Mevzuat eksiklikleri giderilmezse Kentsel Dönüşüm eksik kalacak
Bugüne dek Türkiye’de 1000’in üzerinde bina güçlendiren veya projelendiren Artyol Mühendislik, Van depreminin ardından hazırlanan ve kısa bir süre içerisinde yasalaşması beklenen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”nın ile ilgili uyarılarda bulundu
Bugüne dek Türkiye'de 1000'in üzerinde bina güçlendiren veya projelendiren Artyol Mühendislik, Van depreminin ardından hazırlanan ve kısa bir süre içerisinde yasalaşması beklenen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”nın ile ilgili uyarılarda bulundu.
Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, yasanın mutlaka çıkması gerektiğini söyleyerek, “Ancak bu yasa ile bazı mevzuat eksiklikleri giderilmeli. Bu mevzuat sistemi değişmeden tasarı yasalaşırsa eksik kalacaktır. Özellikle güçlendirme çalışmasına girecek vatandaşlara ruhsat ve belediye mevzuatlarında kolaylıklar sağlanmalı” dedi. Zaman içinde imarı değişen bölgelerde bina sahibi lehine düzenleme yapılması gerektiğini anlatan Türkkan, “Ruhsat harçlarından muaf olunmalı. Yapılan çalışmalar mimari değişikliğe sebep olmuyorsa, mimari proje tadilatı aranmamalı. Yapı sahibi, yaptırdığı güçlendirme ile kendisine ilave alan yaratmıyorsa mevcut durum korunmalı ve tabii en önemlisi apartman kararında oy çokluğu aranmalı. Yasa, mutlaka güçlendirme konusunu da içermeli. Eğer bizden bu konuda herhangi bir destek istenirse, üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” diye konuştu.
Güçlendirme daha hesaplı ise bina yıkılmasın
Kentsel dönüşüm yasası ile vatandaşa, ‘Binanı incelet, eğer depreme dayanıklı değilse evini yıkıp yapacaksın ya da mühür vurulacak' dendiğini, bunun çok ciddi bir mesele olduğunu dile getiren Sinan Türkkan, vatandaşların mutlaka binalarıyla yüzleşmesi gerektiğini ifade ederek, “Eğer güçlendirme maliyeti, yıkıp yeniden yapmanın maliyetinin yüzde 40'ını aşmıyorsa, güçlendirme yapmak daha ekonomik olur” dedi.
Yavuz Karaman-Milliyet
Yorum Yaz