Seçimler kentsel dönüşümde yeni bir milat olacak
Anahtar Proje YKB Arif Murat Kökbudak, 1 Kasım seçim seçimlerinden sonra kentsel dönüşümün önünün açılacağını kaydetti.
Türkiye'nin konut ihtiyacının yıllık 600 bin olmasına ilave olarak her yıl yenilenmesi gereken konutlar farklı çözüm arayışlarına yol açıyor. Kentsel dönüşümde tarafların hukuk çerçevesinde uzlaşmalarını sağlayan Anahtar Proje, 1 Kasım 2015'teki genel seçimlerden sonra çalışmaların hızlanacağını öngördüklerini açıkladı.
Seçimlerden sonra kentsel dönüşümün tüm hızı ile devam edeceğini ileri süren Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Arif Murat Kökbudak, “2016'nın başında çıkacak yeni bir yönetmelik veya yasa ile dönüşümün önünün açılacağını düşünüyorum. Riskli binaların sayısı çok fazla ve deprem etkeni hiç konuşulmuyor. Amacımız insanlarımızın depreme dayanıklı, sağlıklı, parklı, otoparklı ve sosyal anlamda şehirli bir hayat yaşamaları. Çevreci, yeşil ve sürdürülebilir binalar olması da bu amacımızı daha ileriye taşıyor. İki taraf mutlu olduğunda bizde mutluyuz” diye konuştu.
Bunlara ilave olarak gayrimenkul projeleri de geliştirdiklerini kaydeden Kökbudak. “Büyük arsalar ile ilgileniyoruz. Bunların üzerinde resmi veya gayri resmi imarlaşmalar oluyor. Bunların da analizlerini yapıyor, en mantıklı, güvenilir, rantabl çözüm yollarını bularak belediyeler ve bakanlıkla ile birlikte ekonomiye kazandırılmalarını sağlıyoruz. Bu da bizim için önemli. Çünkü bu alanlarda ciddi manada orta ve alt gelir düzeyinde yaşayan insanlarımız var. Oraların da kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Sadece rant değil, bunları da düşünerek hevesle işimizi yapıyoruz” dedi.
Kentsel dönüşe vatandaşın bakışı değişti mi?
Bağdat Caddesi Sahili civarında 50'den fazla projenin yürütmesini üstlendiklerini hatırlatan Kökbudak, “Bir çoğu bitme aşamasında ama her aşamada proje mevcut. Vatandaşlar çevrelerinden duyduklarına çok itibar ediyorlar. Burada kendilerine önerim özellikle gayrimenkul hukuku konusunda iyi bir avukata ve çizimleri konusunda da iyi bir mimara başvurmalılar. Çünkü bu bilgiler olmadan projenin netliği anlaşılamıyor. Bunun sürecini biz 6-8 ay olarak planlıyoruz. Bu sürenin sonunda binalardan alınacak bilgiler, şartnameler, yeni projenin oluşturulması, firma seçimi, sunumlar... ve kanunun gerektiği süreçleri tamamlamak 8 ayı buluyor. Daha kısa sürede olanlar da oluyor. Bazen kendi aralarında anlaşıyorlar ve bilirkişi olarak bizi işe dahil ediyorlar. İki taraf içinde uygun ve keyifli oluyor” şeklinde konuştu.
Anahtar rolü üstleniyoruz
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda her türlü desteği sağladığına dikkat çeken Kökbudak, “Üçte iki ilerlenebilen kanun. Bazen iyi niyetli de olsa tıkanmalar oluyor. Yada müteahhitler verdikleri sözleri tutamayarak farklı gerekçelerle yıkımı geciktiriyorlar. Bunun için sözleşmelerin iyi hazırlanması gerekiyor. Biz kimseyi üzmüyor ve taraflar arasında anahtar rolü üstleniyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com
Yorum Yaz