maritbet girişmaritbet
Konut piyasasında bekleyen stoklara dikkat!

Konut piyasasında bekleyen stoklara dikkat!

Bu aylarda bütçe rakamları açıklanır. Açıklandı da zaten, bütçe 8,5 milyar lira açık verdi. Zaten bütçe açıklanmadan önce gelecek yılın bütçesini şimdiden dengelemek amacıyla yeni düzenlemelerden de söz edilmekteydi. Nitekim geçtiğimiz hafta vergi oranlarında yapılacak artışlar gündeme geldi. Gayrimenkul sektörünü ilgilendirenler arasında tapu harçları, konutlardaki KDV oranlarının artırılması ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarına sağlanan Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması var

Mevcut konut stoklarının hayli yüksek olduğu göz önüne alınırsa ve bu vergileri de eklediğinizde sektörün sıkıntılı bir sürece gireceğini söylemek yanlış olmaz. Çünkü vergi oranlarındaki artışlar büyük ölçüde tüketicileri etkiler. Sonuçta tüketicinin almak istediği eve ulaşması zorlaşır. Buna bir de Ekim ayında kentsel dönüşüm uygulamalarının başlayacağını eklediğimizde bu stokların artma ihtimali de giderek güçlenecektir. 

Bu arada iyi gelişme şu: Dönüşüm bölgelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evini yenileyecek olanlara bakanlık özel hesabından kredi verecek. Yapılacak binalardaki dairelerin brüt inşaat alanı 100 m2'ye kadar olanlara 120 ay, 101-150 m2 konutlar için 84 ay, 150 m2'den büyük konutlar içinse 60 ay geri ödemeli kredi verilecek. Yani, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlerden konutunu ve işyerini kendi imkânları ile yapmak veya edinmek isteyenler Bakanlığın özel hesabından kredi kullanabilecek. Dönüşüm bölgelerinde hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere verilebilecek faiz desteği de özel hesabın harcama maddelerinden biri. 
 
Ekim ayında başlayacak bu çalışmalar inşaat sektörünü ilgilendiren birçok yan sektörlerin de işlerinin artmasını sağlayacak şüphesiz. Ama hepsinden önemlisi konutların nihai sahiplerine ulaşması; yani, konut talebinin ve ihtiyacının karşılanması. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi piyasaya arz edilecek ürünün fazla olmasıyla birlikte konut stoklarının önümüzdeki aylarda karşımıza sorun olarak çıkmaması herkesin ortak dileği. 
 
Yusuf Adıl-Kaynarca 
25 yıllık binada oturmaktayız. Apartman sakinleri olarak binayı yenilemek istiyoruz ama bazı daire sahipleri buna karşı. Mahallemizde birçok kişi kentsel dönüşüm yapılacağını söylüyor. Anlaşma sağlanamazsa ne olur? 
 
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'a göre dönüşüm alanlarında kalan parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ'ye veya İdareye devredilir. Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır. Sonuç: Yasanın metni çok açık. Karşı çıkan daire sahiplerine bunu yazılı ve sözlü olarak hatırlatmanızda fayda var. Nihayetinde onlar komşularınız, zarar görmelerini siz de istemezsiniz sanırım.
 
Nüsa Uğur/ Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay'ın Kisecik Mahallesi'nde depremzedeler için inşa edilen konutlar yükseliyor
  • 22.07.2024 15:25

Hatay'ın Kisecik Mahallesi'nde depremzedeler için inşa edilen konutlar yükseliyor

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Kisecik Mahallesi'nde depremzedeler için inşa edi ...

TOKİ taksit artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi
  • 18.07.2024 10:44

TOKİ taksit artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi

TOKİ aylık taksitleri, yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirlendi. ...

TOKİ'den deprem bölgesi ihalelerindeki iddialara yönelik açıklama
  • 05.07.2024 09:48

TOKİ'den deprem bölgesi ihalelerindeki iddialara yönelik açıklama

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), deprem bölgesinde gerçekleştirilen ihalel ...

Adana'da yangından hasar görenlere konutları teslim edildi
  • 05.07.2024 09:26

Adana'da yangından hasar görenlere konutları teslim edildi

Adana'nın Kozan ilçesinde 2020 ve 2021 yıllarında meydana gelen orman yangınları ...

TOKİ'den millet bahçelerine ilişkin açıklama
  • 28.05.2024 09:54

TOKİ'den millet bahçelerine ilişkin açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...