Sektörün önemli isimleri dönüşümü anlatıyor
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir kentsel dönüşüm bölgelerindeki yapıların yıkılarak birisi toprak sahiplerine, diğeri müteahhide olmak üzere 50 katlı ikişer kule yapılmasını, kalan alanların yeşil alan olarak değerlendirilmesini öneriyor
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir kentsel dönüşüm bölgelerindeki yapıların yıkılarak birisi toprak sahiplerine, diğeri müteahhide olmak üzere 50 katlı ikişer kule yapılmasını, kalan alanların yeşil alan olarak değerlendirilmesini öneriyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın “Rüyalarıma giriyor” dediği kentsel dönüşümün yol haritası belli oldu. Proje İstanbul'un 4 ilçesinde başlayacak ve tüm Türkiye'ye yayılacak. Deprem riski altındaki yerleşim yerlerinde gerçekleştirilecek ‘Kentsel dönüşüm' için hazırlanan yasa tasarısı, Meclis'te alt komisyondan geçerken herkesin merakla beklediği ilçeler de belirlendi. Zeytinburnu, Avcılar, Ümraniye ve Pendik ile başlayacak olan dönüşüm dalgasının Türkiye'ye maliyetinin 400 milyar dolar olması öngörülüyor. İstanbul'a ayrılan rakam ise 100 milyar dolar.
Yıllardır ülke gündemini meşgul eden ve vatandaşın merakla beklediği kentsel dönüşüm tüm Türkiye'nin ve özellikle de İstanbul'un çehresini değiştirecek bir proje olacak. Özel sektör, kamu, hükümet ve İBB'nin bu süreçte el ele çalışması sürecin sağlıklı işleyebilmesi ve doğru sonuçlar alınması açısından önemli. Biz de firma patronlarına kentsel dönüşümü sorduk.
HAMİT DEMİR – DEMİR İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
1999 Marmara depremi ve son yaşanan Van depreminin ardından gündeme yerleşen konuların başında kentsel dönüşüm yer alıyor. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, eski yapıların büyük depremlere dayanma ihtimali çok zayıf. Bu nedenle başta İstanbul olmak üzere, ülkemizde il il kentsel dönüşüm projelerinin hazırlanması ve bir an önce çalışmalara başlanması gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, İstanbul'da 7.2 büyüklüğünde deprem olması durumunda sadece Zeytinburnu, Bakırköy ve Bahçelievler ilçelerinde 110 bin konutun yıkılacağı belirtilmişti. Nisan ayında başlayacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk ayağının Zeytinburnu, Ümraniye, Pendik ve Avcılar olduğu belirtiliyor. Tüm bunlar önemli gelişmeler…
‘KENT PARSELLER HALİNE GETİRİLMELİ VE 2 KULE YAPILMALI'
İstanbul'u kurtaracak olan dönüşüm planı ile ilgili fikrim; kentin 15-20 dönümlük parseller haline getirilmesi ve bu bölgelerdeki yapıların yıkılarak birisi toprak sahiplerine, diğeri müteahhide olmak üzere her bölgeye ikişer kule yapılması. Kuleler 40-50 kat olmalı ve taban oturumları arsanın yüzde 15'i geçmemeli. Ayrıca kalan alanlar mutlaka yeşil alan olarak değerlendirilmeli.
Kentsel dönüşüm sorununu çözmek için devlet, bürokrasi ve İBB birlikte hareket etmeli ve İstanbul'un imar planları yeniden ele alınmalı. Burada kesin sınırları belirleyerek yeşilliğin bol olduğu planlar hazırlanmalı ve trafik sorununa da çözüm getirilmeli. Ayrıca yıkılan bölgedeki insanların haklarının korunması için özel sektörden de yardım alınabilir. Örneğin; belirlenen parsellerdeki insanların tüm taşınma ve kira masrafları bu firmalar tarafından karşılanarak bölgeler boşaltılır. Söz konusu kuleler bittiğinde de geri taşınmalarına yardımcı olunur.
