Kentsel dönüşümde inşaat firmaları hangi semtlerle ilgileniyor?
Markalı konut üreticileri daha kentsel dönüşüm yasası çıkmadan kentsel dönüşüm ekipleri kurarak çalışmalara başlamıştı
Yasanın çıkmasıyla birlikte kentsel dönüşüm araştırmalarına hız veren Ağaoğlu'ndan Pera Yapı'ya kadar 17 inşaat şirketi, İstanbul, Ankara, Denizli gibi kentlerde merkezi semtleri yakın markaja aldı.
Şehircilik çalışmalarına hız veren hükümet bu amaçla öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kurmuş, daha sonra da yeniden yapılanma için gerekli kentsel dönüşüm, 2B gibi yasaları birbiri ardına çıkarmıştı.
Bu yasalardan Türkiye'nin yeniden yapılanması için bir milat niteliği taşıyan kentsel dönüşüm yasası, Türkiye çapındaki yaklaşık 18 milyon konutun depreme dayanıksız olduğu tespit edilen yüzde 55'lik büyük bir kısmının yıkılıp yeniden yapılmasını öngörüyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında TBMM'den geçip yasalaşan kentsel dönüşüm yasası ile birlikte Türkiye çapındaki çürük yapıların yıkılıp yeniden inşa edilmesi daha da kolaylaşacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda kentsel dönüşüm çalışmaları için Esenler'de düğmeye basmasıyla kentsel dönüşüm çalışmalarının önümüzdeki dönemde hız kazanması bekleniyor.
Kentsel dönüşüm sürecinde İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Bursa, Şanlıurfa gibi birçok kentte kentsel yenilenme yapılırken, en büyük kaymağı ise istanbul'daki projeler yiyecek gibi gözüküyor.
17 inşaat şirketi kentsel dönüşümde nerelere odaklandı?
1- Ağaoğlu – Maslak, Etiler, Kağıthane.
2- Ege Yapı – Kartal, Maslak, Küçükçekmece.
3- Dumankaya – Tuzla, Küçükçekmece.
4- Taşyapı – Levent, Maslak, Kadıköy.
5- Teknik Yapı – Fabrika binaları ile ilgileniyor. (Örn. İkitelli)
6- İnanlar İnşaat – Feriköy, Kağıthane aksı, Kartal, Sarıyer.
7- Mar Yapı – Güneşli ve İkitelli bölgesi.
8- Mesa – Kartal'dan Kadıköy'e kadar sahil kesimi, Ankara, Küçükçekmece.
9- Mom Yapı – Çekmeköy, Ümraniye, Kağıthane, Sarıyer.
10- 216 Yapı – Çekmeköy, Ümraniye bölgesi.
11- Pera Yapı – Denizli, Van, Konya gibi Anadolu'nun gelişen kentleri.
12- Keten İnşaat – Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Cihangir.
13- Varyap – Pendik, Ataşehir, Levent.
14- Via İnşaat – Gaziosmanpaşa, Feriköy, Maslak.
15- Ünal İnşaat – Gültepe, Kağıthane, Feriköy.
16- Özyurtlar İnşaat – Esenyurt, Küçükçekmece.
17- Erkanlı Şirketler Grubu – Kartal-Kadıköy hattı, Kağıthane, Sütlüce, Bakırköy.
KİM HANGİ SEMTE YÖNELDİ?
Daha yasa çıkmadan birçok inşaat şirketi pozisyon almak üzere çalışmalara başlamıştı. Biz de bu süreçte erken yola çıkıp daha çok prim yapabilecek semtleri deyim yerindeyse kapmak isteyen 17 büyük inşaat şirketinin 'kentsel dönüşüm timi' kurduğunu dergimizin sayfalarına taşımıştık. Şimdi de bu şirketlerin yaptıkları çalışmalarda hangi semtlere odaklandıklarını araştırdık.
Kentsel yenilenmeden pay almak isteyen bu şirketler, İstanbul, Ankara, Denizli, Şanlıurfa gibi potansiyel gördükleri kentlerde merkezi lokasyonlar ile ilgileniyorlar. Bu süreçte de İstanbul'da merkezi konumda olan ancak varoş niteliği taşıyan ya da eski yapıların yoğun olduğu Gültepe, Kağıthane, Gaziosmanpaşa gibi merkezi semtler mercek altına alınmış durumda.
SOKAK SOKAK GEZİYORLAR
Ağaoğlu'ndan Pera Yapı ya, Mesa'dan Taşyapı'ya kadar markalı konut üreticilerinin kentsel dönüşüm timleri, potansiyel gördükleri semtleri mercek altına alıp sokak sokak geziyor. Bu süreçte inşaat şirketlerine Fikirtepe örneğinde olduğu gibi vatandaşlardan da kentsel yenilenme yapmaları konusunda teklifler geliyor.
Kimi zaman gelen projeleri değerlendiren bu timler çoğu zaman da ağırlıklı İstanbul olmak üzere, kentsel dönüşümün yapılabileceği, çok sorun yaratmadan proje üretecekleri semtleri sürekli kolaçan edip parsel toplamaya çalışıyor.
Bu süreçte Kağıthane, Sarıyer, Küçükçekmece gibi ilçelerin belediyeleri de kentsel dönüşümde yapılacak çalışmalara büyük destek veriyor. Örneğin Küçükçekmece ve Kağıthane belediyelerinin kentsel dönüşümde vatandaşların ve konut üreticilerinin önünü açan çalışmaları var.
ANKARA'DAN İSTANBUL'A GELDİ
Kentsel dönüşümde İstanbul'daki potansiyeli ve fırsatları gören Erkanlı Şirketler Grubu, bu ildeki kentsel dönüşüm faaliyetlerine odaklanmak üzere Ankara'dan İstanbul'a geldi.
Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı. İstanbul'da kentsel yenilenmede ciddi fırsatlar gördüklerini, Kartal-Kadıköy hattında, Kağıthane, Mecidiyeköy, Fulya, Bakırköy. Sütlüce semtlerinde yoğun görüşmeler yaptıklarını söylüyor. Erkanlı, "Kentsel dönüşüm konusunda oldukça iddialıyız. Ankara ve İstanbul'da araştırmalar yapıyoruz. Buralarda kentsel dönüşümde birçok projeyi aynı anda hayata geçirebiliriz" diyor.
Yenilenme çalışmalarında ilk dikkat çeken ve markalı konut üreticilerinin iştahını kabartan yerler merkezi lokasyonlar ile sahil kesimi oluyor. Özellikle İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Levent civarındaki varoş olarak adlandırılan semtler ile Anadolu Yakası'nın sahil kesimindeki semtler iştah kabartan semtler olarak ön plana çıkıyor.
YÜZLERCE TEKLİF ALIYOR
Kentsel dönüşüm konusunda inşaat şirketlerinin yanı sıra vatandaşlar da son derece istekli gözüküyor. Fikirtepe örneğinde olduğu gibi İstanbul'un birçok semtinde de vatandaşlar bir araya gelip parsellerini birleştirip konut üreticilerine teklifler veriyorlar.
Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgilendiklerini hatta vatandaşlardan şimdiye kadar yüzlerce teklif altıklarını söylüyor.
İnsanların Mesa markasına güvendiklerini, bıı nedenle başka inşaat şirketlerine göre Mesa'nın daha düşük tekliflerine bile 'evet' demeye hazır olduklarını belirten Boysanoğlu, "2014'ten itibaren projelerimizin ağırlığı kentsel dönüşüm projeleri yönünde olacak. Daha önce Ankara'da kentsel dönüşüm yapmıştık şimdi İstanbul'da yapacağız. Dönüşüm konusunda özellikle Küçükçekmece'ye dönük çalışmalarımız olacak" diyor.
FABRİKA DÖNÜŞÜMÜ
Kentsel dönüşümde merkezi ve gelişen lokasyonlardaki fabrikaların dönüşümü de ön plana çıkmaya başladı. Örneğin son dönemde ofis projelerine ev sahipliği yapmaya başlayan Kağıthane'deki fabrikalar dönüşüme konu oluyor. Kartal, Güneşli ve İkitelli'de de aynı değişim gözleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda Feriköy'deki fabrika binaları da konut projelerine dönüştürülmüştü. Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, İkitelli'de yer alan Bahariye Halı fabrikasını rezidans projesine dönüştürme çalışmaları yaptıklarını söylüyor. Durbakayım, "Son yıllarda birçok semtte fabrika bölgeleri ofis ya da konut alanları haline dönüştü. Bu trend kentsel dönüşümde daha da hızlanacak gibi gözüküyor" diyor. Feriköy-Kağıthane aksında yerler bakan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Doğru projeyi doğru lokasyonda yapınca satış konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Kentsel dönüşümde de bu böyle olacaktır. Biz gelişen bölgeleri tespit edip ona göre hareket ediyoruz" diyor.
POTANSİYELİ YÜKSEK SEMTLER
Kentsel dönüşüm yasasının ardından hız kazanan dönüşüm çalışmalarında İstanbul'un ciddi bir potansiyel barındırdığına işaret ediliyor. İnşaat firmalarının kent merkezinde prim yapma potansiyeli yüksek yerler ile sahil kesimindeki semtlere ilgi duydukları da belirtiliyor. Bu süreçte, Kartal, Maltepe, Kağıthane, Eyüp, Sütlüce, Gültepe, Çeliktepe, Çağlayan, Güneşli, Küçükçekmece, gibi semtlerin ön plana çıktığına dikkat çekiliyor.
Teknik Yapı'dan Mesa'ya ve Taşyapı'ya kadar markalı konut üreticilerinin bu semtleri mercek altına almaları da bu görüşü destekler nitelikte. Bu semtlerde yaşayan insanların kentsel yenilenmeden olumlu etkilenecekleri ve var olan konutlarının prim yapacağı da vurgulanıyor.
Levent Gökmen/Ekonomist
Yorum Yaz