Kentsel dönüşüm yasası TBMM’den geçti!
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı
Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Yasa, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturmak üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair esasları düzenliyor.
“Türkiye'de Konut stokunun 20 milyona yaklaştı ve bunların yüzde 40'a yakınının elden geçmesi gerekiyor. Bunlara köy, kasaba ve şehirlerin tamamı dahil. Bunu periyotlara bölerek, 2 yıllık, 5, 10, 15, 20 yıllık zaman dilimlerine planlayarak yapmak gerekiyor, çünkü çok büyük bir maliyeti var. Bunu mutlaka yapacağız. Bu benim bakanlığımın ana kaidesi, ana kulvarı. Bu konuda biz çok ciddiyiz ve bir o kadar da heyecanlıyız. Bir saniye bile vakit geçirmeyeceğiz.”
Gecekondu sahipleri mağdur olmayacak
Kentsel Dönüşüm Yasasıyla gecekondu sahibine konut verilene kadar evinin yıkılmayacağının altını çizen Bayraktar, “Gecekondu sahibine, gecekondusuna karşılık konut verilinceye, nakde dönüştürülüp ödeninceye veya konut yapmak üzere arsa tahsisi yapılıncaya kadar gecekondusu yıktırılamayacak. Gecekondu sahiplerine gerekirse nakdi yardım yapılabilecek” dedi.
Yıkım süresi 60 güne çıkarıldı
Riskli yapıların yıktırılmasında hak sahipleriyle anlaşma yoluna gidileceğini anlatan Bayraktar, “Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek. Riskli bulunan yapıların hak sahiplerine, bu yapıların yıktırılması için 60 günden az olmamak üzere süre verilecek” diye ekledi. Bayraktar, “Riskli yapıların boşaltılması için verilen 30 günlük süre 60 güne çıkarıldı. Binasını yıktırmayan vatandaşlar için Cumhuriyet Başsavcılığı'nda suç duyurusunda bulunulabilecek” diye konuştu.
Üçte iki çoğunluk aranacak
Yıkımların nasıl olacağıyla ilgili de bilgi veren Erdoğan Bayraktar, “Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların hak sahiplerine, hak sahibi olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olanlara, proje süresince kira yardımı yapılarak veya geçici konut, işyeri temin edilerek mağdur olmaları engellenecek” dedi. Projeler çerçevesinde yapılacak işlere hak sahipleri tarafından karar verileceğini anlatan Bayraktar, “Projelerde üçte iki çoğunluğun kararı uyarınca uygulama yapılabilecek. Tüm hissedarların kararının alınmasına gerek kalmayacak, projeler gecikmeyecek. Çoğunluk kararına katılmayanlar da mağdur edilmeyecek, taşınmazları gerçek değeri üzerinden satın alınacak” diye konuştu.
Dönüşümün mali tarafına da değinen Bayraktar, “7 milyon konuttan her biri ortalama 100 bin liraya mal olsa 700 milyar liralık hacim edecek. Kentsel dönüşümde en büyük parasal kaynak 2B arazileri. 2B'nin yüzde 90'ı kentsel dönüşüme harcanacak” dedi.
“Kent güvenliği sağlanacak”
Tasarının yasalaşmasıyla ilgili konuşan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü, yasanın memnuniyet verici ve sevindirici olduğunu söyledi.
Can güvenliği ve kent güvenliğinin her şeyden önce geldiğini ifade eden
Güçlü, “Öncelikle konuya daha çok çimento satışı açısından bakmıyoruz.
Türkiye'de can güvenliği, kent güvenliği her türlü kaygının ötesinde bir değerdir” dedi.
Güçlü, şunları kaydetti:
“Türkiye'deki beton kalitesi, beton uygulamalarının doğruluğu ve bilimselliği çok kilit bir konudur. Türkiye'de betonlar, tüm dünyada olduğu gibi belli standart değerlerle ifade ediliyor. Van depreminde acı gerçekleri gördük, beton kalitesiyle ilgili çok olumsuz tespitler yapıldı. Deprem bölgelerinde C-25 hatta C-30 standardının altında yapılaşmaların artık geride kalmasını umut ediyoruz.”
Yavuz Karaman-Milliyet
Yorum Yaz