Kentsel dönüşüm'ün tüm cevapları 30 Mart’ta!
Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme dair tüm soruları 30 Mart'ta yanıtlayacak!
“Model Önerileri”, “Finansal Çözümleri” ve “Uygulanması” şeklinde 3 başlık içeren, “Kentsel Dönüşüm: Alternatif Model Arayışları Sempozyumu”, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar'ın da katılımıyla 30 Mart'ta yapılıyor.
Özellikle 1950'li yıllardan sonra ekonomik nedenlerden dolayı büyük kentlere göç neticesinde oluşan gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma bizleri, çarpık bir kentleşme olgusu ile karşı karşıya bıraktı. Gecekondu vb kaçak yapıların, denetimden uzak, ruhsatsız, kalitesiz, sağlıksız bir şekilde yapılmış olmasının deprem kuşağında bulunan ülkemiz için büyük bir tehlike arz ettiği, önce 1999'da Marmara'da, daha sonra günümüze kadar muhtelif illerimizde ve en son 2011'de yaşanan Van depremleri ile daha net anlaşılarak, kentlerimizin geliştirilmesi, toplumsal, ekonomik, mekânsal olarak yeniden ele alınması gerekliliği ortaya çıktı.
Devletin yükümlülüğü
Anayasanın 56.Maddesi; “herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir”derken23.Maddesi de; devlet “sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ile görevlidir” diyor. 57. Madde de; devletin, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri almakla yükümlü olduğuna hüküm veriyor.Bu bağlamda, gecekondulaşma, kaçak yapılaşma, mülkiyet problemleri, deprem riski taşıyan binaların yenilenmesi gibi çözüm bekleyen meseleler, devletin anayasadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesini zorunlu kılıyor.
Tek hedef; sürdürülebilir ve uygulanabilir bir KENTSEL DÖNÜŞÜM
Tüm bu süreçte binlerce, onbinlerce ve hatta milyonlarca konutun yıkılıp yeniden inşası, mülk sahiplerinin hakları, ikametleri, projelerin kriter ve özelliklerinin ne olacağı konuları bir kenara daha başlangıçta; zemin etüdü, haritalama, planlama ve altyapı ile finans konuları önem kazanıyor. Bunların doğru bir planlaması ve önceliklerin tespit edilerek yapılmasını sağlamak üzere devlet tarafından, ilgili meslek erbapları, STK'ler ve akademik çevrelerden görüşler alınıyor, bu kişi ve kurumlar, düzenlenen ilgili toplantılarda konuya tartışıyorlar. Tek hedef; sürdürülebilir ve uygulanabilir bir KENTSEL DÖNÜŞÜM'ün yapılabilmesi için bir yasa çıkarmak. Sürdürülebilir ve uygulanabilir bir kentsel dönüşümün yapılabilmesi için ise; bir yasal çerçeveye, kentsel tasarıma dayalı imar planına, onun uygulanmasını sağlayacak bir imar uygulama yöntemine ve yapım için finansa ihtiyaç duyulduğu kaçınılmaz bir gereçek olarak karşımıza çıkıyor. Çıkartılacak olan bu yasanın ise; toplumda kabul gören, toplum vicdanını rahatsız etmeyen, toplumu veya devleti zarara uğratmayacak, uygulamasında tıkanmaya sebebiyet vermeyecek maddeleri içermesi gerekiyor.
Esaslar ne olmalı?
“Kentsel dönüşümle ilgili şimdiye kadar çıkartılan yasaların uygulama esnasında yaşanan sıkıntılar, bu yasalardaki eksikliklerden veya toplum tarafından kabul gören adil dağıtım modelleri ile onun uygulanmasını sağlayacak yöntemlerin bulunmamasından kaynaklanmıştır. Çıkartılacak olan yasada; ülkemizin gecekondulaşma, kaçak yapılaşma, mülkiyet problemleri ve yasal hak sahipliğini göz önünde bulunduracak ve Kentsel Dönüşüm uygulamalarında dağıtım modelinin kamu vicdanını rahatlatacak olan DEĞER ESASLI YÖNTEM'e göre yapılacağını içeren maddelerin bulunması gerekir” diyerek kolları sıvayan Piri Reis Harita ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışanları Yardımlaşma Derneği, konuyla ilgili bir STK olarak, Okan Üniversitesi ile işbirliği yapıp tüm bunların dünyadan örnekleriyle değerlendirileceği bir sempozyum düzenliyor.
Sempozyumda neler ve kimler var?
30 Mart'ta Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'ndeki Fen Edebiyat Fakültesi Mevlana Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek “Kentsel Dönüşüm: Alternatif Model Arayışları” adlı sempozyumun 1.Bölümü'nde dünyadan örneklerle uygun modeller ortaya konurken 2.Bölüm'de buna ilişkin finans yöntemleri ve 3.Bölüm'de ise uygulanması konuları ele alınacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, , Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı İdris Güllüce, Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, SİNPAŞ GYO İcra Krulu Başkanı Ö.Faruk Çelik, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, TMMOB HKMO Başkanı Ali Fahri Özten, Okan Üniversitesi'nden Rektör Prof.Dr.Şule Kut, Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ve Geomatik Bölümü Başkanı Prof.Dr.Nihat Enver Ülger olmak üzere ilgili kamu kuruluşlarından temsilciler konuşacak.
Yorum Yaz