maritbet girişmaritbet
Mersin, kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık yapılaşmaya dur diyecek!

Mersin, kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık yapılaşmaya dur diyecek!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentin yüzde 30'unda yaşanan çarpık kentleşmenin önüne geçmek için 3 mahallede kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması yönünde TOKİ ile anlaşmalar imzalandığını belirtti

 

Ulaşımdan altyapı sorununa kadar pek çok alanda kendisini yenileyen Mersin, yönünü kentsel dönüşüme çevirdi.  Yüzde 30'unda çarpık kentleşmenin gözlendiği Mersin'de Büyükşehir, Akdeniz ve Yenişehir belediyeleri ile TOKİ arasında imzalanan bir anlaşma gereği Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde pilot olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılacak.
 
Büyükşehir  Belediyesi, bu bölgelerdeki evler yıkılarak okul, cami, hastane, yeşil ve spor alanlarını barındıran yeni yerleşim yerleri oluşturulması için halkın rızasını da almaya önem veriyor.  Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesis ile deniz suyunu temizleyen,  5 yılda  içme suyu depolama kapasitesini ikiye katlayan belediye, kentte  turizmi de canlandırmayı hedefliyor.. Her yıl bütçenin yüzde 50'sini altyapı çalışmalarına ayıran belediye kentin yüzde 60'a yakınının altyapı sorununu çözmüş durumda.  Büyükşehire bağlı 39 köyün tamamı temiz içme suyuna kavuştu. Belediye bünyesine geçen yıl dahil edilen 100 yeni otobüsün ise ulaşım sorununu çözmesi bekleniyor. Ancak trafik sorununun rahatlatılması için hazırlanan en önemli proje hafif raylı sistem projesi. Belediye, bu projenin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yatırım programına alınması yönünde çalışmalar sürdürüyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan değişim sürecinin uzun zaman alacağını ve özverili çalışmalar gerektirdiğini söyledi. 
 
Kentsel dönüşüm projesinde neler yapmayı planlıyorsunuz?
Çay, Çilek ve Özgürlük Mahalleleri 2 katlı evler ile hisseli arazilerden oluşan mahalleler. Tapular birbirine girmiş sorunlu araziler var. Çözümü yıllar alabilir. TOKİ ile yapılan anlaşma sonrasında adı geçen mahallelerde özellikle harita çalışmaları başlatıldı. Bu 3 mahallenin kentsel dönüşüm projesi  Resmi Gazete'de yayımlandı. Şu anda bu bölgelerde kentsel dönüşüm için TOKİ tarafından istimlak çalışması yapılması gerekiyor. Ancak halkın rızası alınmadan yapılacak bir kentsel dönüşüm projesinin sıkıntılara yol açacağını düşünüyorum. Bunun çözümü için halkla oturup konuşulması, rızalarının alınması, evini ve arsasını veren insanların mağdur edilmemesi için ciddi çalışmalar yapılması lazım. TOKİ Başkanı ile yaptığım son görüşmede projenin duraklama devresinde olduğunu söyledi.
 
2012 yılında hangi projeleri sonuçlandırdınız? 
Geçen yıl içinde içinde geniş kapsamlı büyük aquapark,  genel yüzme havuzu, gemi şeklinde oyun havuzları, sentetik buz paten sahası, çay bahçeleri, otopark, kır düğünü yapılacak şekilde dizayn edilmiş alandan oluşan Deniz Park projemizi sonlandırdık ancak konu yargıda olduğu için henüz hizmete açılmadı. Rutin altyapı, içme suyu çalışmaları ile üstyapı çalışmaları devam etti. Batı atık su arıtma tesisi için gerekli olan kredinin sözleşmesini imzaladık. Bu arada belediye gelirlerini arttırıcı parkomat ve toplu taşıma araçlarında kent kart uygulamasına 2012 yılı içinde geçtik. Kentte ticareti artırmaya yönelik çalışmalar da yapıyoruz. 5 şehir ile kardeş şehir anlaşmamız var. Bu şehirlerin ticaret odaları ve işadamları ile bölgemiz odaları ve işadamlarının ilişkilerinin artırılmasını hedefliyoruz. 
 
