Kentsel dönüşümde yapılacak yeni binaların altında otopark olacak!
İstanbul'da talep doğrultusunda riskli ilan edilen bağımsız birim sayısının 15 bin 940 olduğunu dile getiren Babaoğlu, risk başvurularındaki artışa dikkat çekti, İstanbul'da temmuz ayı itibarıyla 2 bin 229 risk başvurusu yapıldığını söyledi
İstanbul'da talep doğrultusunda riskli ilan edilen bağımsız birim sayısının 15 bin 940 olduğunu dile getiren Babaoğlu, risk başvurularındaki artışa dikkat çekti, İstanbul'da temmuz ayı itibarıyla 2 bin 229 risk başvurusu yapıldığını söyledi.
Babaoğlu, kamuoyunda sıkça gündeme gelen rezerv alanlarına da açıklık getirdi. Rezerv alanının amacının riskli alanlarda yaşayan vatandaşların geçici olarak barınabileceği konutlar yapmak olduğunu ifade eden Babaoğlu, şu ana kadar hiç kimseyi başka yere taşımadıklarını anlattı. İstanbul'daki askeri arazilerin rezerv alanı olmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Babaoğlu, Mahmutbey'deki askeri alanı örnek gösterdi: "Bununla ilgili bir çalışma var ama askeri alanların imara açılmasıyla ilgili değil. Bu alanlara dev parkların yanı sıra piknik alanlarının yapılması yönünde görüşmeler devam ediyor. Buralarda kentin yoğunluğunu hafifletmek ve kentin içinde mega donatı alanları üretmek hedefleniyor. Dev parklar üretmek, insanların piknik yapabileceği alanlar oluşturmak. Daha çok yüzde 80-90 sosyal donatı alanı üretmek. Bu tarz projeler üretmek için bir fikir çalışması var. Askeri alanların, genel anlamda sosyal donatı alanı olarak kullanılması planlanıyor. Ama askerin 'burası artık bize lazım değil' demesi gerekiyor."
Bakanlığın yayınladığı uygulama yönetmeliklerine göre vatandaş evinin risk tespitini kendisi yaptırması gerekiyor. İstanbul'da riskli yapı bildiriminde artış yaşandığını dile getiren Babaoğlu, İstanbul'da temmuz ayı itibarıyla 2 bin 229 riskli yapı başvurusu olduğunu kaydetti. Babaoğlu'nun verdiği bilgilere göre, İstanbul'da vatandaştan gelen talepler doğrultusunda riskli ilan edilen bağımsız birim sayısı ise 15 bin 940 adet. Riskli yapıların 2-2,5 yılda yıkılması hedefleniyor. İstanbul'da bu yıl sonuna kadar 200 bin bağımsız birimin yıkılması öngörülüyor. İstanbul'da evinin riskli olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaş, 0212 472 61 60 numaralı telefonu arayarak bilgi alabiliyor. Vatandaşın talebini karşılamak için mevcut dört hattın yetmediğini anlatan Babaoğlu, önümüzdeki hafta 30 yeni hat daha açılacağını vurguladı.
Kentsel dönüşümde binaların risk tespiti vatandaşa bırakılıyor. Evinin riskli olduğunu düşünen vatandaşın, bakanlığın yetkilendirdiği kamu ya da özel yapı denetim firmalarından birine başvurarak ölçüm yaptırması gerekiyor. Bakanlığın belirlediği ortalama fiyatlara göre 500 metrekareye kadar olan binaların risk tespiti için metrekare başı 2,25 lira alınıyor. 500-1000 metrekare arası 1,75 lira. 100 metrekarelik 10 dairenin olduğu bir apartmanın risk tespiti için bin 750 lira. Riskli bina tespitinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre veriliyor. Bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol ediliyor ve yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre veriliyor. Eğer riskli bina bu süreler içinde maliklerce yıktırılmazsa, yıktırma işlemleri mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştiriliyor. Binasını yıktıran vatandaş izlemesi gereken adımları bakanlığın 'www.csb.gov.tr' adresinden öğrenebiliyor.
My Life
Yorum Yaz