maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde hak sahiplerine önemli uyarı!

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine önemli uyarı!

TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, kentsel dönüşüm kapsamında yenileme kararı alınan binalardaki hak sahiplerine uyarılarda bulundu.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu konuda kendilerine yapılan başvurular hakkında bilgi verdi.

Riskli binaya kentsel dönüşüm kapsamında risk raporu almadan adres değişikliği yapanların, devletin kira yardımından yararlanamadığını dile getiren Kolçak, tüketicinin mağduriyet yaşamaması için ev kiralama konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kolçak, yıkımı yapılacak riskli yapıda oturan hak sahiplerinden bazılarının, evsiz kalma telaşıyla binasına risk raporu almadan ev kiraladığını ve hemen ikametgâh adresini değiştirdiğini aktardı.

Risk raporu almadan önce ikametgâhını değiştirenlerin bu yüzden kira yardımından mahrum kaldığının altını çizen Kolçak, evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen kat maliklerinin aralarında sözlü olarak anlaştıktan sonra, "Nasılsa bina yıkılacak, evsiz kalabilirim" telaşıyla kiralık ev arayışına girdiğini anlattı. 

"Rapor çıktıktan sonra ikametgâhınızı taşıyın"

Kolçak, ev bulan vatandaşların hemen kiraladığını ve buraya taşınmasa dahi resmi ikametgâhlarını buraya aldırdığını kaydederek, "Ancak bu işlem binaya risk raporu almadan önce yapıldığında devletin kira yardımından faydalanamıyorlar. Çünkü risk raporu ile beraber kira yardımı için istenen belgeler arasında ikametgâh da bulunuyor. Tüketiciler mağduriyet yaşanmaması için ev kiralasalar dahi işlemleri bitirmeden ikametgâhını taşımamalı." ifadelerini kullandı.
Kolçak, vatandaşların binaya alınacak risk raporu ile kira yardımı için verilecek belgelerin tamamlanmasından sonra ikametgâh değişikliği yapması gerektiğini söyledi.

"Kiralamada ısrar fiyatı da artırabiliyor"

Ev bulamama endişesiyle kiralama işlemini hızlandıran tüketicilerin aynı zamanda fiyatın da yükselmesine neden olabildiğine dikkati çeken Kolçak, "Bazı uyanık ev sahipleri kiracının ısrarını gördükten sonra fiyatı artırabiliyor. Tüketicinin ihtiyacı olması nedeniyle bunu fırsat bilen bazı ev sahipleri, fiyatları yukarıya çekiyor maalesef. Ancak hepsi böyle değil" diye konuştu.

TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı Kolçak, binaya riskli raporu alır almaz yıkım işleminin gerçekleşmediğini, taşınmak için vakit tanındığını hatırlatarak, bu nedenle tüketicilerin acele etmemesi, her şeyi yasaya uygun şekilde hallettikten sonra kiralık ev arayışına girmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak
  • 03.07.2024 09:51

Samsun'da kentsel dönüşüm için 741 bina yıkılacak

Samsun'un Canik ilçesinde, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 864 bağımsız ...

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor
  • 10.06.2024 14:37

Bina tamamlama sigortası kapsamı genişliyor

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız k ...

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 03.06.2024 11:41

Ayder Yaylası'nda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Ayde ...

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı
  • 30.05.2024 15:26

İNDER "müteahhit seçme rehberi" yayınladı

İNDER'in hazırladığı Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Alanlarında Müteahhit Seçme Rehb ...

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması
  • 15.05.2024 09:43

Emlak Konuttan, Yeni Fikirtepe açıklaması

Emlak Konut GYO, 1615 bağımsız bölüm için 11 milyar 514 milyon 186 bin 629 Türk ...

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...