Ne olacak bu Fikirtepe'nin hali?
Kentsel dönüşümün yıllardır çözüme kavuşmadığı bölgede halk, isyan noktasına geldi.
Fikirtepe'de kentsel dönüşüm ilerlemek istiyor ancak ilerleyemiyor. İlk adımın atıldığı 2011 yılından bu yana tablonun pek değişmediği bölgede halk, isyan noktasına geldi. Ruhsat alan firmaların inşaatına devam ettiği projelerin de tamamlanması durumunda pek bir değer arz etmeyeceği belirtiliyor. Çünkü erken bitmesi beklenen projelerin çevre parsellerinde ilk adım hala atılmış değil.
Fikirtepe'de üzücü olaylar da yaşanmaya devam ediyor. Birçok yaşlının üzüntüye bağlı stresten hayatını kaybettiğini belirten bölge halkı, her köşe başında bir serserinin durduğunu, geçtiğimiz günlerde silahlı çatışmanın çıktığını belirtiyor. Hatta olaylar öyle seviyedeki güvenlik güçlerinin bölgeye herhangi bir ihbarda gelmediği iddia ediliyor.
Peki Fikirtepe bu durum için ne diyor? Emlaktasondakika.com olarak ziyaret ettiğimiz FİDEM'de (Fikirtepe Derneği) başkan Ercüment Oruç'la birlikte diğer hak sahipleriyle görüştük. Fikirtepe'yi sakat doğan çocuk olarak niteleyen hak sahiplerinin söyledikleri dikkat çekici…
Bağdat Caddesi'nde kira yardımlarının 3 bin 500 lira seviyesinde olduğunu ancak bölgedeki yardımın 800 lira seviyesinde olduğunu belirten hak sahipleri, bölgedeki karanlık tablonun her geçen gün büyüdüğünü ifade ediyor.
FİDEM Başkanı Ercüment Oruç ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda hak sahiplerinin açıklamaları…
Fikirtepe'nin kilit noktası Vartaş'ın adası
“44 numaralı Vartaş'ın adası Fikirtepe'nin önünü açacak. Vatandaşın birisi imza atmadı, devlet parayı verdi, kamulaştırma parasını ödedi. Dekontları basınla paylaşıldı. Tapu dairesine de burayı kamulaştırma yaptım dedi. Ancak aynı devlet yapılaşma izni vermiyor. Çünkü Tescil Mahkemesi'nin sonucu bekleniyor. 6 ay oldu…”
Metrekaresine 3 bin 125 lira alınan altyapı yok
“Burada altyapı ve master plan yok. İnşaat firmaları her gün reklam veriyor. Fikirtepe'de yaptığın binanın elektriği, suyu, doğalgazı nereden gelecek belli mi? Burada ruhsat alan firmalar belli zaten. Bunlar devlete altyapı parasını yatırıyor. Ancak altyapı yok, kimse takip etmiyor. İBB, imzası biten adadan metrekaresine altyapı için 3 bin 125 lira alıyor. O parayı almadan da tapuya tevhide göndermiyor”
Ruhsatı kim veriyor?
“Fikirtepe Platformu'da sorunlarla ilgilenmiyor, tek istedikleri fiyatları yukarıya çekmek. Baysaş, Nuhoğlu, Anka inşaatlara devam ediyor. Altyapısı belli olmayan ilçede ruhsatları, müteahhite kim veriyor?”
Kamulaştırma uygulanmıyor
“Burada bir firma geliyor, tüm imzaları topluyor. Sonra bu adayı o firma satışa açıyor. Neredeyse pazara çıkacaklar. Bu satılan adalar, satılık insan demek. 6306 sayılı yasada kamulaştırma var deniyor. Adalarda imzalamayanlar çağrılsın haklıysa hakkı verilsin, haksızsa da kamulaştırma yapılsın”
Kendi çözümleri bir noktaya kadar
“Şua İnşaat, kendi çabalarıyla son kişiyi ikna etti ve imza attırdı. 32 numaralı ada da bir kişi kalmıştı. Dumankaya'nın adasında 23 metrekare yer için inşaat başlamıyordu. Devlet burayı kamulaştırmadığı için o firma da kendi imkanlarıyla sorunu halletti. Ancak bu genele bakıldığında kötü bir örnek. Diğer imzalamayanlar örnek alıyor. Vartaş, son imzalamayan adama hiçbir şey vermedi, özelden para ödemedi ve kamulaştırmayı bekledi. Ancak Vartaş 4 yıldır kira ödüyor. Her yıl kira ödemesi 6 milyon lira. Vartaş İnşaat doğru olanı yaptı ancak yine olmuyor. Bu ada sadece Tescil Mahkemesi'nden çıkacak sonuca bakıyor. Bu mahkeme tam 6 aydır devam ediyor”
Yüzde 100 olmadan adaları boşaltmayın
“Burada 57 ada var. Deprem olursa buradaki insanların sorumlusu kim olacak. Binalar, dönüşüm yüzünden tadilat göremiyor. Tebligat verip adayı boşaltmak isteyen firmalar var, nasıl olsa imza attırırız diye düşünüyorlar. Ya imza attıramazsanız? Bu durumda ne yapılacak? FİDEM olarak imzalar yüzde 100 bitmeden kimse adasını boşaltmasın diyoruz”
Fikirtepe çöktü gibi...
