Kentsel dönüşümde kredi desteği için ilk imza atıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İş Bankası’yla kentsel dönüşümde kullanılacak finansman desteği için ilk imzayı attı. Konut kredilerinde yüzde 4, işyerinde ise yüzde 3 faiz desteği sağlanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilerde sağlanacak faiz desteğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye İş Bankası arasındaki protokolün imza törenine katıldı.
Kentsel dönüşümde önemli bir adım attıklarını söyleyen Bayraktar, yıllardır devam eden kentsel dönüşüm sürecini 6306 sayılı kanunla daha güçlü ve olmazsa olmaz bir hale getirdiklerini belirtti.
Türkiye'deki şehirleri çevre ile uyumlu bir biçimde modern hale getirmeninkendi sorumluluklarında bulunduğunu aktaran Bayraktar, “Böylece önümüzdeki süreçte ekolojik dengeyi koruyan, çevreye duyarlı şehirler oluşacak. Şehirlerimiz modern görünüm fotoğrafı verecek” dedi.
Vatandaşlara evlerini tespit ettirmeleri çağrısında bulunan Bayraktar, “Sonra gelin, banka size kredi verecek. Bir banka ile anlaşma yaptık, birçok bankayla da yapacağız. En düşük faizli krediyi kim veriyorsa oradan gidin kredi alın, kredinin faizinin yüzde 4'ünü, yarısına yakınını biz ödeyeceğiz. Diğer tarafını da belki müteahhitle anlaşma yaparken müteahhit karşılar. Yani hiç faizsiz kredi alma imkânı doğacak” diye konuştu.
KDV uygulaması yok
Bakan Bayraktar, “İmar, ruhsat, harçlar, kefil, kira yardımı ve hatta yeni konut satışlarında KDV var. Afet kapsamında KDV uygulaması yok. Her konuda belki bu argümanları daha da artırmanın gayreti içinde olacağız. Bu açıdan İş Bankası'na da teşekkür ediyorum. İnşallah faizleri biraz daha aşağı çekerler” dedi.
‘500 bin lirayı geçmeyecek'
Dönüşüm kapsamında bakanlığın, 13 Ekim 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bankalarca 31 Aralık 2013 tarihine kadar kullandırılacak konut kredilerinde yıllık yüzde 4, iş yeri kredilerinde yıllık yüzde 3 faiz desteği uygulandığını belirten İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, protokolün bir ilk olduğunu söyleyerek, “Azami kredi vadesinin, en fazla 2 yıl ödemesiz dönemi de içerecek şekilde konutta 10, iş yerinde 7 yıl olacağı, hak sahipliği bazında konut ve iş yerinde 100 bin, güçlendirmede 50 bin lira olmak üzere toplamda destek sağlanacak kredi tutarı 500 bin lirayı geçemeyecek” dedi.
Aylık % 0.45-0.50 faiz olacak
Bali, şunları söyledi: “Piyasa koşullarına göre değişken olmakla birlikte, bakanlığımızın sağladığı 4 ve 3 puanlık faiz desteğinin haricinde uygulayacağımız oranı, bugünkü göstergelerle bakıldığında yüzde 0.45 ile yüzde 0.50 bandında aylık oranlar düzeyindedir ve 120 ay vade içindir. İş yerlerinde 84 ay vade söz konusu.”
9 bankayla daha protokol imzalanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, dönüşümde bakanlık nezdinde sağlanacak faiz desteğinde İş Bankası'nın ardından yeni bankaların gelebileceğini ve protokol yaptıkları bankaların faiz oranlarını günlük olarak internet sitelerinden duyuracaklarını açıkladı.
Bu protokolün birincisini İş Bankası ile imzaladıklarını açıklayan Gürgen, “Bize bugüne kadar 7 resmi müracaat var. 8 tane mutabakata vardığımız kurum var. Özellikle Halkbank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk, Garanti Bankası, Şekerbank, Ziraat Bankası, Akbank, Vakıflar Bankası'yla da önümüzdeki günlerde protokolleri aktedeceğiz” dedi.
304 bina tespit edildi
Tespit için 175 kuruluşu lisanslandırdıklarını açıklayan Gürgen, sayının 199'a çıkacağını söyledi. 17 ilde şerh konulan yapıların yıkımının başladığını hatırlatan Gürgen, “İstanbul dahil 17 ilde 304 bina riskli olarak tespit edildi” dedi.
Yavuz Karaman
Yorum Yaz