SED kentsel dönüşümde zorunlu hale gelmeli!
Kentsel Vizyon Platformu, Sosyal Etki Değerlendirme raporunun kentsel dönüşümde mecburi olmasını istiyor.
Kentsel Vizyon Platformu, gayrimenkul sektöründe taşları yerinden oynatacak bir rapor hazırladı. On Proje Onlarca Etki programı kapsamında hazırlanan Sosyal Etki Değerleme (SED) raporuyla bilinen doğrular değişecek gibi gözüküyor.
ÇED gibi SED'in de zorunlu hale gelmesini ve yasalaşmasını isteyen platform, özellikle kentsel dönüşüm projesinde uygulamanın gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor. Fikirtepe kapsamında örnek veren platform, müteahhitlerle halkın bölgede yüzde 50-50 çalıştığını ancak mimari tasarımlarda sadece metrekarelere yer verildiğini, bölgedeki sosyal etkinin önemsenmediğini belirtiyor.
Sulukule'deki kentsel dönüşümle birlikte giden toplumun sadece yüzde 2'sinin geri döndüğünü açıklayan Kentsel Vizyon Platformu, bu ve bunun gibi tüm problemlerin SED ile ortadan kalkacağını belirtiyor.
Zorunlu hale gelmeli
Aynı problemlerin yeni kentsel dönüşüm bölgelerinde yaşanmaması için çabaladıklarını belirten Kentsel Strateji kurucu ortağı Faruk Göksu ‘SED'in, özellikle dönüşümde zorunlu hale gelmesini bekliyoruz. NEF'le birlikte sosyal etki değerlendirmemiz devam ediyor. 10 projedeki 10 olumsuz etkiyi ortaya çıkarmak için bölge insanlarıyla görüştük' diye konuştu.
Kredi dahi verilmiyor
SED'le birlikte kentsel dönüşümün kaderinin değişeceğini vurgulayan Faruk Göksu ‘Biz, dönüşüm kapsamında etkilenenle etkileyenler arasında ortaya çıkan olumsuz sonuçları minimize etmek istiyoruz. Bu, dünyada bir zorunluluk. Finans kuruluşları bu rapor olmadan kredi dahi vermiyor' ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşümün memnuniyet oranı
Bu programı hazırlarken görüştükleri kişilerin yüzde 80'lik bölümünün kentsel dönüşümden memnun olmadığını söyleyen Göksu ‘Fikirtepe kiracılar dönüşümden hiç memnun değil çünkü bir hakları yok. Sulukule'deki en büyük problem ise bütünleşme, uyum sorunu. Kentsel dönüşüme giren bölgelerde hak sahiplerinin hiçbiri tekrar döndüğünde aynı bölgede istihdam edilmiyor' diye konuştu.
4 milyon kişi risk altında
İstanbul'da riskli yapı stokunun 4 milyon bandında olduğunu belirten Göksu ‘Bunların 1 milyonu çok riskli. Her dairede 4 kişi yaşadığını düşünsek 4 milyon kişinin risk altında olduğu anlamına gelir. Kentsel dönüşüm bu yüzden çok önemli' ifadelerini kullandı.
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz