Recep Tayyip Erdoğan gökdelen inşa edilmesine sıcak bakmıyor!
Kentsel Dönüşüm’ün ikinci büyük ayağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Gaziosmanpaşa’da başlatıldı
Kentsel Dönüşüm'ün ikinci büyük ayağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul Gaziosmanpaşa'da başlatıldı.
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 5 Ekim'de aynı anda 35 ilde başlatılan yıkımların ikinci ayağı Gaziosmanpaşa'da yapılan törenle başlatıldı. Törene katılan Başbakan Erdoğan, Gaziosmanpaşa ile beraber Kartal, Bağcılar ve Bayrampaşa'nın yanı sıra İzmir, Sakarya, Rize ve Diyarbakır'da da kentsel dönüşümün startını verdi.
Erdoğan, buradaki konuşmasına, kentsel dönüşüm hareketi kapsamında başlatılacak projelerin şehirlere, ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyerek başladı. Sağlıklı, konforlu, yaşanabilir alanlar oluşturmak için yıkım yapıldığını ifade etti. Erdoğan, “Onarılması mümkün olmayan çatlakların üzerini kapatmıyoruz. Tamir olmayacak, büyüdükçe büyüyecek sorunların üzerini örtmüyoruz. Biz yıkıyoruz, yeniden yapıyoruz. Daha iyisini, daha modernini, daha sağlıklısını inşa ediyoruz.” diye konuştu.
BAŞBAKAN'DAN GÖKDELEN UYARISI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar dahil olmak üzere tüm belediye başkanlarına, ‘fevkalade bir hal olmadıkça bu tür yapılanmalarda gökdelenler dikilmemesi' gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Zemin artı 4, zemin artı 5... Bunun daha üzerine çıkmamalıyız. Zemin artı 10, zemin artı 15... Bu tür binalar değil. Biz kültürümüzün de derinliklerinden gelmek üzere estetiğe önem vermeliyiz. 40, 50, 80 katlı bina estetik olmaz mı? Olabilir. İnkar etmiyorum, reddiyeci değilim. Ama bir şeyi ortaya koymak istiyorum; insanoğlu toprağa yakın yaşamalı. Biz, çocuklarımızın rahat rahat inip çıkabileceği konutlar inşa etmeliyiz.” dedi.
Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar olduğuna değinen Başbakan Erdoğan, “Biz, çakma zihniyetlerle yürümüyoruz. Biz, bu ülkede halkımın ruh köküne hitap eden zihniyetle yürüyoruz. İnşallah süreç boyunca Türkiye'nin yeni şehirlerini inşa edecek, insanımıza layık evler imar edecek, dünya sathında parmakla gösterilmemizi sağlayacak iş yerlerini kuracağız. İnşa edeceğimiz şehirler, yaşam alanları, gelecekte yükselteceğimiz Türkiye'nin nüvesi olacaktır.” ifadelerini kullandı.
TERÖRLE MÜCADELEDE DÖNÜŞÜMÜN ROLÜ
Başbakan'ın gündeminde çözüm süreci de vardı. Yaklaşık 30 yıldır Türkiye'de terörle mücadele edildiğini ve 30 yılda nice canlar kaybedildiğine dikkat çekti. Şöyle konuştu: “Terörün ortaya çıktığı andan itibaren 2002 yılında iktidara gelinceye kadar terörü doğuran sebepler hiç konuşulmadı. Terörün istismar alanları hiç konuşulmadı. Terörü doğuran bataklıkları kurutmayı hiç kimse tartışmadı. Yoksul mahalleler terörün istismar ettiği alanlara dönüştü. Çarpık kentleşme terörü saklayan, gizleyen, aynı zamanda teröre istismar imkanı sunan mekanlara dönüştü. Biz hükümet olarak bunu tersine çevirdik. Bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele ettik, diğer yandan terörün istismar alanlarını, bataklıklarını kurutma mücadelesi verdik. Okullar, hastaneler, yollar, barajlar inşa ettik. Terörün istismar ettiği, suç örgütlerini istismar ettiği ne varsa kararlılıkla üstüne gittik. Biz o bataklıkları Allah'ın izniyle kurutacak, gül bahçesine, lale bahçesine çevireceğiz, çeviriyoruz. O harabeleri, viraneleri, mamureler haline getireceğiz, getiriyoruz. Kırılan kalpleri onarıyor, umutsuzluğu umuda çeviriyor, tüm istismar alanlarını tek tek ortadan kaldırıyoruz. Milletimiz müsterih, rahat olsun.”
BAYRAKTAR: RIZAYLA DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, “Kentsel dönüşümün ikinci büyük adımını bugün atıyoruz. Yaklaşık 35 bin birim bağımsız konutun dönüştürülmesini başlatacağız. Bu, bundan sonra dalga dalga devam edecek. 2013'ün sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin birim bağımsız konut ve iş yerinin dönüşümünün başlatılmasını hedefliyoruz. Tabii yerinde, rızaya dayalı dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlarımıza kira yardımı yapıyoruz ve kredi desteği veriyoruz. Kentsel dönüşüm yapılan yerlerde vatandaş açısından KDV, vergi, harç yok. Bu bakımdan riskli evini yenileyecek vatandaşlar çok avantajlı. Bu yüzden istiyoruz ki, 'Vatandaştan talep gelsin ve biz bu kentsel dönüşümü vatandaşın isteği doğrultusunda yürütelim'. Nitekim öyle de yapıyoruz. Bu konuda çok başarılı olan belediyelerimiz var. Bu projeyi ülkemizin modern şehirlere kavuşması, şehirlerimizin çevreci boyutuna sahip olması, vatandaşlarımızın daha mutlu ve huzurlu olması, modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş, yeşili, parkı, bahçesi ve eğitim tesisleri olan yerleşim birimlerine kavuşması için önemsiyoruz ve yoğun bir gayret içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
TOKİ Haber
Yorum Yaz