BÖLGEMİZDEKİ EN BÜYÜK SU ANALİZ LABORATUVARINI KURDUK 
 
İçme suyu çalışmalarından verim alabildiniz mi?
Son 5 yılda 717 kilometrelik  içme suyu şebekesi döşeyerek abone bağlantılarını yeniledik. Ayrıca mevcuttaki depolarımıza yapılan ilavelerle, içme suyu depo kapasitemizi ikiye katladık. Şu anda bize bağlı 39 köyün tamamının içme suyu sorununu çözdük. Bu çalışmalarımızın yanı sıra 236 kilometre  kanalizasyon şebekesi döşeyerek, kentimizin altyapısı ile ilgili sorunların çözümüne çare olduk. Bölgemizdeki en büyük su analiz laboratuvarını kurarak, Türkiye genelinde 'Sağlık Bakanlığı' tarafından analiz sonuçları doğrudan kabul edilen, sayılı laboratuvarlardan olma onurunu yaşadık. Bu laboratuvarımızda, kentimizin muhtelif yerlerinden numuneler alıyor, su kalitesini izleyerek, analiz sonuçlarını internet sitemizde düzenli olarak yayınlıyoruz.
 
Turizme yönelik deniz suyunu temizleme çalışmanız nasıl gidiyor?
Mersin'in tek ve en büyük çevresel dönüşüm projesi olan, bir taraftan atık sudan tekrar kullanılabilir su kaynağı yaratan ve arıtma sırasında çıkan çamurdan temiz elektrik enerjisi üreten Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni hizmete aldık. Bu hizmetle halkın sahillerimizde herhangi bir sağlık endişesi duymadan denize girmesini sağladık. Ayrıca 'Temiz Deniz' sloganı ile kentimizin güvenli bir turizm kenti olma yolundaki çalışmalarına da katkıda bulunduk. Karşılığı alınamayan su miktarını düşürme çalışmalarımıza, yabancı uzmanlar tarafından eğitilen ekiplerimiz ve son teknoloji cihazlarımızla devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızın bugünkü sonucu ile Mersin'e  bir Berdan daha kazandırmış olduk. Tesisimizde karbonun yanı sıra azot ve fosfor arıtımı da yapıyoruz. Tesisimiz aynı zamanda temiz ve güvenli elektrik enerjisi de üretiyor.  Atık suyun arıtılması sonucu çıkan çamur da arıtma işleminden geçiriliyor ve elde edilen metan gazı depolanarak elektrik üretiminde kullanılıyor.  Bu sayede elde edilen elektrik enerjisi yıllık yaklaşık 7 bin MW olup bu miktar tesisin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Yakın bir gelecekte atıksu çamuru kurutularak çimento fabrikalarında bir taraftan temiz enerji kaynağı özelliğiyle yakıt olarak kullanılacak, diğer taraftan yanma sırasında oluşan külleri hammadde olarak çimento bünyesine katılarak önemli tasarruf sağlanacak.
 
BÜTÇENİN YÜZDE 50'SİNİ ALTYAPIYA HARCIYORUZ
 
Şehir içi ulaşım konusunda ne gibi çalışmalar yapıldı?
Ulaşım sorununu çözmek için 100  yeni otobüs aldık ve bu konudaki sıkıntıyı biraz hafiflettik. Ancak kentin trafik sorununun tamamen çözülmesi için gerekli olan hafif raylı sistem projemiz, yıllardır Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yatırım programına alınmamaktadır. Bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Raylı sistemin Mezitli'den başlayan ve İstasyon mevkiindeki depo alanına kadar olan bölümde 15 kilometrelik bir alan üzerine kurulması planlanıyor. Bu proje kent trafiğinin rahatlaması adına önemli. Yaklaşık 150 milyon euroluk bir proje olacak. Öte yandan kent trafiğinin azalması için çevreyolu çalışmalarına devam ediyoruz. 2'inci Çevreyolu'nun Soli'ye kadar uzatılması projesini sürdürüyoruz.  Ayrıca Mezitli yoluna paralel bir yol yaptık bu yolun tamamına yakını bitti. 2 adet acilen battı çıktı yapılması gereken nokta var. Hale giden kavşak ile Hastane Caddesi'nde çok acil battı çıktı gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu konu üzerinde duracağız. 
 
