"Kentsel dönüşüm, yastık altını hareketlendirecek"
Gayrimenkule yatırım yapmayı bekleyen yastıkaltı hedef kitlenin, 2012 yılında Kentsel Dönüşüm Projelerine göstereceği ilgiyle sektördeki ivmeyi tetikleyerek, ekonomiye katkı sağlayacağı bekleniyor.
Çağlayan, Kağıthane, Zeytinburnu gibi deprem açısından riskli bölgelerde bulunan eski ve dayanıksız yapıların yıkılması, kaçak yapılaşmaya engel olunması ve yeni imar planlarının açıklanmasıyla birlikte gayrimenkul sektörünü 2012'de iyi bir yıl bekliyor.
B ve C Grubundaki Hedef Kitle Gayrimenkul Yatırımlarını Erteliyor
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Türkiye'de her yıl 700 bin'i aşkın konut ihtiyacının oluşmasından kaynaklanan bu talebi doğru değerlendirebilmek için sektördeki ivmeye güç kazandıracak faktörlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu faktörlerin başında ise yabancılara yapılan satışlarda kanuni engellerin kaldırılması ve özellikle Kentsel Dönüşüm Projeleri'ne dikkat çeken Hakan Erilkun, şunları söyledi:
“2009 yılında markalı konut üreticilerin 20 bin konut üretimini hedeflerken bu rakam 2010'da 34 bine çıktı. Bu yılki konut üretimi ise karma projelerin de ağırlık kazanmasıyla beraber 45 binin üzerinde olması bekleniyor. Markalı konut projelerinin hedef kitlesi ağırlıklı olarak A ve B gruplarını kapsıyor. Bu projelerde, ara ödemesiz, sıfır faizli ve çok uzun vadelere yayılan kampanyalarla yeniyıl öncesi, bayram dönemi gibi özel dönemleri de kullanarak birikimlerin doğru adresi olarak gösteriyorlar. Türkiye'de kişi başına düşen ortalama gelir seviyesi 15 bin doları güçlükle bulabiliyor. B ve C grubundaki hedef kitlenin büyük çoğunluğu, ekonomik etkenlerdeki hızlı ve keskin değişikliklerden etkilenerek, gayrimenkul yatırımlarını erteliyor.”
İnşaat Üretiminin Yüzde 50'sinden Fazlası Konuta Yapılıyor
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, gayrimenkule olan ilginin, yatırımcıyı her zaman karlı ve haklı çıkardığını belirterek aslında gerçek potansiyelin halk tabiriyle yastıkaltı olarak nitelendirdiğimiz grupta olduğunu söyledi. Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin gayrimenkule yatırım yapacak olan bu potansiyel kitleyi harekete geçireceğinin altını çizen Hakan Erilkun, şöye devam etti:
“Özellikle Çağlayan, Kağıthane, Zeytinburnu gibi deprem açısından riskli bölgelerde bulunan eski ve dayanıksız yapıların yıkılması, kaçak yapılaşmaya engel olunması, yeni imar planlarının açıklanmasıyla beraber; başta Kentsel Dönüşüm Bölgeleri olmak üzere sektöre yeni ve farklı bir soluk getirecek, ivmeyi tetikleyecek. Ancak yaşanacak bu hızlı bu devinimi sadece emlak sektörü açısından değil global açıdan da ele almak gerekir. Çünkü Türkiye'deki toplam inşaat üretiminin içinde yüzde 50'den fazla bir payı konut üretimine ait. Toplam enerji tüketiminin ise yüzde 35'inden fazlasının konutlarda gerçekleştiği düşünülürse Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin ekonomiye katkıları da açıkça görülecek.”
- Etiketler:
- hakan erilkun
- altın emlak
- kentsel dönüşüm
Yorum Yaz