ve inşaatı yapacak firma arasındaki uzlaşma mekanizmasının daha gelişmiş hale çevrilmesi için SED raporu hazırlanması gerekecek. SED raporları ile PEV olarak kısaltılan Projelerden Etkilenen Varlıklar ile PEİ olarak kısaltılan Projeden Etkilenen İnsanlar üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin azaltılması ile ilgili öneriler geliştirilecek.
SED raporu zorunluluğu teklifine hangi gerekçeler gösterildi?
TBMM'ye verilen kanun teklifinde SED raporu zorunluluğunun getirilmesinin istenmesindeki gerekçede; 4 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Kanunu, 16 Mayıs 2005 tarihinde yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmazların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun, 3 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Kanunu'nun Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı başlıklı 73.maddesi ve 16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile şehirlerimizin yoğun bir kentsel dönüşümün yaşandığı, projelerde bu kanunların ilgili maddelerinin dikkate alınmadığı, özellikle çevredeki varlıkların ve insanların üzerindeki olumsuzluğun göz ardı edildiği belirtildi.
Yorum Yaz