“Fikirtepe başı boş bırakıldı. Buradaki toprak sahipleri artık haklarını satıyor. Yatırımcılar artık projeden almıyor, insanların haklarına talip oluyor. Fikirtepe'nin 3'te 1'i imzaları tamamladı. Diğer 3'te 1'i yüzde 90'ın üzerinde. Kalan bölüm ise yüzde 80 aşamasındaki sorunlu adalar. Yani 3'te 2 yasasına göre Fikirtepe'nin yüzde 95'i tamam. Ancak bu uygulanmadığı için bekleniyor. Kentsel dönüşüm Fikirtepe'de çöktü gibi gözüküyor”
Başaran İnşaat adasının temsilcisi Salih Bağırgan
“Başaran'ın iki adasında sona gelindi. Buraya satış ofisi de kurulma aşamasında, içerisinde örnek dairelerde yer alacak. 5 parselin imza atmasını bekliyor. İmzalar yüzde 95 seviyesinde. Burada madde bağımlıları köşeleri paylaşmaya başladı. Geçtiğimiz gün silahlı çatışma oldu. Burada halkın artık sabrı kalmadı. Şirketlerle toplantı yapacağız. İnsanlar burada yerlerini satmaya başladı. Çünkü maddi olarak sıkışmaya başladık. Buradaki arsaların yüzde 80'ini el değiştirdi. Mandıra Caddesi'nde 15 bin liralık dükkanlar artık 1500 liraya kiraya veriliyor. Fikirtepe'ye piyango vurduğu iddiaları tamamen yalan. 20 metrekare yeri olan bir arkadaş 150 bin liraya sattı ama çok üzülecek”
22 numaralı Sefa İnşaat adasının hak sahiplerinden Adem Ergün
“Fikirtepe'de dönüşüm durmuş vaziyette. Baba malının kıymetini bilmeyen çok arkadaşlarımız var. Bana silah çekseler babamdan kalan yeri başkasına satmam çünkü manevi değeri var. Ben vermiyorum diyenlerin ne özelliği var merak ediyorum. Komşusundan rant uman insanlar var burada. Kentsel dönüşüm burada sakat doğdu. Hep varsayım konuşuyoruz. Fikirtepe'yi dağıttılar, dağıtmasalardı nasıl olurdu. Biz, burada bize dokunmayan yılan bin yaşasın dedik, dememeliydik. Fikirtepe'nin sonunu kimse göremiyor. 150 kişi imza vermiş, bir kişi vermemiş herkes onu bekliyor. Böyle bir sistem olamaz”
Palmodoro May adasının temsilcisi Özcan Salman
"Çoğunluk sağlandığı halde ada üzerinde hala bekleme var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın buraya el koymaması durumunda burada dönüşüm 20 yıl daha tamamlanamaz. Burada 10 ada bittiğinde Fikirtepe bitti denmesin. Bir proje bitecek, diğer projeler yarım kalacak. Burada devlet elinin devreye girmesi lazım. Fikirtepe'de bu yasa çıkmasa daha mutluyduk diyenler var. 3'te 2 çoğunluk kuralının bir an önce devreye girmesi lazım. Burada aile düzeni bozuldu, boşanan eşler var. 4 sene geçti ancak hala ne olacağı belli değil”
CC Yapı'nın 49 numaralı ada temsilcisi Cüneyt Kılıç
“Adamızda imzalar yüzde 86 civarında ve 3 ay önce kamulaştırma yazıları gitti. İmza atmayanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıldı. Ancak bu toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. İmzalamayan vatandaşlar toplantıdan çıktığında kararlarından vazgeçmiş değillerdi. Son 5 ayda imza atmayanlarla 10 kere bir araya geldik. Her buluştuğumuzda yeni isteklerle çıkıyorlar. Söylediklerinin yüzde 70'i gerçekleştirildi ancak yine olmadı. Son olarak kiraya zam istediler, firma kabul etti. Sonra 2 yıl içinde başlanmazsa fesih kararı koyalım dediler. Ancak yüzde 100'le arsa teslim edilmezse firma nasıl imzalar bunu. Başlamamasının sebebi zaten imza atmayanlar. Biz yüzde 53'le verdik, bugün olsa yüzde 65'le verirdim. Binlerce insan evinden ayrıldı. Her şeye yeniden başlasak bende bu kez Boğaz'ın ayağında bana yalı ver, öyle imza atarım derim. Yani imza atmayanların istekleri bitmiyor. Bu saatten sonra burada yapılacak eylemler yıkıcı olacak diye düşünüyoruz. 2011'den beri seçimler, bayramlar hep bir etki altındayız. Şimdi de koalisyonu bekliyoruz. Benim cadde üzerinde dükkanım vardı. 2011'de hatırı sayılır gelirim vardı. Ancak bu şekilde zaten yarısından fazlasını kaybettim”
Evrim Sümer
Ben kadınların sessiz çığlığı olarak artık insan gibi yaşamak istiyoruz diyorum. Burada evlatlarımızla yaşamak, öncelikle onları sonrasında kendimizi korumak hatta nefes almak o kadar zor ki bunu yaşamadan bilemez kimse anlatmaya kelimeler yetmez.
Kamulaştırma tevhid tescil imza… 4 emsal bizim neyimize 2.07 varken, nereye varacak bu işin sonu... İnsanların; mutsuz ,umutsuz, korkulu, can güvenliği olmadan ,mikrop içinde , yaşamaya çalıştığı bu yerlerde soruyorum sizlere?
Çok değerli saygıdeğer yetkililer, çok saydığımız ve sevdiğimiz firma yetkililer, imza atmamakta direnen yüzde 10 komşularımız…
Anneleriniz, kardeşleriniz, kızlarınız, eşleriniz gelsin Fikirtepe'de yaşasın, bizde sizlerin lüks evlerinizde fazla değil sadece 1 gece…
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz