maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde 2013 yılı için 1 milyar lira ayrıldı!

Kentsel dönüşümde 2013 yılı için 1 milyar lira ayrıldı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçesi ile kentsel dönüşüme can suyu verdiklerini söyleyerek, “2013 yılında dönüşüme yaklaşık 1 milyar TL kaynak ayırdık" dedi

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçesi ile kentsel dönüşüme can suyu verdiklerini söyleyerek, “2013 yılında dönüşüme yaklaşık 1 milyar TL kaynak ayırdık" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçe sunuş konuşmasında Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, "Ülkemizin fiziki ve yapısal alt yapısını iyileştirdik, beşeri sermayemizin kalitesini yükselttik ve vatandaşımızın refah seviyesini artırdık. Tüm bunları yaparken Mali disiplinden taviz vermedik. Yapısal reformları kararlılıkla uyguladık. Bu sayede Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı hızla kapatmasının önünü açtık." dedi.

2013 yılı bütçesinin, 2023 hedefleriyle uyumlu olarak hazırlandığını kaydeden Şimşek, "Daha önce hazırladığımız ve başarıyla uyguladığımız bütçelerde olduğu gibi 2013 bütçesini de eğitimi, sağlığı, altyapıyı, katma değeri yüksek yatırımları ve Ar-Ge'yi önceliklendiren bir hizmet bütçesi olarak tasarladık” dedi.

İnsanı merkezine alan, toplumsal refahı artırmayı ve geliri daha adil dağıtmayı ilke edinen bir bütçe hazırlandığını kaydeden Şimşek, "Bu ülke uzun bir süre kısır çekişmelerden, günü kurtarmaya yönelik popülist politikalardan, dünyaya entegre olmamaktan ve iç dinamikleri harekete geçiremeyip 75 milyonun hakkını, hukukunu koruyamamaktan ve har vurup harman savurmaktan çekti ne çektiyse." dedi.

"2013'TE HARCAMALAR İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK"

2011 yılında bütçe giderlerinin 314,6 milyar TL, bütçe gelirlerinin 296,8 milyar TL, bütçe açığının ise 17,8 milyar TL olarak gerçekleştiği bilgisini veren Şimşek; 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerinin 404 milyar TL, bütçe gelirlerinin 370 milyar TL ve bütçe açığının 34 milyar TL olarak öngörüldüğünü aktardı. Şimşek, 2013 yılında harcamaların bütçe öngörüleri çerçevesinde kalması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

Kamu kaynaklarının nerede harcandığını bilmenin vatandaşların en doğal hakları olduğunu dile getiren Şimşek, "2013 yılı bütçesi eğitimi, dolayısı ile uzun vadeli geleceğimizi önceliklendiren bir bütçedir. 2013 yılında eğitime ayırdığımız kaynağı bir önceki yıla göre yüzde 20,7 oranında artırarak 68,1 milyar TL'ye çıkarıyoruz." şeklinde konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜME CANSUYU VERİYORUZ."

2013 bütçesi ile kentsel dönüşüme can suyu verdiklerini söyleyen Şimşek, "Deprem başta olmak üzere ülkemizi her türlü afet riskine karşı daha güvenli hale getirecek bu projeye 2013 yılı bütçesinde, Çevre Katkı Payı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermayesinden gelen tutarla birlikte yaklaşık 1 milyar TL kaynak ayırdık." dedi.

"VERGİ YÜKÜNÜN ÇOK FAZLA OLDUĞU DOĞRU OLMAYAN BİR KANAAT"

Maliye Bakanı Şimşek, vergi adaletini iyileştirecek düzenlemeler yapıldığını dile getirdi. Ödeme gücü yüksek kesimlerin de yararlandığı vergi avantajlarını vergi adaletini güçlendirecek şekilde yeniden gözden geçirdiklerini anlatan Şimşek, "Bu kesimler için önceden var olan mesken kira geliri istisnasını kaldırdık. Konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarını belirlerken konutun fiyat ve sınıfını da dikkate almaya yönelik çalışmalarımızı tamamladık." şeklinde konuştu.

Türkiye'de vergi yükünün çok yüksek olduğu yönünde doğru olmayan bir kanaat bulunduğunu dile getiren Şimşek, "Ülkemiz OECD ülkeleri arasında vergi yükü en düşük olan altıncı ülkedir. Ancak bir eleştiriyi kabul etmek gerekirse o da vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin payının yüksek olmasıdır. Ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 47,7 ile OECD ortalamasının 13 puan üzerindedir. Burada asıl önemli olan konu dolaylı vergilerin yüksekliğinden ziyade dolaysız vergilerin yeterli düzeyde olmamasıdır… Türkiye'de dolaylı vergi oranları alkollü içecekler, tütün mamulleri, petrol ürünleri, binek otomobiller ve mobil iletişim hariç yüksek değildir." dedi.

Şimşek, uzun vadede vergi tabanını genişleterek dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payını artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...