Kentin kalkınmasına yönelik ne gibi çalışmalarınız oldu?
14 yıllık görev süremizde Mersin'in birçok alanda önemli gelişmeler yaşadığını söyleyebilirim. Elbette bazı eksiklerimiz sürüyor ancak gerek bütçemizin durumu gerekse de muhalefette bir belediye olmamızdan dolayı, her sıkıntıyı kısa zamanda çözemiyoruz. Mersin'de hayata geçirdiğimiz projeler yüksek maliyetli ve aciliyet gerektiren çalışmalar. Bunların başında atık su arıtma tesisi, katı atık düzenli depolama tesisi, altyapı ve üstyapı çalışmaları, içme suyu çalışmaları, kongre merkezi, Kuzey Mersin 3. Çevre Yolu, Kültür Park ve Atatürk Parkı, Macit Özcan Spor Tesisleri, kültür-sanat faaliyetleri, araç filosunun genişletilmesi geliyor. Her yıl bütçenin yüzde 50'sini altyapıya harcıyoruz. Kentin altyapı sorunu büyük oranda çözüldü. İstanbul, Ankara, Adana gibi şehirlerde yağışlı havalarda yaşanan sıkıntılar son 10 yıldır Mersin'de yaşanmıyor. Altyapı çalışmalara devam edeceğiz. Büyük proje olarak ise önümüzdeki bir yıl içinde yeni otobüs terminalini hayata geçirmeyi planlıyoruz
 
Belediyenin istihdam politikası nedir?
Yerel yönetimler asla istihdam merkezi olarak görülmemeli. Fakat yıllarca bu anlayışla hareket edildiği için halkımız tarafından da belediyeler istihdam merkezi olarak görüldü.. Belediyeler elbette işlerin görülmesi için belli sayıda kişiyi istihdam etmiştir ancak bu sayı sınırlıdır. Şu anda büyükşehir belediyesinde MESKİ ile beraber bin kişi kadrolu olarak görev yapıyor.  Ancak bunun yanı sıra bazı hizmetlerin satın alınması yöntemi ile 3 bine yakın insana daha ekmek kapısı açıyoruz. Ancak Mersin'de çok yoğun bir şekilde hissedilen işsizlik sorununa, konunun muhatabı olan hükümetin biran önce el atması gerekiyor.
 
Akdeniz Oyunları için ne gibi çalışmalar yaptınız?
Akdeniz Oyunları için yeni stadyuma bağlanan yol ile bazı spor tesislerinin bağlantı yollarının yapımının yüzde 80'lik kısmını bitirdik. Havaların biraz ısınması ile söz konusu yolların asfaltlama ve ışıklandırmasını yaparak Akdeniz Oyunları'na hazır hale getireceğiz.
 
Futbol ve basketbolda sporcu yetiştiriyoruz
Spora yönelik çalışmalar da yapıyoruz.  Özellikle futbol ve basketbolda altyapımızda sporcu yetiştiriyoruz. Sporun yanı sıra kültür ve sanat çalışmaları da yapıyoruz. Büyükşehir'e bağlı konservatuarda halk dansı grubu, tiyatro, Türk sanat müziği eğitimleri veriyoruz ve burada yetişen öğrencilerimiz aldıkları diplomalarla yalnızca yurtiçinde değil, yurtdışında da iş bulabiliyorlar.
 
ALINAN YENİ OTOBÜS: 100
İLÇE SAYISI:  13
2013 BÜTÇESİ: 515 milyon TL
NÜFUS: 1. 682. 848
SON 5 YILDA DÖŞENEN SU ŞEBEKESİ: 717 km
 
Fahriye KUTLAY ŞENYURT/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor
  • 09.12.2024 10:06

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor

TOKİ'nin Samsun'un Atakum ilçesinde 700 dönüm alanda yaptırdığı Toybelen Küçük S ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...