Kentsel dönüşüm yasası eksik kalacak!
Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik’in Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm Yasası ile güçlendirme mevzuatı eksiklikleri giderilmezse yasanın eksik kalacağını söyledi
Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik'in Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Kentsel Dönüşüm Yasası ile güçlendirme mevzuatı eksiklikleri giderilmezse yasanın eksik kalacağını söyledi.
Yasa ile özellikle İstanbul'da birçok binanın yıkım kararı ile karşı karşıya kalacağının Hükümet tarafından dile getirildiğini kaydeden Sinan Türkkan, her binanın yıkılmasına gerek olmadığını, güçlendirme maliyeti yıkım maliyetinin yüzde 40'ının altında ise güçlendirme yapmanın daha ekonomik olduğunu ifade etti.
Bugüne dek Türkiye'de 1000'in üzerinde bina güçlendiren veya projelendiren Artyol Mühendislik, Van depreminin ardından hazırlanan ve kısa bir süre içerisinde yasalaşması beklenen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”nın ile ilgili uyarılarda bulundu.
Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, yasanın mutlaka çıkması gerektiğini söyleyerek, “Ancak bu yasa ile bazı mevzuat eksiklikleri giderilmeli. Bu mevzuat sistemi değişmeden yasalaşırsa eksik kalacaktır. Özellikle güçlendirme çalışmasına girecek vatandaşlara ruhsat ve belediye mevzuatlarında kolaylıklar sağlanmalı. Zaman içinde imarı değişen bölgelerde bina sahibi lehine düzenleme yapılmalı. Ruhsat harçlarından muaf olunmalı. Yapılan çalışmalar mimari değişikliğe sebep olmuyorsa, mimari proje tadilatı aranmamalı. Yapı sahibi, yaptırdığı güçlendirme ile kendisine ilave alan yaratmıyorsa mevcut durum korunmalı ve tabii en önemlisi apartman kararında oy çokluğu aranmalı. Yüzde 100 katılım sağlamak, hiçbir binada mümkün olamıyor. Yasa, mutlaka güçlendirme konusunu da içermeli. Eğer bizden bu konuda herhangi bir destek istenirse, üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.
Güçlendirme daha hesaplı ise bina yıkılmasın
Kentsel dönüşüm yasası ile vatandaşa, ‘Binanı incelet, eğer depreme dayanıklı değilse evini yıkıp yapacaksın ya da mühür vurulacak' dendiğini, bunun çok ciddi bir mesele olduğunu dile getiren Sinan Türkkan, bugüne dek konuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını belirtti. Vatandaşların mutlaka binalarıyla yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Türkkan, “Eğer güçlendirme maliyeti, yıkıp yeniden yapmanın maliyetinin yüzde 40'ını aşmıyorsa, güçlendirme yapmak daha ekonomiktir. Vatandaşlarımız yasa çıkmadan uzman firmalarla veya üniversitelerle görüşmelidir. Maalesef güçlendirme konusunda yetkin olmadığı halde bu durumu fırsat bilen rantçılar da var, bunlara dikkat edilmeli. Vatandaşımızın bir kısmı güçlendirme yapmak istiyor, ancak pahalı olduğu ve toplu ödeme için bütçesinin uygun olmadığı fikrine sahip. Biz bu düşünceden yola çıkarak Koçfinans ile birlikte finansman kolaylığı sağlıyoruz. Bu tarz çalışmalar Türkiye genelinde yaygınlaşsın ve vatandaşın işi kolaylaşsın istiyoruz" diye konuştu.
Kriz dönemlerinde yapılan binalara dikkat
Sadece İstanbul'da riskli en az 500 bin bina bulunduğunu dile getiren Sinan Türkkan, vatandaşların binalarıyla yüzleşerek üniversite onaylı sağlam raporlarını hazır etmeleri gerektiğini anlattı. Türkiye'de özellikle kriz dönemlerinde yapılan binaların büyük bir bölümünün demir- beton kalitesinin düşük olduğunu ifade eden Türkkan, İstanbul'da 1975-1990 yılları arasında yapılan binaların durumunun malzeme açısından iyi olmadığını ve korozyon riskinin de çok önemli bir konu olduğunu, sağlam binalarda bile bu riskin var olduğunu vurguladı.
Korozyonun kanser virüsü gibi demirlere büyük zarar verdiğini aktaran Sinan Türkkan, bunu günümüzde kullanılan yapı kimyasalları ile onarmanın mümkün olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin bir bina envanterinin olmayışının çok ciddi bir dezavantaj olduğunu aktaran Türkkan, özellikle İstanbul için net bir sayı söylemenin çok zor olduğunu anlattı.
