Kentsel dönüşümde 200 bina için tapuda işlem başladı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Kentsel dönüşüm süreci kapsamında vatandaşların talepleri başladı. Tespitler yapıldı. 200 bina için tapuda işlem başladı" dedi
5 Ekim'de kentsel dönüşüm süreci resmen başladı. Sürecin nasıl işleyeceğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, 'NTV'ye Sorun' programında anlattı ve gelen soruları cevaplandırdı.
Dönüşüm kapsamında 128 lisanslandırılmış kuruluşun görev yaptığını belirten Gürgen, "Vatandaşların talebi başladı. Rapor ile riskli olduğu belirlenen ve tapuya bilgi gönderilen 200 bina var" dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLGİ LİNKİ
Bakanlık sayfasında 'kentsel dönüşüm bilgi' adlı bir link olduğunu dile getiren Gürgen, "Bu linke tıklanınca Türkiye haritası önünüze geliyor. Bölgelere ve şehirlere göre lisanslandırılmış kuruluşlar görülüyor" diye konuştu.
ANLAŞAMAZLARSA SATABİLİRLER
Risk tespitinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün raporu incelediğini ve uygunsa ilgili tapu müdürlüğüne gönderdiğini hatırlatan Gürgen, "Tapu müdürlükleri de tebligatlara başlıyor. Bu noktadan sonra vatandaşlar, binalarını yıkmak zorunda. Yıkım ve yapım sorumluluğu tamamen vatandaşta. Bakanlık olarak riskli binalarda oturulmasına izin veremeyiz. Vatandaş yıkmazsa, yerel güçler ve sonrasında sorumluluk Bakanlık'a gelecektir. Bina yıkılacaktır. Sonra bu alana ev yapılıp yapılmayacağı vatandaşın kararıdır. Görevimiz riskli binaları bertaraf edip, vatandaşımızın can güvenliğini korumaktır. Maliyete de herkes kendi kararınca katlanacak" dedi.
Yeniden yapılacak binaların enerji verimliliği olan binalar olması gerektiğini de vurgulayan Gürgen, şöyle konuştu:
"1999'dan sonra mevzuat değişti. Yapı malzemeleri konusunda belli bir olgunluk seviyesine gelindi. Daha sağlam binalar yapılmak zorunda. Enerji verimliliği olan binalar olacak. Yoksa iskan alınamaz. Bu da evin değerini artıracak. Yeni ev yapılması konusunda 2/3'ün anlaşması sağlanamazsa satış da yapılabilir."
Aylık kira yardımının 600 TL olduğunu ve sürenin 18 ay olarak belirlendiğini de ifade eden Gürgen, "Faiz desteği için seçenekli bir sistem var" dedi.
Gürgen, emsallerle ilgili ise, "Örneğin, Kadıköy'de 2.07 emsal var. Bina yıkılıp, yeniden yapılırsa mevcut planda 2.07 olduğu için o kullanılacak" diye konuştu.
Ntvmsnbc.com
Yorum Yaz