Ömer Derbazlar ‘Yerel seçim süreci kentsel dönüşümü yavaşlattı’
İnşaat sektörünü yeni yılda tetiklemesi beklenen kentsel dönüşüm seçim ağırlığına girdi
2014 yılında inşaat sektörünün büyümesini ateşlemesi beklenen kentsel dönüşüm, seçim süreci nedeniyle yavaşladı. Sektörde seçim nedeniyle dönüşüm projelerin hızında bir azalma yaşandığı belirtilirken, durgunluğun seçim sonrasında sonra ereceği belirtiyor. İnşaat sektörünün 2013'te özel sektörün kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalarla büyüme gösterdiğini dile getiren Metropolis Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, “Ancak kentsel dönüşüm projelerinde aksaklıklar devam ediyor. Bizim gibi kentsel dönüşüm yapan inşaat firmaları da anlaşmalar yapıyor. Kağıtlar üzerinden her şey tamamlanıyor. Ancak pratikte dönüşümün gerçekleşmesi mevcut dönüşüm bölgelerinin yıkılarak yeniden dönüşmesini içeren fiziksel dönüşüm için yine de seçimler bekleniyor” diye konuştu. Seçim süreci nedeniyle kentsel dönüşümde birçok bürokratik engellerle karşılaştıklarını aktaran Derbazlar, “Seçimle birlikte masasına oturan siyasilerin, bürokratların meseleleri çözelim demesi gerekiyor. Şu anda kentsel dönüşüm ilgili olarak muhatap bile bulamıyoruz” dedi.
Geçmişten gelen bazı eksiklikler olduğunu kanuni boyutta önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu işi hızlandırmak için yapmayı planladığı birçok yeni kanun ve piyasaya taahhütleri olduğunu aktaran Derbazlar, “İşi patrikte hızlandıracak uygulamaları çıkarıyordu. Doğal olarak bu ayak bir boşluğa düştü. Belediyelerde yapması gereken işlemleri seçim sonrasına bırakıyor. Birkaç belediyede işlerimiz var. Ruhsatları hazır olduğu halde muhataplar projelerimizi tümüyle seçim sonrasına bırakıyor. Genel olarak inşaat sektörü bu durumda” açıklamasını yaptı.
Bekle ve Gör politikası izleniyor
Kentsel dönüşümün uzun vadeli bir proje olduğunu aktaran Kılıçoğlu Group Yönetim Kurulu Üyesi Talat Kılıç, Türkiye genelinde 6,5 milyon birimin dönüştürülmesini içeren dönüşümün ilk yıllarında daha hızlı ilerlediğini kaydetti. Yerel seçimlerin de etkisiyle mevcutta bir miktar yavaşlama olmasının çok normal olduğunu anlatan Kılıç, “Seçimlerin ardından çalışmaların tekrar hızlanacağını bekliyoruz. Kentsel dönüşümün etkisiyle inşaat sektörü geçtiğimiz yıllarda oldukça büyüdü. Bu yıl da yine sektörün, Türkiye büyümesinin üstünde büyüyeceği tahmin ediliyor” değerlendirmesini yaptı. Bu geçici yavaşlamanın sektörü çok olumsuz etkilemeyeceğini görüşünü dile getiren Kılıç, “Kentsel dönüşüm sağladığı potansiyelin yanı sıra, genel olarak sektörün iç dinamiklerinden kaynaklanan bir potansiyel var. Hem sene başı hem de seçim öncesi olması nedeniyle gerek yatırımcılar gerekse tüketiciler ‘bekle ve gör' politikası izliyor. Ancak bu bekleyiş çok uzun sürmeyecektir” dedi.
