maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümle birlikte yıllık inşaat atığı 4 milyon ton olacak!

Kentsel dönüşümle birlikte yıllık inşaat atığı 4 milyon ton olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi i Başkanı Ahmet Varır, Türkiye'de inşaat/yıkıntı atığı miktarının yıllık 4-5 milyon ton olduğunu belirterek, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile birlikte bu miktarın ilk 3 yıl boyunca yıllık 10 milyon ton, geri kazanılacak malzeme miktarının da yıllık 6 milyon ton olacağının hesaplandığını bildirdi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi i Başkanı Ahmet Varır, Türkiye'de inşaat/yıkıntı atığı miktarının yıllık 4-5 milyon ton olduğunu belirterek, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile birlikte bu miktarın ilk 3 yıl boyunca yıllık 10 milyon ton, geri kazanılacak malzeme miktarının da yıllık 6 milyon ton olacağının hesaplandığını bildirdi.

Varır, Mimar ve Mühendisler Grubu ile Sektörel Fuarcılık'ın WOW Convention Center'da düzenlenen "Kentsel Dönüşüm Sürecinde Geri Kazanım ve Atık Yönetimi" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de hafriyat toprağı miktarının geçen yıl itibarıyla 125 milyon ton olduğunu söyledi. Varır, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte bu miktarda ciddi artış yaşanacağını ifade etti. Türkiye'de inşaat/yıkıntı atığı miktarının yıllık 4-5 milyon ton olduğunu bildiren Varır, Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen Afet Riski altındaki alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile birlikte bu miktarın ilk 3 yıl boyunca yıllık 10 milyon ton, geri kazanılacak malzeme miktarının da yıllık 6 milyon ton olacağının hesaplandığını kaydetti.

Her 1 metreküp inşaat/yıkıntı atığından yaklaşık 0,60 metreküp malzemenin geri dönüştürülebildiğini ifade eden Varır, inşaat yıkıntı atıldan içerisinde bazı yıllarda binde 5 oranına varan miktarda midye kabukları çıktığını söyledi. Varır, şöyle devam etti: "Su ürünleri mühendisi olan bir arkadaşımız bunun üzerinde bir çalışma yaptı. Bu kesin bir hesaplama değil ama... Hesaplama;binalardaki inşaat/yıkıntı atıkları içerisinde yüzde 3 ile 5 oranında deniz kumunun çıkacağını gösteriyor. Bu noktada bizim kazanım imkanlarımızda ciddi miktarda daralma söz konusu olacak. Şu andaki binaların güvenliği açısından da bu midye kabuğunun çok ciddi manada sorgulanması gerekiyor." İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Cevat Yaman da İstanbul'daki atıkların dökülmesi ve depolanması sürecine ilişkin bilgi verirken, "İstanbul'da döküm alanları kısıtlı" dedi.Yaman, yoğun yapılaşmanın olduğu merkezlere yakın yerlerde hafriyat sahası olmadığından hafriyat taşıma mesafelerinin uzak olduğunu belirtti. Döküm ücretlerinin yüksek olmasının da kaçak dökümleri cazip hale getirdiğini anlatan Yaman, "İmarda yapılan değişiklik ve faaliyete alınacak kentsel dönüşüm uygulamaları sonucu, mevcut binaların yıkılıp yerlerinin yapılması nedeniyle oluşan inşaat yıkıntı atığı miktarları artmaya devam edecektir" dedi. Çevre Kanunu'na göre uygulanan cezaların yüksek olması nedeniyle tahsilat oranının düşük kaldığını savunan Yaman, inşaat yıkıntı atığı geri dönüşümü ile ilgili mevzuatın net olmadığını söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Çakır ise kentsel dönüşümün yalan zamanda başlayacak olmasıyla birlikte ortaya çıkacak sorunlardan birinin de inşaat atıklarının depolanması olduğunu kaydetti.

Çakır, İstanbul'da 2,5 milyon ton yıkım atığı bulunduğunu bildirdi. Betonun, günümüzde en yaygın kullanılan yapı malzemesi olduğuna işaret eden Çakır, inşaat atıklarının geri kazanımı konusunda başarı elde eden çok sayıda ülke bulunduğunu belirtti. Yrd.Doç.Dr. Çalar, Türkiye'de de atık yönetimi konusunda ciddi iyileştirmeler beklediklerini kaydetti. Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kültür de Türkiye'de kentsel dönüşüm için 400 milyar dolarlık bir kaynağın harcanmasının beklendiğini bildirdi.

Hürses

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"
  • 18.10.2024 10:08

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"

AFAD Başkanı Okay Memiş, Malatya'daki depreme ilişkin, "Herhangi bir can kaybını ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor
  • 09.10.2024 16:43

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara 2 Nolu Dönüşüm Uygulama ...

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı
  • 04.10.2024 16:10

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı

Trabzon'un en eski mahallerinden Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi'de, Kentsel Dönü ...

"Yarısı Bizden Kampanyası" teşvik edici
  • 30.09.2024 15:56

"Yarısı Bizden Kampanyası" teşvik edici

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan bina sahiplerinin uzun vadeli kredi aldığı zaman ç ...

Üsküdar Kirazlıtepe'deki kentsel dönüşüm birinci etap konutları teslim edildi
  • 23.09.2024 11:21

Üsküdar Kirazlıtepe'deki kentsel dönüşüm birinci etap konutları teslim edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbu ...