Kentsel dönüşümün yol haritası netleşiyor!
Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaştı
Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaştı. Yaklaşık 20 yıl içersinde 14 milyon binanın inceleneceği yasayla çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi planlanıyor. Yasayla, yoğunluk artışına mahal verilmeden hak sahibi sayısı dikkate alınarak projeler yapılacak. Yasayla birlikte daha fazla yeşil alanların olduğu, imara uygun yolların ve çocukların daha fazla oynayabileceği parkların olduğu çağdaş bir kentsel dönüşüm sağlanacak. Yasayla özellikle büyükşehirlerin altyapı sorunları da çözülecek. Daha sağlıklı alt yapı tesisleri kurularak ihtiyaç duyulan yerlerde arıtma tesisleri de yapılacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İZLENECEK YOL HARİTASI
Kentsel dönüşüm riskli alanlar da ve riskli alan haricindeki riskli yapılarda olmak üzere iki koldan yürütülecek. Öncelikle riskli alanlar tespit edilecek. Riskli alanlar can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksel olan alanlar olarak belirlenecek.
Belediyeler ve il özel idareleri belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlık gerekli incelemeden sonra talepleri Bakanlar
Kurulu'na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmi Gazetede yayınlanacak.
Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuarlarınca incelemeye alınacak.
RİSKLİ YAPILARIN BELİRLENMESİ
Riskli alanlar belirlendikten sonra riskli yapılarda izlenecek yol haritası:
Riskli alan belirlendikten sonra üzerindeki yapılar tespit edilecek. Tespit edilen yapılar üzerinde Mevcut Deprem Yönetmeliği baz alınarak hızlandırılmış incelemeler yapılacak.İnceleme sonuçlarına hak sahipleri 15 gün içersinde itiraz edebilecek.
İtirazlar 20-30 bölgede kurulması planlanan 4 öğretim görevlisi ve 3 bakanlık görevlisinden oluşacak 7 kişilik teknik heyet tarafından değerlendirecek.
İtirazlar değenledir ten sonra tespitler kesinleşecek. Riskli binaların tapuda üzerine şerh koyulacak bu bina risklidir denecek.
Riskli olduğu kesinleşen yapıların malikleri ile İdare ile anlaşmaya gidecek. Anlaşma akabinde vatandaşa en az 60 gün süre verilerek Riskli binasını yıkması istenecek.
TÜM UYGULAMALARDA 3'TE 2 ÇOGUNLUK ARANACAK
İdare ile anlaşma sağlayanlara kira yardımı ve konut tahsisi sağlanacak. Tüm uygulamalarda 2/3 çoğunluğun kararına bağlı kalınacak.
2/3 çoğunluğun kararına katılmayan mülk sahiplerinin arsa payları anlaşma sağlayan paydaşlara açık artırma ile satılacak. Satılmayan paylar bakanlıkça bedeli ödenmek suretiyle Hazine adına tescil edilecek .
Binalar yıkılmadan hak sahipleri ile anlaşma yoluna gidilecek. Uygulamanın ne şekilde yapılacağına da bu anlaşma ile karar verilecek. Belediyeler yada TOKİ tarafından hazırlanarak Bakanlıkça onaylanacak kentsel tasarım projeleri üzerinden anlaşma sağlanacak ya da vatandaşlara verilecek konutlar üzerinden anlaşma sağlanacak.
Tahliye edilen yıkılan yada yeri kamulaştırılan hak sahipleri yada kiracıları konut , iş yeri, arsa, kredi veya konut sertifikası verilecek.
Kentsel riskli dönüşüm alanlar haricinde kalan riskli binalarda ise vatandaşın isteği üzerine güçlendirmesi yada yeniden yapımı için kredisi desteği sağlanacak.
Yorum Yaz