Kentsel dönüşümde yıkılacak binalar binlerce kişiye istihdam sağlayacak!
Kentsel dönüşüm için yıkım yapacak firmaları belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkım işini sektör haline getirecek. Böylece 6.5 milyon konutu yıkacak şirketler binlerce kişiyi iş sahibi yapacak
Kentsel dönüşüm için yıkım yapacak firmaları belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkım işini sektör haline getirecek. Böylece 6.5 milyon konutu yıkacak şirketler binlerce kişiyi iş sahibi yapacak
Afet riski taşıyan milyonlarca binanın yıkılması için çalışma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkım işini sektör haline getirerek binlerce kişiye iş kapısı açacak. Bakanlık, ihale sonucunda belirlediği yıkım firmalarını öncelikle konut yoğunluğunun fazla olan ve birinci derece deprem bölgesi olan Marmara ve İstanbul çevresinde yoğunlaştıracak. Türkiye genelinde yaklaşık 14 milyon konutun elden geçeceği, 6.5 milyon konutun ise yeniden inşa edileceği afet riski altındaki alanların dönüşümü için başvuran 80'in üzerindeki firmayı belirli şartlarla inceleyen bakanlık, başta kamu binaları olmak üzere, deprem performansı göstermeyen özel mülkiyet binalarının da hak sahiplerinin talebi halinde yıkımını gerçekleştirecek. Yıkımlar ise mutlaka Türk firmalarına yaptırılacak.
Bakanlık, yıkım sektöründe faaliyet gösterecek firmaları, bu sektörde faaliyet gösteren şirketler haline dönüşmesi için teşvik ederek yeni bir sektör oluşturmak istiyor. Avrupa'da olduğu gibi bazı firmaların işi ‘yıkım yapmak' olacak. Böylece sadece ilk etapta milyonlarca binayı belirlenen ölçü ve şartlarda yıkacak olan firmalar binlerce kişiyi istihdam edecek. Böylece yeni bir sektör doğacak, meslek sahibi olanların istihdam edilmesi için yeni bir kapı açılacak. Bakanlık, kentsel dönüşümde ortaya çıkacak olan molozların çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılması için de çalışma yapıyor. “Sıfır atık” projesini hayata geçirmek için komisyon kuran bakanlık, geri dönüşüm tesislerinin kurulması için de teşvik verecek. Bunun için Avrupa'daki geri dönüşüm tesisleri incelenerek yöntem belirlenmesine çalışılıyor.
ATIKLAR DEĞERLENDİRİLECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkımın profesyonel şekilde yapılmasını, moloz ve atıkların geri dönüşümünün sağlanarak ekonomiye kazandırılmasını da amaçlıyor.
Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz