Kentsel dönüşüm sürecinde binalarda mantolama zorunlu hale geliyor
Kentsel dönüşüm süreci devam ederken, Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre, 2000 yılından bu yana yeni yapılar için ısı yalıtımı yaptırma zorunluluğu bulunuyor
Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yeni yapılar için mantolama uygulaması zorunluluğu bulunuyor. Kentsel Dönüşüm Süreci kapsamında yeni yapılan tüm binalar, bu yönetmelik uyarınca ısı yalıtımlı olarak inşa edilmek zorunda.
Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte ülke genelindeki 18 milyon konut stoğunun yaklaşık üçte birinin yeniden inşa edilmesi bekleniyor. Bu durumda projenin inşaat sektörüne ve dolayısıyla da bir alt sektör olan yapı kimyasalları sektörüne büyüme yönünde katkısı tartışılmaz. Tabi Kentsel Dönüşüm uzun soluklu bir proje. Şu an yüzde 2 civarında olan büyüme rakamının yıllar içerisinde Kentsel Dönüşüm Projesi'nin etkisiyle daha da artacağı bekleniyor.
Kentsel dönüşüm, yapıların dayanımı ve kalitesine çok büyük katkı sağlayacak. Yeni yapılacak olan konutların tümünün yasalar gereği ısı yalıtımlı olarak yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu uygulamanın inşaat sektörünün bir alt kolu olan ısı yalıtım sektörüne de büyük ivme kazandırması bekleniyor. Diğer taraftan yeni binalarda deprem dayanımı sağlamak üzere daha nitelikli ürünler kullanılacak. Bunların hepsinin inşaat sektörü ve alt sektörlerinde büyümeyi, ülkemizdeki konutların nitelik ve güvenlik açısından gelişmesini beraberinde getirmesi bekleniyor.
Sürmeli: “Mantolamayla önemli enerji tasarrufu sağlanacak”
KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, Enerji ihtiyacının artışı karşısında, binalara getirilen mantolama zorunluluğunun büyük önem taşıdığını vurguladı. Sürmeli, “Isı yalıtımı konusu, kamuoyunun ilgi gösterdiğinden daha büyük önem taşıyor. Çünkü ısı yalıtımı sayesinde önemli oranda enerji tasarrufu sağlanarak dış borç açığının da azaltılmasına katkıda bulunulacak” diye konuştu.
Onur Sürmeli ayrıca, mantolama zorunluluğunun Kentsel Dönüşüm Süreci kapsamında deprem riskine karşı da önemli bir tedbir olduğunu belirtti. Denetimsiz yapılaşma sonucu binaların şu anda “tam anlamıyla saatli bomba durumunda olduğunu” ifade eden Sürmeli, “Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte 18 milyon yapı stoğunun yaklaşık üçte birinin yeniden yapılması söz konusu olacak. Mantolama malzemeleri de bu süreçte talebin artacağı ve niteliği önem kazanacak ürünler arasında bulunuyor. Diğer taraftan yeni binalarda deprem dayanımı sağlamak üzere daha nitelikli ürünler kullanılacak. Bunların hepsinin inşaat sektörü ve alt sektörlerinde büyümeyi, ülkemizdeki konutların nitelik ve güvenlik açısından gelişmesini beraberinde getirmesi bekleniyor” diye konuştu.
Yorum Yaz