Beklenen büyük İstanbul depreminin açacağı yaralar tahmin bile edilemeyecek boyutta olacak. Bu nedenle başta İstanbul olmak üzere, nüfus yoğunluğu olarak topraklarının yüzde 95'i deprem kuşağında bulunan ülkemizde hem inşaat firmalarının hem de tüketicilerin daha duyarlı davranması gerektiğini düşünüyorum.
Kentsel dönüşümle ilgili olarak İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında pilot bölge olarak seçilen bölgelerde çalışmalarımız var. Sayın Başbakanımız ve hükümetimizi, yıllardır kangren olan bu çarpık yapılaşmayı düzeltmek adına attıkları bu cesaretli adımdan dolayı kendi adıma en içten dileklerimle kutlarım. Ülkemizde gerçek tapu sahipleri ve tapu sahibi olmayan vatandaşların bir arada yaşamaya çalıştığı, derme çatma bu yapıların bir an önce çıkacak kentsel dönüşüm yasasıyla düzenlenmesi ve modern konutlara dönüşecek olması çok önemli bir gelişme. Mağdur olmadan, gerçekten yaşanabilir sitelerde nitelikli yaşam alanlarına sahip olmaları hem bizleri hem de bu vatandaşlarımızı çok mutlu edecek.
ALİ DUMANKAYA - DUMANKAYA YÖNETİM KURULU ÜYESİ:
Kentsel dönüşüm diğer bir deyişle kötü yapı stoğunun değişmesi söz konusu olunca İstanbul'da bir çok ilçeyi kapsıyor. Öncelik verilmesi adına Zeytinburnu, Avcılar, Pendik ve Ümraniye'nin doğru seçilmiş ilçeler olduğunu söyleyebiliriz.
Kötü yapı stoğunun değişiminde süreç bundan sonra hızlıca ilerlemelidir. Söz konusu olan seçilmiş ilçelerde başlayan çalışmalar bir sistem içinde hızlıca diğer ilçeler üstünde de uygulanmalıdır. Bizler Dumankaya olarak en başından beri kentsel dönüşümü destekliyoruz. Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul ve Türkiye'de bir seferberlik ilan edilmelidir. Tüm ilgili kurum ve kuruluşlar bu dönüşüme destek vermelidir. Ancak bu şekilde hızlıca ilerleme kaydedebiliriz. Biz de, bize görev verildiği sürece bu dönüşüm içinde yer almayı ister ve bu kentsel dönüşümde bir payımızın olmasını arzu ederiz.
ERDİNÇ VARLIBAŞ - VARYAP CEO'SU:
Kamuoyunda kentsel dönüşüm yasa tasarısı olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanun Tasarısı'nı yakinen takip ediyoruz. Kentsel dönüşüm kavramı içinde değerlendirilebilecek hali hazırda üzerinde çalıştığımız Fikirtepe projesinin, yasalaştığı takdirde söz konusu tasarıdan etkileneceğini düşünüyoruz. Fikirtepe kapsamında 11 adet yapı adasından oluşan 150.000 m2 arsa alanına 5200 konut inşa etmeyi planlıyoruz. Projenin toplam inşaat alanı ise 1.000.000 m2 öngörülmektedir.
Mütekabiliyet yasa tasarısının sadece emlak sektörüne değil ülkemiz ekonomisine de ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Varyap olarak dünya ölçeğinde ve standartlarında projelere imza attığımız için zaten yurtdışındaki yatırımcıların yoğun ilgisiyle karşı karşıyayız. Söz konusu yasa ile birlikte bu ilginin çok ciddi oranda artacağını ve emlak fiyatlarını yukarılara taşıyacağını, sektörü daha rekabetçi olmaya, bu anlamda uluslararası pazara da hitap edecek projeler geliştirmeye zorlayacağını öngörüyoruz. Avrupa'nın emlak şampiyonu İstanbul'un bu yasa ile birlikte yıldızı daha da parlayacaktır.
