Marmara Belediyeler Birliği kentsel dönüşümü masaya yatırdı!
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ve TOKİ uygulamaları konusu Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği programda konuşuldu
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ve TOKİ uygulamaları konusu Marmara Belediyeler Birliği'nin düzenlediği programda konuşuldu.
Marmara Belediyeler Birliği üye belediyelerinin hukuk işleri müdürlükleri, satın alma müdürlükleri, imar işleri müdürlükleri, mali hizmetler müdürlükleri ile altyapı ve kentsel dönüşüm birimleri bünyesinde bulunan personelleri, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ve TOKİ uygulamaları” konusunun anlatıldığı Abant'taki eğitim programına katıldı.
Türkiye'nin yüzleşmek zorunda olduğu en büyük zaaflarından biri olan doğal afetlerle mücadele etmek için 2012 yılında yayımlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında başlatılan Kentsel Dönüşüm ile ilgili belediyelerin yükümlülükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan tarafından anlatıldı. Sözlerine, böyle bir kanuna neden ihtiyaç duyulduğunu anlatmakla başlayan Kotan, “Milli gelirimizin yüzde 10'u 1999 depremi ile yok olmuştur” diyerek konunun önemine dikkat çekti. Türkiye'nin büyük çoğunluğunun afet riski altında olduğunu ve afetlerle yaşamak zorunda olduğumuzu ifade eden Kotan, Türkiye'de yaklaşık 19 milyon yapının bulunduğunu, bunların 5 milyonunun 99 depreminden sonra yapıldığı için göreceli olarak sağlam olduğunu ve tahminen 6,5 milyon yapının bu kanun bünyesinde değerlendirilerek dönüşüme tabi olacağını vurguladı.
Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak da bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un mülkiyet hakkı ve dava açma hakkı gibi haklara müdahale ettiğini kabul ettiklerini, fakat asıl olanın bir an önce sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının kazanılması gerektiğini savunan Kotan, “Güvenli şehirler inşa edeceğiz derken yeşili ve doğayı da ikinci plana atmak niyetinde değiliz” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MEDYA AYAĞI PROFESYONELCE YÜRÜTÜLMELİ
İstanbul dışındaki bölgelerde kentsel dönüşümün mali sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişelerini dile getiren belediye temsilcileri, Kotan'ın “Özel teşebbüsün mali gerekçeler göstererek kentsel dönüşüme girmediği yerlerde, Bakanlık ve belediyelerin kolektif teşebbüsleri ile mali sürdürülebilirliği aşmak gayretindeyiz” sözleriyle endişelerini giderdiler. Son olarak belediyelere, vatandaşa bu kanunu ve kentsel dönüşümü çok iyi anlatmadan başarılı olamayacaklarını söyleyen Kotan, bu konuda yanlış algıları yok etmek için kentsel dönüşümün medya ayağının da profesyonelce yürütülmesi gerektiğini ifade ederken, Marmara Belediyeler Birliği'nin geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği “Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm” sempozyumundan da övgüyle söz etti.
BAŞBAKAN'A SÖZ VERDİK, 2023'E KADAR 1 MİLYON KONUTA ULAŞACAĞIZ
Programın ikinci oturumunda ise kentsel dönüşümün en önemli paydaşlarından biri olan TOKİ'yi temsilen TOKİ Gecekondu Dönüşümü Şube Müdürü Mustafa Bakır söz aldı. TOKİ'nin bugüne kadar yaklaşık 560 bin konut inşa ettiğini, bu sayının sadece 43 bin kadarını kurulduğu tarih olan 1984'ten 2003'e kadar inşa ettiğini, geri kalanın ise 2003'ten günümüze kadar inşa edildiğini söyleyen Bakır, “Başbakan'a söz verdik, 2023'e kadar 1 milyon konuta ulaşacağız” dedi. Sadece konut değil, sosyal donatı alanlarının inşa edilmesi görevlerini de üstlenen TOKİ'nin kentsel dönüşüm kapsamında 64'ü biten, 138'i aktif ve planlanan 75 projesinin olduğunu ifade eden Mustafa Bakır, “Biz belediyelerimize mimari projelerini kendilerini kendileri hazırlamaları halinde, hazırlanan projeleri inşa edeceğimizi söylüyoruz, fakat belediyeler hızlı olmak adına tip projelerin uygun olduğunu ifade ediyorlar” diyerek, aslında mimari dönüşüme de önem verdiklerini ifade etti.
TOKİ Haber
Yorum Yaz