Kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesine Bursa'dan start verilecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla Marmara Depremi'nin 14'üncü yılında kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesini, Bursa'dan başlatacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Marmara Depremi'nin 14'üncü yılında, kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesini, Bursa'dan başlatacak.
Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bayram Okumuş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu, Bursa'nın ise büyük bölümünün birinci derece, geri kalan kısmının da ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığını belirtti.
Okumuş, ülkedeki yapı stokunun kalitesiz olmasının özellikle Marmara Depremi'nde çok büyük yıkımlara yol açtığını hatırlatarak, "Bizim Kentsel Dönüşüm Yasamız (6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun) kapsamında bunun önüne geçmek için binaların dönüştürülmesini yapıyoruz. Tabii ilk dönüşüm 5 Ekim 2012'de Esenler'de vurulan kazmayla, 33 ilde aynı anda yıkım, kentsel dönüşüm hamlesi başlatıldı. İkincisi 6 Nisan'da gerçekleştirildi. Üçüncü büyük hamle de yarın burada sayın Başbakanımız ve sayın bakanımızın katılımıyla yıkım yapılacaktır" diye konuştu.
"499 hektarlık alan riskli alan ilan edildi"
Bursa'nın da aralarında olduğu 46 ilde toplam 87 bin 628 konutun yıkımına, Mevlana Mahallesi'nde start verileceğini bildiren Okumuş, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda, Yıldırım ilçesinde 6 mahallede Bakanlar Kurulu kararıyla yaklaşık 499 hektarlık alan, "riskli alan" ilan edildi. Burada 13 bin 400 adet bina bulunmaktadır. Bağımsız birim sayısı da 29 bin 900 olup, bu alanlarda toplam 120 bin civarında vatandaşımız yaşamaktadır.
Burada ilk etapta, Mevlana Mahallesi'nin tamamı ve Ulus Mahallesi'nin bir kısmı için planlar hazırlandı ve bakanlığımızca bu planlar onaylandı. İlimizde yarın Sayın Başbakanımızın ve bakanımızın katılacağı törenle 21 adet konutun yıkımı yapılacaktır. Aynı zamanda ilimizde, diğer illerden farklı olarak sadece yıkım yapılmayıp aynı anda temel atma töreni yapılacaktır. Burada Mevlana Mahallesi'nde bu kapsamda, ilk etap olarak 5 bin 330 metrekarelik bir alanda, yaklaşık 12 bin 793 metrekare toplam inşaat alanına sahip 147 adet konut ve 11 adet iş yeri yapılması için temel atma töreni yarın yapılacaktır."
İlçelerdeki çalışmalar
Okumuş, ayrıca yerel yönetimler ile koordineli olarak Osmangazi, Gürsu, Kestel ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde "riskli alan" çalışmaları yapıldığını belirterek, bakanlık tarafından uygun bulunması halinde, bu çalışmanın Bakanlar Kuruluna sunulacağını bildirdi.
Gemlik ilçesinde bin 40 hektarlık alanın da bakanlık tarafından "rezerv alan" ilan edildiğini kaydeden Okumuş, Orhangazi ve Kestel ilçelerinde ise rezerv alanı ilan edilmesi talep edilen yerlerin bakanlığa gönderildiğini söyledi.
Okumuş, riskli alanlarda bulunan yapılar ile riskli yapı malikleri tarafından yapılacak uygulamalarda anlaşma sağlayanlara talep etmeleri halinde verilecek olan kredilerde faiz yardımı veya 18 aya kadar kira yardımı taleplerinin alındığını ve bakanlığa gönderildiğini sözlerine ekledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen, Bursa'nın gecekondu mahallerinin bulunduğu Yıldırım ilçesindeki 500 hektarlık alanı 7 etapta dönüşeceğini açıklamıştı. Bayraktar, ilk etap olarak planlanan Mevlana Mahallesi'ndeki çalışmaların, Başbakan Erdoğan tarafından 46 il ile eş zamanlı başlatılacağını bildirmişti.
Bakan Bayraktar, Türkiye genelinde 335 riskli kamu binası ile 90 bin konutun yıkımının gerçekleştireceği proje kapsamında, Mevlana Mahallesi'nde yapımına başlanacak 147 konut ve 11 işyerinin temeli de atılacağını duyurmuştu.
Haluk Yüksel, Kamuran Akkuş/AA
Yorum Yaz