Polisan, kentsel dönüşümden 1 milyar liralık pay almak istiyor!
Ekonomideki soğuma ile yüzde 15 daralan boya sektöründe 'kentsel dönüşüm'ün can vermesi bekleniyor
Deprem tehdidiyle karşı karşıya olan binaların yıkılarak yeniden yapılması ya da onarılmasını öngören kentsel dönüşümde çalışmalar başlarken, şirketler de bu çalışmalardan pay almaya çalışıyor. Hükümetin aldığı ekonomik soğumaya yönelik tedbirlerle yüzde 15 civarında daralma yaşayan boya sektörü de 'kentsel dönüşüm'e büyük umut bağlamış durumda. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da bulunan 700 bin binadan yaklaşık 300 bininin riskli olduğu tespit edilirken, bu binaların yapılanmasında yalıtımda 8 milyar lira, boya sektöründe ise 5 milyar lira olmak üzere 13 milyar liralık bir rakamdan söz ediliyor. 2 milyar dolarlık bir büyüklüğün oluştuğu boya sektörünün yüzde 80'ine yüzde 20'lik Pazar payı ile 4 ana oyuncu sahip durumda.
Polisan Holding CEO'su Erol Mizrahi, "Kentsel dönüşümü pozitif görüyorum. 20 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Kentsel dönüşüm çerçevesinde boya sektöründe oluşacak 5 milyar liralık kaynağın yüzde 20'sinden pay almak istiyoruz" diye konuştu.
Yenileme pazarı sektörün yüzde 90'ı
Gelişmiş ülkelerde kişi başı boya tüketiminin 20-25 kilo iken Türkiye'de bu rakamın 12 kilo, inşaat boyalarında ise 7 kilo olduğunu belirten Mizrahi, "Gelişmiş ülkelere göre yüzde 50'lik potansiyel var. Kenstel dönüşüm hayatımızda olmasa da sektör çok bakir. Türkiye'de boyama alışkanlığı gittikçe gelişiyor. Eskiden sıvanmamış bir çok bina bulunuyordu. Şimdi boyama alışkanlığı oluşmaya başladı. İnşaat sektörü ile boya sektörü birbirine çok kardeştir ama boya sektörün ağırığı yenilemeden gelir. Bugün yenileme pazarının sektörün yüzde 90'ını, yeni projelerin sektörün sadece yüzde 10'unu oluşturduğunu kaydeden Mizrahi, "Tüketimin yavaşlaması yenilemenin yavaşlaması demek oluyor. Bu nedenle ekonomideki soğumadan bu kadar etkilendik. İnşaattaki durgunluk bizi bu kadar etkilemezdi" diye konuştu. Her sene ortalama yüzde 10'un üzerinde büyüyen boya sektörünün eylül ayı itibariyle yüzde 15'lik bir daralma yaşadığını dile getirdi.
Kayıpları telafi edeceğiz
İklim koşullarının ağır olması ve hükümetin cari açığı dizginlemek için aldığı bir takım tedbirlerle ekonomiyi soğutma çabalarının boya sektörünü olumsuz etkilediğini ve sektörde yüzde 15'lik bir daralma yaşandığını dile getiren Mizrahi, "Bu teddirler sadece boya sektörünü değil tüm piyasaları etkiledi. Fakat geçmişte balon şişip patladıktan sonra tedbirler alınırdı ve bunun bedelleri çok ağır olurdu. Gerektiği yerde fren gerektiği zaman gaza basılması bizim açımızdan daha doğru. Cari açığın kontrol altında olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Mizrahi, boya sektöründe yüzde 20 Pazar paylarının olduğunu ve yıl sonuna kadar ertelenen talebin canlanması ile kayıpların telafi edileceğini ve arzu ettikleri büyüme rakamlarına ulaşacaklarını tahmin etti.
Polisan, boya ve kimya şirketlerinde yabancı ortaklığa sıcak bakıyor
Mayıs ayında hisselerinin yüzde 5,34'ünü halka açan Polisan Holding, önümüzdeki yıllarda ikinci ve ikincil halka arzı planlıyor. Polisan Holding CEO'su Erol Mizrahi, "Bugün için masada almış aldığımız bir karar yok. İleride yatırımlarımızla ilgili finansman ihtiyacı doğarsa halka arz oranımızı artırabiliriz. Ayrıca boya, kimya veya liman şirketlerimizi de halka açmak istiyoruz" diye konuştu. Holding, boya, kimya, inşaat, tarım, liman sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Şirketin 600 milyon lira olan cirosunu 5 yılda ikiye katlamayı hedeflediklerini ifade eden Mizrahi, özellikle boya ve liman şirketlerinde yabancı ortaklığa sıcak baktıklarını ifade etti. Mizrahi, konuya yönelik şunları söyledi: "Türkiye'de boya sektöründe 4 tane firma var. Bunun 2'si yabancı ortaklı. Dolayısıyla Türkiye'de özellikle yatırım yapmak isteyen yatırımcılar muhakkak kapımızı çalıyor. Bizim finansal kaygıyla ortaklık hedefimiz yok. Ama sinerji yaratabilecek, daha da büyüyüp özellikle dış pazarlarda teknolojik ürünlerde destek olabilecek bir ortağa ters bakmıyoruz. Zaman zaman da görüşmeler yapıyoruz. Türkiye şuanda çok popüler oldu. Son 2 yıldır dünyanın her tarafından, ekonominin daraldığı her yerden insanlar Türkiye'deki dinamizme bakıp bu pazara girmeye çalışıyor. Çok farklı ülkelerden çok farklı iş birliği teklifleri geliyor."
Holding cirosuna 100 milyon Euro ilave
Holding iştiraklerinden Polisan Kimya Sanayi'nin Almanya ve Norveç kökenli Averis mühendislik firması ve Hollanda kökenli Unipol firmasıyla ortaklık anlaşması imzaladığını kaydeden Erol Mizrahi, köpüğün hammaddesi Polistiren'in üretimine başlayacaklarını dile getirdi. Mizrahi, "2014 yılının ilk çeyreğinde 25 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek üretim tesisimiz ile yılda 60 bin ton EPS üretimi hedeflemekteyiz. Bu yatırımın Holding cirosuna katkısının 100 milyon euro seviyelerinde olmasını planlıyoruz ve bu katma değer 5 yıllık Polisan Holding cirosunu 2 katına arttırma hedefinde önemli rol oynayacak" dedi.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR/Dünya
Yorum Yaz