maritbet girişmaritbet
MAG Vakfı Türkiye’nin afetlere hazırlık çalışmalarını değerlendirdi!

MAG Vakfı Türkiye’nin afetlere hazırlık çalışmalarını değerlendirdi!

MAG Vakfı: Kentsel dönüşümü sadece yapı stoğunu yıkıp yeniden yaparak değil yaşanabilir kentler kurmak için yurttaşlarla birlikte geliştirilmiş projelerle gerçekleştirebiliriz

Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG Vakfı) yoğunluk kazanan kentsel dönüşüm uygulamaları ile İstanbul Valiliği'nin başlattığı “Güvenli Yaşam” eğitim kampanyalarını Türkiye'de afet risklerinin azaltılması konusunda son derece önemli adımlar olarak değerlendirdi. MAG Vakfı vatandaşları bu çabalara gerekli duyarlılığı göstermesi ve aktif olarak katılması konusunda uyardı.

Kısa adı MAG Vakfı olan Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı, 2000 yılında başladığı Mahalle Afet Gönüllüsü projesiyle afetlere hazırlık ve ilk müdahale konusunda eğitim almış gönüllüler yetiştiriyor ve onları ekipmanlarla donatıyor. 17 Ağustos 1999 depremi sonrası hem sahada hem de afet politikalarının üretiminde çalışmış bir sivil toplum örgütü olarak Vakıf Genel Müdürü Mustafa Elvan Cantekin, Türkiye'nin özellikle Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduktan sonra çok yol kat edildiğini söyledi.  Cantekin “Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduktan sonra afetlere karşı duyarlılık ve bilinç çok gelişti. Ve bu tavır; bilinçlendirme, eğitim kampanyaları ve kentsel dönüşüm gibi afet risklerinin azaltılmasına yönelik büyük ve anlamlı adımlar atılmasını sağladı” dedi. Bu adımları heyecanla izlediklerini belirten Cantekin, İstanbul Valiliği'nin İSMEP projesi altında gerçekleşen ‘Güvenli Yaşam' eğitim kampanyasına da değinerek “Türkiye nüfusu neredeyse 74 milyon. Şu anda kesin bir risk haritası çıkarılmamış da olsa Türkiye nüfusunun  %70‘den fazlası çeşitli doğa kaynaklı risklere maruz. Böylesi bir risk karşısında nasıl hazır olacağını bilen vatandaş sayımız ise oldukça az. Bu nedenle MAG VAKFI olarak biz üzerimize düştüğüne inandığımız çalışmaları yapıyoruz ve aynı doğrultuda gerçekleştirilen her tür çalışmayı da canı gönülden destekliyoruz” dedi.

Söz konusu afet olunca toplumun her kesiminin yapması gerekenler olduğunu belirten Cantekin, bu alanda sivil toplum kuruluşlarının ve her türden gönüllü katılımın önünün açılması ve teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.  Deprem gibi büyük afetlerde yerel gönüllü yapılanmaların önemine değinen Cantekin, “MAG VAKFI olarak 5 şehirde toplam 5000 gönüllü eğittik fakat Türkiye'nin nüfusu düşünüldüğünde yeni gönüllülerin eğitimi ve onların motivasyonlarının yüksek tutulması için devlete de görevler düşüyor. Umuyoruz ki gönüllü eğitimi çalışmaları Türkiye çapında artar ve gönüllülerin yönetimi konusunda yeni ve kalıcı oluşumlar kurulabilir.”

Mahalle Afet Gönüllüleri Vakıfı Genel Müdürü Mustafa Elvan Cantekin 17 Ağustos depreminin ardından yaşanan sürecin değerlendirmesini de yaptı. Cantekin afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ve genel olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye için büyük bir adım ve fırsat olduğunu vurgulayarak süreç hakkında şu değerlendirmeleri yaptı: “Hepimizin bildiği gibi kontrolsüz kentleşme sonucu oluşmuş sağlıksız ve çarpık kentler ve riskli yapı stoğu, afet yönetimi açısından korkulu rüyamızdır.  Türkiye, bu hamle ile bu tablonun iyileştirilmesinde çok büyük fırsat yakalamış olacak. İşler bu noktaya geldiğinde yaşanabilir kentlerin oluşması için yeni hedefleri ufukta görmemek ve bunları dilememek elde değil. Bu dönüşümler sırasında sadece bina güvenliğinin artırılması değil kamusal alanların çoğaltıldığı, yaşam kalitesinin yükseltildiği kentsel mekanların yaratıldığı bir planlama gerçekleşebilir mi? Bizce gerçekleşebilir. Kentsel dönüşümü bina dönüşümü değil çarpık gelişmiş kentlerin dönüşümü olarak değerlendirmeliyiz. Bunun gerçekleştirilebilmesi için sivil toplumun katılımının en geniş şekilde sağlanması gerekir. Kentsel dönüşümü sadece yapı stoğunun yıkıp yeniden yaparak değil yaşanabilir kentler yaratmak için yurttaşlarla birlikte geliştirilmiş projelerle gerçekleştirebiliriz.” 

Kısaca Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı Hakkında:

Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG), yerel örgütlenmenin gerekliliği inancıyla, sayısız can kaybı ve ekonomik kayıplara neden olan 1999 Marmara Depremi'nin ardından, 2000 yılında kuruldu. Büyük çaplı afetler sonrasında kendi mahallelerinde ilk müdahaleyi yapmak, dışarıdan gelen ekiplere destek olmak, afet öncesinde ise mahalle düzeyinde halkın afetler konusunda bilinçlendirilmesini sağlamak ve yerelde afetlere hazırlık çalışmalarını yürütmek üzere örgütlenen MAG gönüllüleri, ilk yardım, afet bilinci, afet psikolojisi, yangına müdahale ve arama kurtarma konularından oluşan 36 saatlik bir eğitimin ardından bir afet anında gerekecek temel ekipmanla donatılmış olarak mahalle düzeyinde örgütleniyor. Mahalle Afet Gönüllüleri ilk müdahalenin ardından Sivil Savunma Birlikleri, İtfaiye gibi profesyonel ekiplere yardım ve destek hizmeti vermek üzere bilgilendiriliyorlar. 

Vakıf, uzun vadede, ülkenin afetlerden etkilenebilecek her bölgesinde MAG programlarının oluşturulmasını hedefliyor. MAG Vakfı, bunun da ötesinde, bildiklerini aktarmayı, afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olma konusunda bilinç yaratmayı ve bunu yaygınlaştırmayı, diğer sivil toplum örgütleriyle bir ağ oluşturmayı ve yerel grupları desteklemeyi amaçlıyor.

Bu sebeple bugüne kadar İstanbul, Kocaeli, Yalova, İzmir ve Bursa'da olmak üzere toplam 107 mahallede Mahalle Afet Gönüllüleri yapılanmasını gerçekleştirmiştir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"
  • 03.07.2024 16:22

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Dış hatlarda 50 ülkede 60 nokt ...

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı
  • 13.06.2024 13:44

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satış sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı
  • 11.06.2024 13:42

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en bü ...

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor
  • 11.06.2024 10:50

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor

Yıllık izinleri başlayan bazı gurbetçiler, araçlarını da yanlarında getirebildik ...

Türkiye, Via Carpathia Otoyol Projesi'nde işbirliğine hazır
  • 28.05.2024 10:09

Türkiye, Via Carpathia Otoyol Projesi'nde işbirliğine hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Via Carpathia Otoyol Projesi'ni ...