Van'da boşalttırdığımız bina 2. depremde çöktü
Deprem sonrası Van'a giderek incelemelerde bulunduklarından da bahseden Sinan Türkkan, “Van'da 10 binanın güçlendirme projesini hazırladık, bir kısımını da bizzat güçlendiriyoruz. 50 adet Koç Holding'e ait bayilerin binalarını inceledik. Altında beyaz eşya mağazası bulunan bir bina vardı. 5 katlı, 10 daireli bir apartman. Önce binada bir şey yok dediler, ancak biz inceledik ve binanın arka cephesinde kritik bir kolonda bulunan önemli hasarı tespit ettik. Bunun çok ciddi olduğunu, binanın boşaltılmasının gerektiğini belirttik ve raporumuza da yazdık. Bu nedenle bina boşaltıldı. İkinci depremde bina çöktü. Bu, bu kadar ciddi bir mesele aslında” şeklinde konuştu.
6 ay 0 faizli güçlendirme kredisi
Koçfinans ile işbirliklerinden de bahseden Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, binasını güçlendirmek isteyen vatandaşlara öncelikle bina inceleme kredisi imkânı sunduklarını söyleyerek şu bilgileri verdi: “Türkiye'de bir ilk olan bu kredi paketi ile 2 bin TL-15 bin TL arasında değişecek kredi tutarı için 6 ay 0 faizli taksit uygulanacak. Ayrıca yine Koçfinans aracılığıyla bina güçlendirme kredisi imkânı da sunuyoruz.
Bunu da 2 bin TL alt limitle veriyoruz. Üst limit ise yapının ve başvurunun durumuna göre belirleniyor. Bina güçlendirme kredisine ise 6 ay sıfır faiz, yıllık 0,60'dan başlayan faiz uygulanacak. Bu kredileri kullanan kişi ya da kurumlar ise, hizmeti Artyol Mühendislik'ten alacak. Bir binayı güçlendirmenin maliyeti, binanın yapısına göre değişmekle birlikte ortalama daire başına 10-15 bin TL arasında değişiyor.
Adım adım güçlendirme kredisi
- Apartman/site tarafından alınmış genel kurul kararı.
- Belgelerin teslimi; Kredi kullanacak tüketiciler başvuru formunu doldurup kimlik fotokopisi, tapu ve adres gösterir bir belge ile Artyol'a teslim eder.
Kredisi onaylanan tüketiciler için kredi sözleşmesinin imzalanması.
- İstenen evraklar ise sadece Kredi başvuru formu, kimlik belgesi, adres gösterir belge (son 3 aya ait olmak üzere herhangi bir abonelik faturası veya ikametgâh), tapu (veya yönetici tarafından tapu dairesinden alınan imzalı-kaşeli toplu liste)
- Tüm bu işlemler bina sahibi adına Artyol tarafından yapılıyor.
Örnek ödeme planı (Minimum kredi tutarı olan 2000 TL'den)
- 6 ay için aylık taksit tutarı: 333,00 TL Toplam ödenen 2.000,00 TL
- 12 ay için aylık taksit tutarı: 172,00 TL Toplam ödenen 2.064,00 TL
- 18 ay için aylık taksit tutarı: 121,00 TL Toplam ödenen 2.178,00 TL
-24 ay için aylık taksit tutarı: 96,00 TL Toplam ödenen 2.304,00 TL
Artyol Mühendislik hakkında:
1987 yılında Türkkan Mühendislik Hizmetleri adı altında statik betonarme projeler yaparak başlayan çalışma hayatı, 1992 yılında ART-YOL Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ltd.Şti. kurulması ile devam etti. 1994 yılında Kartal Maltepe'de 11 katlı dört blokta güçlendirme çalışmasına İTÜ danışmanlığında yaparak başladı. Daha sonra pek çok yanan veya hasar gören binada güçlendirme çalışmaları yapan firma, özellikle 1999 Körfez depremi, Afyon Samandağ depremi, Bingöl depremi Simav ve Van-Erciş depremlerinde ciddi güçlendirme projesi ve uygulamaları gerçekleştirdi.
Çalışmalarında İTÜ Deprem Laboratuarları ile işbirliği içinde pek çok deney ve tez çalışmalarının içinde yer alan firma, karbon fiber uygulamasını da ülkemizde ilk uygulayan firmalardan biridir. Uzun yıllardır İTÜ ile birlikte çalışmalarını yürüten Artyol Mühendislik, güçlendirme konusunda dünyada uygulanan en son teknoloji ve yapı kimyasallarını yakından takip edip vatandaşımızın hizmetine sunmaktadır.
Yılda ortalama 80 bina onaran Artyol Mühendislik'in bugüne kadar onardığı 1000'in üzerinde bina bulunuyor.
Tarihi bina güçlendirme konusunda da ciddi tecrübesi olan firma Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camii gibi önemli yapıların güçlendirmesinde yer aldı.
Artyol Mühendislik ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için www.artyol.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yorum Yaz