Recep Altepe: Kentsel dönüşümü önce vatandaş istemeli!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümde yüzde 1 itirazın bile büyük projelerin yıllarca aksamasına yol açtığını belirterek, dönüşümü önce vatandaşın istemesi gerektiğini, devletin de vatandaşa uygun şartlarda uzun vadeli kredi açmasıyla başarı sağlanabileceğini söyledi
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümde yüzde 1 itirazın bile büyük projelerin yıllarca aksamasına yol açtığını belirterek, dönüşümü önce vatandaşın istemesi gerektiğini, devletin de vatandaşa uygun şartlarda uzun vadeli kredi açmasıyla başarı sağlanabileceğini söyledi.
Başkan Altepe, Bursa İstanbul Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği (BURSA İTÜDER) üyeleriyle bir araya geldi. Dobruca Sosyal Tesislerde gerçekleşen buluşmaya Başkan Altepe´nin yanı sıra Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Bursa İTÜDER´e üye inşaat mühendisleri katıldı.
"Vatandaş isterse olur"
Toplantıda Türkiye ve Bursa´nın en önemli gündem maddelerinden biri olan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin düşüncelerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümün ancak ve ancak devletin vatandaşa uzun vadeli uygun kredi açmasıyla hayata geçebileceğini söyledi. Müteahhide ya da vatandaşa rant sağlayan dönüşüm formüllerinin halk nezdinde itibar görmeyeceğini, muhtemel itirazlar nedeniyle yasal mevzuatların da aşılamayacağını belirten Başkan Altepe, buna benzer durumu daha önce Doğanbey´de yaşadıklarını hatırlattı. Yüzde 99 oranında anlaşma sağladıkları halde yüzde 1´lik muhalefetin sıkıntısını yıllardır çektiklerini, hala çekmeye devam ettiklerini vurgulayan Başkan Altepe, şimdi de benzer durumu Akpınar Mahallesi´nde yaşadıklarını anlattı. Kentsel dönüşüm için en az yüzde 95 oranında mutabakat gerektiğini, bunun dışındaki oranların uygulanma şansının bulunmadığını kaydeden Başkan Altepe, "Kentsel dönüşümü vatandaşın istemesi ve dönüşümün gerçekleşmesi için belediyelerin kapısını çalması gerekiyor. Bunun için de yüzde 100´e yakın çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Vatandaş harekete geçmeden, kendi dönüşümünü kendisi istemeden, bunun için yerel yönetimlere baskı yapmadan hiçbir şey olmaz" dedi.
"Uzun vadede uygun kredi şart"
En azından Bursa´da böyle bir kararlılıklarının bulunduğunu belirten Başkan Altepe, kentsel dönüşüm çalışmalarının başarıya ulaşmasının devletin atacağı adımlarla da paralel olduğunu ifade etti. Bugüne kadar olan uygulamalarda evini yenilemek isteyen vatandaşların bankalardan kredi çekmesinin ve çekilen kredilerle dönüşümün yapılmasının beklendiğini kaydeden Başkan Altepe, bunun son derece yanlış bir tavır olduğunu ifade etti. Sağlıklı bir dönüşüm için devletin vatandaşına mutlaka uzun vadede uygun kredi vermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Altepe, "Örnek olarak, 3 katlı imara sahip bir vatandaşın çürük evine birim fiyat 40´ar bin TL´den 120 bin TL kredi verelim ve geri ödemeyi uygun şartlarda 20 yıla yayalım. Biz burada devreye girer ve sırf ´Dönüşüm çalışmaları başarılı olsun´ diye 3 kat olan irtifak hakkını yasal çerçevede 5 kata çıkartırız. Bunu Bursa'mızın muhtemel depremlerden etkilenmemesi adına yaparız. Vatandaş da binasını kendi isteğiyle kentsel dönüşüme sokar ve varsa fark ücretini aldığı krediyle öder. Binası yenilendiğinde ise hem 5 katlı modern bir yapının sahibi olur hem de isterse modern dairelerinden birini satarak kredi borcunu tamamen kapatır. Yerinde ve sağlıklı dönüşüm ancak bu şekilde olur" diye konuştu.
Birim fiyat 40 bin TL´den 3 bin dairenin 120 milyon TL gibi düşük bir rakama rahatlıkla yenilenebileceğini, bu yolla en çürük binalardan başlanarak kentsel dönüşümün adım adım başarıyla gerçekleştirilebileceğini ifade eden Başkan Altepe, "Bursa´da da bu yolu izlemek istiyoruz. Devlet boş arsalara konutlar dikmeyi bıraksın. Değiştirilmesi gereken mevcut yapı stoklarını yine yerinde yenilesin. Vatandaşa kredi yöntemiyle, Bursa´da her yıl 3 bin daire yer değişimi olmadan rahatlıkla yenilenebilir. TOKİ, sadece Doğanbey´e 300 milyon TL harcadı ve en az 100 milyon TL net zarar etti. Bunun yerine vatandaşa kredi verelim ve herkes binasını yenilesin. Alınan krediler de 20 yılda ödensin. İş böyle başlarsa kendiliğinden yürür. Senin ne kimseyle sözleşme yapmana gerek kalır ne de kimseyle uğraşmana" şeklinde konuştu.
Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, Kentsel Dönüşüm Yasası´nın seferberlik halinde düşünülmesi ve sürecin en az 20 yıla yayılması gerektiğinin altını çizdi. Bunu sağlayabilmek için STK'lar, halk, yatırımcılar, meslek örgütleri ve üniversitelerin sürece dahil edilmesi ve katılımcı anlayışın oluşturulması gerektiğini belirten Tuğcu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´nin Bursa´yı bu anlayışla yönetmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, toplantının anısına Başkan Altepe´ye plaket takdim etti.
Yorum Yaz