Türkiye’nin en büyük şantiye alanı burası olacak!
Kentsel dönüşüm çalışmaları ile son dönemlerde adını hızla duyuran Gaziosmanpaşa, Türkiye'nin en büyük şantiye alanı olacak.
Türkiye'nin de en büyük kentsel dönüşüm alanlarına sahip olmasıyla da dikkat çeken Gaziosmanpaşa yenileniyor. 2023 yılına kadar 6.5 milyon riskli yapının yeniden inşa edileceği Türkiye'de, İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesi de yepyeni bir görünüme kavuşacak.
6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası” İstanbul'da en çok Gaziosmanpaşa'yı etkileyecek. Aynı zamanda Türkiye'nin de en büyük kentsel dönüşüm alanlarına sahip olmasıyla da dikkat çeken Gaziosmanpaşa'da, yenileme çalışmaları bütün hızıyla ilerliyor. Başta Sarıgöl-Yenidoğan ve Bağlarbaşı mahalleleri olmak üzere, hazırlanan son planlara göre 13 riskli bölgede dönüşüm çalışmaları yürütülecek. Dönüşüm yapılacak mahalleler arasında Merkez, Karlıtepe, Pazariçi, Yıldız Tabya, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Yeni Mahalle, Karayolları, Karadeniz, Barbaros Hayrettin Paşa ve Mevlana bulunuyor.
432 hektarlık riskli alan Gaziosmanpaşa'da...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da 1100 hektarın üzerinde alan 'riskli' ilan edilirken, bunun 432 hektarlık bölümü Gaziosmanpaşa'da yer aldı. Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin İngiliz mimarlık şirketi Foster & Partners ve KEYM şirketine hazırlattığı Kentsel Dönüşüm Master Planı'na göre de, bölgede dönüştürülmesi gereken bina sayısı 11 binin üzerinde. Bu, ilçedeki toplam bina sayısının yüzde 35'ine tekabül ediyor. 500 bin nüfuslu Gaziosmanpaşa'da dönüşümün, nüfusun yüzde 21'ini, yani 104 bin 983 kişiyi etkilemesi bekleniyor. Dönüşümde toplam inşaat alanı 4.3 milyon metrekare olurken, ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten uzmanlar, tüm riskli alanlar için ev sahipleriyle görüşmelere başladı. Bugüne kadar 1654 bina sahibiyle anlaşma sağlanırken, 1345 adet binanın yıkımı gerçekleşti.
Sanayi tesisleri taşınıyor
Gaziosmanpaşa'daki kentsel dönüşümle ilçede yer alan sanayi tesisleri de bölgeden taşınacak. Yenileme çalışmalarının 13 bölgede 13 proje olarak yapılması ve bina sahipleriyle anlaşmanın 3-4 ay içinde bitirilmesi öngörülüyor. Dönüşüm çalışmalarında ilçe, Kuzey ve Güney etabı olarak ayrıldı. Kuzeyde yer alan Karayolları, Karadeniz gibi mahallelerde değer esasına göre çalışmalar yürütülecek. Bölgede yapımı süren Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattının da güzergâhında olan ilçe, kentsel dönüşüm projeleri için cazip bir alan olarak öne çıkıyor.
2023'e kadar 6.5 milyon bina yenilenecek
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2012'den bu yana ilan edilen 159 riskli alanda proje çalışmaları başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018'de tamamlanacak. 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012'den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018'e kadar projeler başlayacak. Bugüne kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Toplam 2 milyon kişi bu hareketlilikten etkilendi. 2013'ten bu yana 475 milyon lira kira yardımı yapıldı. Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanıyor. Yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapının yenilendiği dikkat alınırsa; bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira oldu. 6.5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında miktarın yıllık bazda 3 milyar lirayı aşması bekleniyor.
Yorum Yaz