Kentsel dönüşüm, Türkiye ve İstanbul’u 2023 hedefine taşıyacak!
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkam Prof. Dr. Gürsel Öngören; kentsel dönüşümün Türkiye ve İstanbul'u 2023 hedefine taşıyacağını İstanbul'un dünyaca imrenilen bir şehir haline gelebileceğini, fakat ilgili kanunda bazı hatalar bulunduğunu söyledi
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkam Prof. Dr. Gürsel Öngören; kentsel dönüşümün Türkiye ve İstanbul'u 2023 hedefine taşıyacağını İstanbul'un dünyaca imrenilen bir şehir haline gelebileceğini, fakat ilgili kanunda bazı hatalar bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Öngören, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ'nin merkezi bir güç olarak bütünsel planlama sonucu yerel belediyelerle el ele Depreme Dayanıklı İstanbul 2023 hedefini başarabileceğini vurguladı.
Hata düzeltilmeli Kentsel dönüşümün Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu ve her ğ koşulda uygulanması gerektiğini dile getiren Öngören, "Kervan bazen yolda düzelir, biz de acilen çıkarılan yasa ve yönetmelikteki bazı hataların uygulama esnasında kolayca düzeltilebileceğine inanıyoruz" dedi. Prof. Dr. Gürsel Öngören; kanunda acilen değişiklik yapılmadığı takdirde kentsel dönüşümde mülk sahibi vatandaşların aralarında anlaşamaması halinde uygulanacak kamulaştırmalarda vatandaşın parasının 5 yılda ödeneceğini belirtti.
'Mal canın yongası' Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, İdare Hukuku Profesörü N. İlker Çolak da; "Vatandaşa, ya kırk satır ya kırk katır" örneğini verdi. Afet Riski Yasası ile zaten binada veya bölgede mülk sahiplerinin 2/3 oranında kendi aralarında anlaştığında kalan maliklerin (1 / 3) mağdur olabileceğinin altım çizen Çolak, "Yasa (Ya 2/3 ile anlaşın ya da anlaşamazsanız hepinizi dışarı atıp, mülkü kamulaştırmanın, paranızı da 5 yılda veririm" diyor. 'Mal carım yongası' diyen bir toplumda, deprem nedeniyle can güvenliğinin sağlanacağı gerekçesiyle mülkiyet hakkına yapılacak ölçüsüz Ve orantısız müdahale can yakabilir" diye konuştu.
Sözcü
Yorum Yaz