Sur'da 'kentsel koruma ve yenileme' çalışması
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde önemli çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur ilçesine ilişkin, "İlk aşamada Cevatpaşa Mahallesi'ni tamamen açacağız inşallah. Orası, sokağa çıkma yasağı olmayan bir alana dönüşecek. Dabanoğlu Mahallesi'ni güvenli hale getirerek, kısmen açacağız ve Gazi Caddesi'ni ise tamamen açacağız" dedi.
Diyarbakır Valiliğinde, kentteki bazı sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile yaptığı toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, yolda gelirken konvoyunda bir kazanın meydana geldiğini belirterek, kazada can kaybı ve ciddi bir yaralanma olmadığını, gerekli kontrollerin yapıldığını söyledi.
Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde bazı temaslarda bulunduklarını belirten Yılmaz, Şırnak'ta çok sıkıntılı bir tablonun yaşandığını ve el birliğiyle bu tabloyu toparlayacaklarını ifade etti.
Yılmaz, şehirleri eskisinden daha iyi bir şekilde imar edeceklerini belirterek konuştu:
"İnsanlarımızın hem sosyal yaşam tarzlarına hem de ekonomik iyileştirmeye yönelik adımlar atacağız. Fiziki alt yapılarla ilgili zarar tespitimizi yapıyoruz. Bu çalışmayı, Cizre ilçesinde bitirdik. Şimdi Silopi ilçesinde eleman takviyesi yaparak, zarar tespitlerini çıkarıyoruz. İdil'de operasyonlar bitti. Ancak, ince arama denilen detaylı bir çalışma yapıldığı için henüz sokağa çıkma yasağı bitmiş değil. Sokağa çıkma yasağı biter bitmez orada da zarar tespit çalışmalarına başlayacağız."
Silopi'de zarar tespit çalışmalarından sonra bazı yerleri riskli alan ilan ettiklerini anımsatan Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yeni bir imar çalışmasının da yürütüldüğünü kaydetti.
"İmar çalışmasıyla birlikte yeşil ve sosyal alanlarıyla ve alt yapısıyla yeni bir şehirleşme yapısını inşa edeceğiz" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Maalesef birçok şehirlerimizde 90'lı yıllardan gelen sıkıntılarla çarpık kentleşmenin yapılarını bugün çok iyi görüyoruz. Yerel yönetimler maalesef ne doğru düzgün imar yapmışlar, ne planlama, ne de hizmet yapmışlar. Dolayısıyla çarpık bir kentleşme ile karşı karşıyayız. Terör hadisesi olsun ya da olmasın bu şehirleşmeyi bizim daha düzgün bir hale getirmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızın hem daha kaliteli bir yaşama ulaşmaları için hem de ekonomik olarak uygun bir ortam oluşması için bunu yapmamız gerekiyor. Öncelikle bu fiziki alanlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zarar gören esnaflarımıza ilişkin zarar tespitlerimizi yaptırıyoruz."
Vatandaşlara geçici barınma desteği
Evi oturulamaz durumda olan vatandaşlara geçici barınma destekleri başlattıklarını belirten Yılmaz, Silopi'de bin 200, Cizre'de 2 bin olmak üzere toplum yararına çalışma programları başlattıklarını ve bu çalışmalarda evi kullanılamaz halde olan ailelere öncelik tanıdıklarını dile getirdi.
Bakan Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin sadece Türkiye'nin ve bu bölgenin değil, tüm insanlığın mirası olan bir değere sahip olduğunu, Sur'da operasyonların bittiğini belirterek şöyle devam etti:
"Sur ilçesinde ince arama olan detaylı bir arama sürdürülüyor. Halkımızın güvenliği için kıyıda köşede kalmış patlayıcı maddelerin etkisiz hale getirilmesi için çalışma yapılıyor. İlk aşamada Cevatpaşa Mahallesi'ni tamamen açacağız inşallah. Orası, sokağa çıkma yasağı olmayan bir alana dönüşecek. Dabanoğlu Mahallesi'ni güvenli hale getirerek, kısmen açacağız ve Gazi Caddesi'ni ise tamamen açacağız. Bu şekilde rahatlamaya çalışacağız. Geriye kalan yerlerde de güvenli hale getirdikten sonra aşama aşama sokağa çıkma yasağını kaldıracağız. Ardından Sur ile ilgili önemli çalışmalara başlayacağız."
"Sur'da 'kentsel koruma ve yenileme' çalışması"
Sur ilçesinde sıradan bir çalışma yapılmayacağına ve "kentsel dönüşüm" diye bir kavram kullanılmayacağına dikkati çeken Yılmaz, konuya "kentsel koruma ve yenileme" çalışması çerçevesinde yaklaştıklarını vurguladı.
Diyarbakır'ın dışında TOKİ'nin çok kapsamlı çalışmalar yürüteceğini bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Sur'da TOKİ'nin bir görevi olmayacak. Sur'da tarihi ve kültürel değeri olan alanlarımızda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Turizm Bakanlığı sorumluluk üstlenecek. Sur içinde bulunan yapılarda eski Diyarbakır kültürü ve mimarisini ihya edeceğiz. 2012'de herkesin ve yerel yönetimlerin imzaladığı 'koruma imar planı' bizim için bir yol haritasıdır. Tamamen bu plana uygun bir şekilde Sur ilçesindeki çalışmaları sürdüreceğiz. Bu çalışmaları yaparken güvenliği ihmal etmeyeceğiz. Siyasi ve demokratik haklar ile terör birbirine karıştırılmamalıdır. Bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi teröre ve şiddete en önemli bir şekilde mücadele etmeye ve bir daha aynı hadiselerin yaşanmaması için gerekli tedbirleri almaya kararlıyız."
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet tarafından kendisine bu süreçte yapılacak çalışmaları koordine etme yetkisi verildiğini bildiren Yılmaz, bu nedenle bölgeye sık sık geleceğini de ifade etti.
Yorum Yaz