Yasa tasarısını bütün ekonomik aktörler gibi takip ediyoruz. Tasarının ülkemiz ekonomisine, sektörümüze ve şirketimize muhtemel etkilerini analiz eden çalışmalar yapmamıza rağmen hali hazırda bu konuda değerlendirilebilecek özel bir projemiz bulunmamaktadır.
ZİYA YILMAZ – DAP YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
İstanbul'da gecekondulaşma, 1930'lu yıllarda başladı ve şehrin yüzde 70'i kaçak yapılaşmayla oluştu. 1999 depreminde çarpık yapılaşma zayiatı artırdı. Bugün şehrin dört bir yanında yeni ve güzel projeler üretiliyor olmakla birlikte, gecekondular da kimi iki katlı, kimi de müstakil ev adı altında varlığını sürdürüyor. İstanbul başta olmak üzere bütün Türkiye'yi yeniden inşa etmek, binaları düzeltmek gerekiyor. İnsanlara, hak ettikleri şekilde güvenli ve modern ortamlar sunulmalı.
Pek çok dünya kenti kültür varlıklarını ve tarihi merkezlerini korumaya çalışırken çeşitli modeller geliştiriyor. Bu tür projelerde inşaat maliyeti, koruma metodolojilerinin pahalı teknoloji gerektirmesi nedeniyle genellikle çok yüksek. Öte yandan proje, kira ve taşınma yardımları, sosyal programlar gibi farklı sosyal maliyetleri de barındırıyor. Bir “deprem ülkesi” olduğumuz gerçeğinden hareketle, yenileme dönüşüm projelerini gönülden destekliyoruz. DAP YAPI olarak biz de ürettiğimiz projelerle şehrin çehresini değiştiriyor, güzelleşmesine katkıda bulunuyoruz.
Normalde, kentsel dönüşüm projesinin onaylandığı tarihten sonra belirlenen ilçelerde uzlaşma süreci başlar. Mal sahipleri toplu ve birebir görüşmeler yoluyla bilgilendirilir. Muhtemelen söz konusu bölgelerde yaşayanların bazıları mevcut koşullardan memnun olmadığından, bunun iyileşmesi için projeyi fırsat olarak görüp destekler. Öte yandan mülkiyet haklarını da savunarak kendileri için en avantajlı koşulları yaratmaya çalışırlar. Elbette tercih edilen, her mülk sahibinin, proje alanındaki mevcut binalarındaki kullanımlarına uygun olarak yeni projeden pay alma hakkına kavuşmalarının sağlanmasıdır.
‘KAMU MÜDAHALESİ KAÇINILMAZ'
Ancak kentlerin değişime ayak uyduramamış ve kendini yenileyememiş bölgelerinde kamu müdahalesi bazen kaçınılmaz oluyor. Kentler kendi kendini değiştirebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte değişim kendiliğinden gerçekleşmediğinde kamusal müdahale yoluyla hayata geçirilmeli.
‘KARTAL-MALTEPE BÖLGESİNDE PROJELERİMİZ VAR'
Zeytinburnu, Ümraniye, Pendik ve Avcılar'dan başlayacak olan kentsel dönüşüm hareketi inşaat sektörünü doğal olarak çok yakından ilgilendiriyor. Bu ilçelere komşu bölgelerde; örneğin Pendik'in batısındaki Kartal'da ve Maltepe'de bizim de projelerimiz var. Pilot uygulamaların dalga dalga yayılacağını ve ilerleyen süreçte ülkemizin modern bir çehreye kavuşacağını umuyoruz.
RAMADAN KUMOVA – FER YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
Belirlenen 4 ilçe ile birlikte başlayan kentsel dönüşüm projeleri; şehrin yeni siluetini belirlemesi, modernleşmeyi öne çıkaracak olması, daha sağlam, daha çevreci ve daha sürdürülebilir alanlar üretmek anlamına gelecek. Şehre ve insana değer katacak bu projelerin içerisinde yer almak istiyoruz ve süreci takip ediyoruz.