“Şubat ayı sektör için sancılı geçecek”
Kentsel dönüşümün hızını seçim süreci düşürdüğünü aktaran Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, seçimin yanı sıra Türkiye'nin gündeminde yer alan son olayların da sektörü etkilediğini söyledi. Kendilerinin 55 dönümlük arazide yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmasının bu süreçten etkilenmediğini aktaran Demir, “Ancak tablonun tamamına baktığımızda yaşadığımız bu süreç, kentsel dönüşüme giren bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızı tedirgin etmeye başladı. Kentsel dönüşüme giren bölgelerdeki bina ve daire sahiplerini bu son yaşanan 17 Aralık olayları endişelendirdi. Bugün baktığımızda seçim süreci çok fazla konuşulmuyor. Piyasalardaki dalgalanmalar, ekonomi, Türkiye'nin gelecek konjonktürü konuşuluyor” yorumunu yaptı. “Bu nedenle şubat ayı biraz sancılı geçecek gibi gözüküyor” diyen Demir, inşaat sektörünü seçimden ziyade zamların etkilediğini kaydetti.
Demir şöyle konuştu: “Sektör satış yapmazsa darboğaza girecektir. Gelen zamlar üretim hızını da olumsuz etkiliyor. Bu durum da kentsel dönüşümdeki projelere de sıçrıyor. Nihayetinde kentsel dönüşüme giren sektör oyuncuları, elindeki projeleri satıp kentsel dönüşüm projelerine yatırım yapıyorlar. Seçime yaklaşılıyor olması ve gelen zamlar, piyasanın durulmasına sebep oldu. Ancak önümüzdeki mart ve nisan ayı gibi sektörün yeniden hareketleneceğini düşünüyorum.”
Seçim sonrası piyasalar normale döner
MVK Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ertürk Mavuk ise seçim sürecinin genel olarak piyasalarda durgunluğa yol açtığı ve bazı sektörlerde bir yavaşlamaya neden olduğunu kaydetti. Bu durumun döviz kurlarındaki artış ile birleşmesinden dolayı tedirginliğin arttığını aktaran Mavuk, “Karar vermekte zorlanan konut alıcılarının satın alma kararını seçim sonrasına ertelemesine neden oldu. Seçimlerin ardından normale dönülmesini bekliyorum” diye konuştu.
“Hedefler çok büyük bu fırsat kaçırılmaz”
7 milyona yakın konutun dönüştürülmesinin planlandığı kentsel dönüşümde hedeflerin çok büyük olduğunu aktaran Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, “Seçim dönemlerinde genellikle bir miktar psikolojik olarak yatırım kararlarında yavaşlama olabilir. Aynı zamanda son yaşanan olaylardan dolayı da bir belirsizlik ortamı oluştu. Fakat süreç geçici. Seçimden sonra sektör tekrar dinamizmine kavuşur. Çünkü uzun yıllar sektöre ivme kazandıracak bir harekatından bahsediyoruz. Bundan vazgeçilemez” açıklamasını yaptı. Kentsel dönüşüm açısından 2014 yılının özel sektör için daha iyi bir yıl olacağını aktaran Erkanlı,.”Beklenmedik durumların ortaya çıkmaması şartıyla. 2,5 yılı aşkın süre sonucunda kat malikleri ve yatırımcılar kentsel dönüşüm sürecine psikolojik olarak daha hazır hale geldiler. Bu sebeple bu fırsatı kaçırmamız gerekmekte” dedi.
200 bin birim dönüştürüldü
• 400 milyar dolar: Kentsel dönüşüm için planlanan bütçe.
• 6.5 milyon: Kentsel dönüşümle yenilenmesi beklenen konut sayısı.
• Riskli alan: Türkiye'de 6 bin 753 hektar alan riskli ilan edildi.
• Riskli alanlardaki bina sayısı: 367 bin 522 konut ve iş yeri yer alıyor.
• İstanbul'da riskli alanlardaki bina sayısı: 25 bin bina ve 85 bin konut ile işyeri var.
• 2013 hedefi: 200 bin birim konutun dönüşüm hedefi gerçekleştirildi.
• 2014 hedefi: 400 bin bağımsız konut ve iş yerinin dönüştürülmesi hedefleniyor.
Leyla İlhan/Dünya
Yorum Yaz