maritbet girişmaritbet
Üsküdar Burhaniye Mahallesi'ndeki ilk kentsel dönüşüm projesi onaylandı

Üsküdar Burhaniye Mahallesi'ndeki ilk kentsel dönüşüm projesi onaylandı

Boğaz Geri Görünüm bölgesinde kalan Burhaniye Mahallesi’ndeki ilk Kentsel Dönüşüm projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün teklifi sonucu Bakanlar Kurulu tarafından imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi

Kariyer Akademisi Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Odabaş'ın, Kentsel Dönüşüm  Projesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz yıl Hz. Ali Camii'nin açılışında ‘Kentsel Dönüşüm müracaatınızı yapın. İmarınızı T.C. Başbakanı olarak söz veriyorum ben vereceğim' demesine üzerine, Burhaniye Mahallesi 742 Ada, 2 Parsel'deki yaklaşık 18.000 m2 arazi üzerinde yaşayan 148 bağımsız bölüm sahibi komşularımız adına, 2/3 çoğunluğun vekaletini alarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Kentsel Dönüşüm müracaatı yaptım” dedi.

Odabaş, şöyle devam etti: “Bakanlık yetkilileri tarafından arsa üzerindeki tüm binaların deprem analiz raporları ile zemin etüdlerini yaptırdım. Benim evimin de içinde bulunduğu 148 bağımsız bölüm, birinci derece ‘riskli yapı' olduğu ortaya çıktı. Komşularımızı daha güvenilir, daha modern binalarda ikamet etmelerini sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ve Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile yaklaşık 18 ay süren proje çalışmalarımız, sonunda söz konusu arazi üzerindeki evlerin ‘riskli yapı' alanı olduğu kararına varıldı. Bakanlar Kurulu'nun imzalamasından sonra, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onaylamasıyla 12 Ekim 2013, 28793 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

Üsküdar Burhaniye Mahallesi 742 Ada, 2 Parsel'de Dr. Adnan Odabaş'ın yürüttüğü Kentsel Dönüşüm projesi, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Odabaş, “Burhaniye Mahallesi'ndeki söz konusu arazi bizim ailemiz ve komşularımızla birlikte 43 yıldır ikamet ettiğimiz bir yerleşim bölgesi. Toplam büyüklüğü 17.759 metre kare olan arsa üzerinde 148 bağımsız bölüm sahibi komşularımız bulunmaktadır. 1978 yılında arazinin büyük çoğunluğunu Üsküdarlı işadamı Emin Özden ile babam Temel Odabaş, hisseli tapu problemini çözmek amacıyla satın almışlardı. Ancak, istediğimiz gibi olmadı. 1978 yılında, ben 18 yaşında iken babam İzale-i Şüyu davası açıp mülkiyet problemini çözmek istedi. Dava 35 yıl devam etti. 

Başbakan imar sözü verdi

2011 yılında ise, arazinin tümünün satışına karar verildi. Bu karar hiç bir komşumuz tarafından olumlu karşılanmadı. Sebebi, üzerindeki binaların kaçak yapı olması, kat mülkiyetinin olmaması, hisseli tapu ve bir çoğunun da işgalci durumunda olmasıydı. Hatta, 5 komşumuzun hiç tapusunun olmaması... Hepimizin de en az 1 ile 8 kat arasında evlerimizin bulunması, İzale-i Şüyu satışında yok fiyatına gidecekti. Buna gönlüm razı olmadı. Komşularımız tarafından ‘temyiz' edilen İzale-i Şüyu dava dosyasını yaklaşık 2 yıldır beklemeye aldım. Bu arada, bizimle aynı kaderi paylaşan komşumuz Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Burhaniye Mahallesi'ndeki Hz. Ali Camii'nin açılışında mahalle sakinlerimizden birinin “Bölgemizin imar durumunu ne zaman çıkaracaksınız?” demesine üzerine, Sayın Başbakan, “Kentsel Dönüşüm müracaatınızı yapın. T.C. Başbakanı olarak söz veriyorum imarınızı ben vereceğim” demişti. Başbakanın bu açıklamasını bir taahhüt kabul ettim ve arsa sahibi komşularımızla tek tek görüşüp Kentsel Dönüşüm'e geçmeye karar verdik.

2/3 çoğunluk fazlasıyla sağlandı

Yaklaşık 12 bin 600 metre kare arsa sahibinin vekaletini aldım. 2/3 çoğunluğu fazlasıyla sağladığım için yasa gereği Maliye Hazinesi'ne ait 2 bin 220 metre kare arsaları için de Bakanlık bana muvafakat verdi ve proje ortağımız oldu. Böylece, yaklaşık 14 bin 800 metre kare arsa sahibi Kentsel Dönüşüm'e ‘evet' demiş oldu. 2 bin 800 metre kare arsa sahibi komşularımızın büyük bölümüyle mutabakat sağladım. Bakanlığın onayından sonra sözleşme imzalayacaklarını belirttiler. Bana güvenerek vekalet veren ve kendi geleceklerine ‘evet' diyen komşularımıza teşekkür ediyorum. 

