maritbet girişmaritbet
Muş’taki Ermeni evleri için koruma kurulu inceleme başlattı!

Muş’taki Ermeni evleri için koruma kurulu inceleme başlattı!

Muş’taki Ermeni evlerinin kentsel dönüşüm bahanesiyle yıkılması BDP’yi harekete geçirdi. Vekiller yıkımın durdurulmasını isterken Koruma Kurulu inceleme başlattı

23.07.2013 

Muş'ta Ermenilerden kalan tarihi Kale Mahallesi'ndeki evlerin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması üzerine Van Bölge Koruma Kurulu inceleme başlattı. Kurul bölgeye gönderdiği uzmanların hazırlayacağı rapora göre yıkımın durdurulup durdurulmayacağına dair karar verecek. Muş Belediyesi'nin yürüttü proje gerçekleşirse yıkılan evlerin yerine TOKİ konutları yapılacak.

Kültür Sokağı yapılabilir

BDP Muş milletvekilleri Demir Çelik ile Sırrı Sakık da projenin tarihi acıları yeniden yaşattığını belirtti. Sakık ve Çelik yaptıkları yazılı açıklamada yıkımın bir an önce durdurulmasını istedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Her şeyden önce Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilecek yerleşim yerlerinde halkın talepleri dikkate alınmalıdır. Muş'ta planlanan projede uzlaşma sağlanmadan yıkıma başlanmıştır. Kaldı ki uzlaşma sağlansa bile tarihi varlıklar yok edilemez. Tarihin en acı hatıralarının yaşandığı yerlerden biri olan Muş'taki yıkım hem Ermeni toplumunu hem de Ermeni toplumunun acılarına saygı duyan kamuoyunu derinden üzmüştür. Bu hassasiyete sahip hiçbir yurttaş böyle bir projeyi onaylayamaz. Tarihi Ermeni evlerinin yıkılmasında izlenen yöntem 98 yıl öncesine benzemektedir. Kale Mahallesi'ndeki tarihi yapıların yıkılmaya değil restorasyona ihtiyacı vardır. Kale Mahallesi'nde Kültür Sokağı yapılabilir, oradaki kiliseler onarılabilir, tarihi Ermeni evleri onarılıp turizme ve mirasçılarına açılabilir.”

Evlerin yüzde 60'ı yıkıldı

Taraf 'a konuşan Milletvekili Demir Çelik, mahallede yaptığı incelemeleri şu sözlerle değerlendirdi: “Dile getirdiğimiz itirazlara rağmen yıkım süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak konuyu Meclis gündemine taşıdık. Fakat şu ana dek yanıt verilmedi. Bölgeye yaptığımız son ziyaretle, yöredeki tarihi 300'e yakın Ermeni evinin yüzde 60'ının yıkıldığını üzülerek gözlemledik. Kentimizin binlerce yıllık tarihinin yok edilmesi kabul edilemez. Tarihsel önemin yanı sıra, çevresel ve ekolojik bakımdan da TOKİ'nin beton evlerini yöremizde istemiyoruz. 1915'te yaşanan katliam yetmezmiş gibi, bugün Ermenilerden kalan izlerin yok edilmesi, soykırıma maruz bırakılan bir halkın hakları konusunu yeniden gündeme getiriyor. Fakat, hakkını savunmak bir yana, insanlar kimliklerini dahi açıklamıyor, bunu fırsat bilen devlet istediği gibi kararlar alıyor. Bu işin peşini bırakmayacağız.”

Evler koruma altına alınacak

KALE Mahallesi'ndeki yıkım konusunda yapılan çağrı ve müracaatları değerlendiren Van Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü, tarihi mahalle için uzman görevlendirmesi yaptı. Mahallede incelemelere başlayan uzmanlar tarafından hazırlanacak rapor doğrultusunda, evler kültür mirası kapsamında değerlendirilirse, koruma altına alınacak. Yıkılmış olan evlere ise mimari özellikleri tesbit edilebilirse dokunulamayacak. Fakat BDP Milletvekili Demir Çelik ve yerel gözlemcilerin verdigi bilgiye göre Belediye tarafından başlatılan süreç Kurul kararı beklemeksizin devam ediyor.

Hrant Kasparyan/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor
  • 09.12.2024 10:06

Samsun Toybelen'de dükkanların teslimi başlıyor

TOKİ'nin Samsun'un Atakum ilçesinde 700 dönüm alanda yaptırdığı Toybelen Küçük S ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...