Levent Gökçe: Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne önemli bir ivme kazandıracak!
Endüstriyel harç üretiminde dünya lideri Weber’in Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe, kentsel dönüşüm kapsamında konut sahiplerinin daha güvenli ve ihtiyaçlarına daha uygun konutlara sahip olurken, inşaat sektörüne de önemli bir ivme kazandıracağını söyledi
Endüstriyel harç üretiminde dünya lideri Weber'in Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe, kentsel dönüşüm kapsamında konut sahiplerinin daha güvenli ve ihtiyaçlarına daha uygun konutlara sahip olurken, inşaat sektörüne de önemli bir ivme kazandıracağını söyledi.
1998 yılında Türkiye'ye de faaliyet göstermeye başlayan Saint-Gobain Weber, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, dış cephe boya ve kaplamaları, dış cephe ısı yalıtım sistemleri, su yalıtım ürünleri, tamir-tesviye ürünleri ve iç cephe boyalarından oluşan geniş bir ürün portföyüne sahip. Türkiye'deki en büyük hedeflerinin ülkemizdeki inşaat teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunmak olduğu söyleyen Saint-Gobain Weber Türkiye Genel Direktörü Levent Gökçe, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek, inşaat sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Levent Gökçe, “İnşaat malzemeleri sektörünün 2012 içinde yaşadığı problemlerden bir tanesi, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen kanun ile oluşan belirsizliğin, tadilat ihtiyaçlarında ertelemeye yol açmış olmasıdır. Malzeme üreticileri açısından satışların neredeyse yarısı tadilat, yarısı yeni inşaatlar olduğu düşünüldüğünde, bu olumsuz etkinin büyüklüğü oldukça önemli boyutta oldu. Nitekim, 2012 yılının ilk 6 ayındadaki sektör büyümesinin yıllardır ilk defa GSYH'nın altında gerçekleşmesinde bu etkinin de önemli payı olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Çok kapsamlı bir sosyal devlet uygulaması”
Yasanın, ülkemiz için son derece gerekli olduğunu dile getiren Gökçe, şunları söyledi: “Uygulamaya geçildiğinde konut sahiplerinin daha güvenli ve güncel ihtiyaçlarına daha uygun konut ve işyerlerine sahip olması oldukça cazip bir hedef. Bunun neticesinde inşaat sektörü açısından bir pazar büyümesi de gerçekleşecek. Uygulama yönetmeliklerinin hazır olmayışı ve son çeyrekte uygulamalara başlanacağının söylenmesi, konut sahiplerinin 2012 için planladıkları tadilatları belirsizlikler sebebiyle ertelemelerine yol açtı. Çok komplike ve kapsamlı olması beklenen uygulama yönetmeliklerinin düzgün işleyecek şekilde hazırlanması için büyük zaman ve enerjiye ihtiyaç var. Bu yönetmeliklerin hazırlanmasında ilgili oda ve derneklerin görüşlerinin alınması ihmal edilmemeli. Bu konunun sadece teknik olarak mevcut konut stoğunun iyileştirilmesi olarak görülmesi yetersiz bir yaklaşım olur. Konu aynı zamanda çok kapsamlı bir sosyal devlet uygulamasıdır.”
Yorum Yaz