Bugün Avrupa'nın en büyük problemi ekonomiyi canlandıramamasıdır. Dönüşüm süreci içerisinde harcanacak 100 milyar doların, ekonomi için çarpan etkisinin büyük olacağını ve iç talebi ve iç ekonomiyi canlandıracağını düşünüyorum.
Kaldı ki doğru hazırlanmış bir mütekabiliyet yasası ile birlikte üretilecek projeler yabancıya pazarlanabilir ve böylelikle finansmanının bir bölümünü yurtdışından sağlanabilir. Özetle bu finansmanın yaratılmasının zor ama imkânsız olmadığını düşünüyorum.
SERDAR İNAN – İNANLAR İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
İnanlar İnşaat olarak kentsel dönüşüme çok olumlu bakıyoruz. Bütün şehirler yapıldıkça güzelleşir, inanın. İstanbul yıkıldıkça güzelleşecektir. Bu manada dönüşüm üç başlık altında önem kazanıyor.
1) Deprem dönüşümü
2) Estetik dönüşüm
3) Tarihsel dönüşüm
Semtler doğru ancak neredeyse tüm İstanbul'un dönüşmeye ihtiyacı var. Ancak acil olan deprem dönüşümü olduğu için ilk önce dere yatakları ve zayıf binaların dönüşmesi elzemdir.
Eskiden devlet islerinde yer almamak anlamında prensip bir kararımız vardı. Ancak devletimiz artik gayrimenkul sektörüne direk komuta ediyor. Bu manada yapılacak is çok. Biz de artık ciddi ciddi dönüşüm projelerinde yer almak istiyoruz.
IŞIK GÖKKAYA – YEŞİL GYO GENEL MÜDÜRÜ:
2012 yılında sektörün hareketlenmesinde kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının itici güç olacağı özellikle vurgulanmaktadır. Kentsel dönüşüm çok boyutlu ve uzun soluklu bir süreçtir. Geleceğin kentlerinin oluşturulmasında kentsel dönüşüm en önemli konuların başında gelirken, bu sürecin kontrollü bir şekilde sürdürülmesi de aynı şekilde önem arz etmektedir.
Başarılı bir kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliği içinde çalışmaların yapılması, büyük kentlerin 1/100.000'lik planlarının yapılması, ayrıca imar transferleri ve imar haklarının menkulleştirilmesi önem taşımaktadır. Kentsel dönüşüm ve planlama yapılırken, marka kentlerin oluşturulması önem taşımaktadır. Bakanlığımızın önümüzdeki dönem vizyonu içinde en önemli hususlardan biri, gecekondu dönüşümleri ve doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için kentsel dönüşümleri gerçekleştirmek olarak belirlenmiştir. Bu noktada ilgili tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.400 milyar dolara mal olması planlanan kentsel dönüşüm uzun soluklu olacaktır. İstanbul'un yenilenmesi ve deprem riskinden kurtulması çalışmalarının ağırlıklı olarak başladığı bu dönemde Fikirtepe, Zeytinburnu, Silivri, Küçükçekmece, Kartal, Ümraniye, Beylikdüzü-Esenyurt lokasyonları gerek bugün gerekse gelecek yıllarda popülerliğini devam ettirecek olan hatta sürekli gelişerek çok daha fazla öne çıkacak olan bölgeler olacaktır.
Yeşil GYO olarak, kentsel dönüşüm çalışmalarının ilerlemesi ve tamamlanmasının ardından imarlı arsa üretimi daha çabuk olacak ve şehir merkezine yakın lokasyonlarda imarlı arsalar oluşacağından bu durumda kamu-özel sektör işbirliği ile biz de bu yapının içinde olabilir ve güzel bir projeyi hayata geçirebiliriz.
ntvmsnbc
Yorum Yaz