Resmi Gazete'de yayınlandı

Kentsel Dönüşüm müracaatı yapmak sadece komşuların vekalet vermesiyle olmuyor. Yaklaşık 18 aydır yaptığım mücadelede arsa üzerindeki tüm binaların Bakanlık yetkilileri tarafından deprem analizleri ve zemin etüdleri yapıldı. Her bağımsız bölümün çif cepheli fotoğrafları çekilip, katalog haline getirildi. Her binanın ‘Bilirkişi' raporlarıyla fizibilitesi çıkarıldı. Arazinin, harita firması tarafından hali hazır haritası yapıldı. Sınır koordinatları, komşu parsellerle birlikte yeniden yaptırıldı ve arazinin çapı ve aplikasyon krokisi yaptırıldı. Tüm hissedarlarımızın tapu kayıtları ile belediyedeki Emlak Beyanları ayrı ayrı dosya haline getirildi. Avukatlarımız tarafından kat karşılığı inşaat sözleşmeleri hazırlandı. Daha sayamadığım Bakanlığın bizden talep ettiği tüm evraklar bu 18 ay içerisinde tamamlandı. Arazimizin SİT bölgesi Geri Görünüm'de kalması nedeniyle Üsküdar Belediyesi'nin bize imar verme yetkisi olmadığından Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Kara ve Planlama Müdürü Hakan Özer, bize uzunca bir süre Kentsel Dönüşüm'ün nasıl yapılacağını ve yolunu gösterdi. Kendilerine teşekkür ediyorum. İmar verme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olduğu için bu tüm çalışmalarımızı Bakanlığın Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile yürüttük. Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kendisine verdiğimiz dosyayı inceledi. Binalar için hazırlanan raporun birinci derecede ‘deprem riski' taşıdığı kanaatine vararak, dosyayı ‘riskli yapı alanı' ilan etmek üzere, Başbakanlığa havale etti. Bakanlar Kurulu imzaladıktan sonra Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün onayı ile 12 Ekim 2013 tarih ve 28793 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

5 kat ön imar izni aldık

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'ndeki dosyamız, arazinin imarı ile ilgili dosyadır. Burada yapılan çalışmalarda yıkılacak binaların yerine yapacağımız yeni bloklar için AVAN projeler yapıldı. Bu projeler hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından incelendi, hem de bölgenin ilk ve tek Kentsel Dönüşüm projesi olması, kendisinin de ikamet ettiği mahalle olması nedeniyle Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından incelendi. Beykoz'a kadar yapılacak Kentsel Dönüşüm'e bizim projemizin ‘emsal' olabilmesi için Bakanlık yetkilileri oldukça ince eleyip, sık dokudular... Ve bu inceleme sonunda bize taban oturumu 0,25 (TAKS), emsal 1,20 (KAKS), 5 kat ön imar izni verildi. Plan tadilatı için Bakanlığın İl Müdürlüğü'ne müracaat yaptık. Bir kısım kurum görüşleri toplandı. Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylanması için Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. 

Bundan sonra ne olacak?

Bakanlar Kurulu'nun onayladığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan ‘riskli alan' ilanı, arsa üzerinde evi bulunan bütün komşularımıza gönderilecek ve yasa gereği ‘2 ay içerisinde evinizi insandan ve eşyadan arındırın' denecek. Buna, 1 ay ek süre daha verilebilecek. Yine evini boşaltmayan olursa eletriği, suyu ve doğalgazı kesilecek. Daha sonra da resmi kurumlar araya girip evi boşaltacaklar. Kanun, ‘2/3 çoğunluk projeyi yapar ve yönetir' diyor. Buna katılmayan hissedarlarımız Bakanlığın göndereceği bir heyet tarafından evlerinin ve arsalarının rayiç bedellerini tespit edecekler. Daha sonra, bu bedelden az olmamak kaydıyla Bakanlığın İl Müdürlüğü'nde açık artırma ile satışa çıkarılacak. Bu satışa 2/3 çoğunluğun kararına uyan hissedarlar katılabilecek. Böylece, projenin hukuki alt yapısını tamamlamakla sorumlu olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, arazinin hem üzerindeki evlerin yıkımını, hem de hisseli arazinin müstakile dönüşmesini sağlamış olacaktır. Bakanlık, evini boşaltan hissedarlara her daire için 18 ay boyunca 650 TL kira ödeyecektir. 

Komşularımız mağdur olmayacak

Yapılacak olan binaların tamamı lüks binalar olacak. Çevre düzeni, açık ve kapalı havuzu, çocuk oyun alanları, gezi parkı, dinlenme tesisleri olduğu gibi, otoparklar da yer altında olacak. Ayrıca, her daire sahibine 20 metre kare tapusuna işlenmiş otopark tahsis edilecek. İnşaatın her safhasında Bakanlığın denetimi üzerimde olacaktır. Komşularımızın arsaları oranında kendilerine Bakanlığın bize verdiği imar durumu üzerinden değerlendirme yaparak sözleşme imzaladık. 100-150 metre kare arsası olup da, üzerinde 4, 5, 6 katlı evi bulunan ile boş arsası veya bir gecekondusu bulunana verdiğimiz oran bir değildir. Bu dengeleri sağlarken vicdanıma danışarak yaptım. Hiçbir komşumun hakkının yenmesine asla müsaade etmedim. 300 metre kare arsası üzerinde 5 katlı evi olan komşumuz, evini 200 bin TL'ye satamıyordu. Kendisine verdiğimiz 3 dairenin değeri 1 milyon 500 bin TL'dir. Komşularımıza mevcut daireleri kadar daire verme şansımız yok. Ancak, daire sayısı yerine, alacakları dairenin kıymetini dikkate almaları gerekir. Kanun gereği, tapusu olmayan 5 komşumuzun evlerinin rayiç bedelleri Bakanlık tarafından tespit edilecek. Ona göre kendilerine ödeme yapılacaktır. İsterlerse, bu bedel peşinat sayılıp müteahhitten daire alabilecek. Borçlu kalması halinde ise, Bakanlık tarafından kendilerine kredi verilecek. Kredi faizinin %50'sini devlet karşılayacaktır. Bu krediyle istediği bölgeden ev alma hakkına da sahip olacaklardır. 

35 yıllık dava ‘Dönüşüm'le bitiyor

Bu arsa üzerinde ikamet eden komşularımızın bir kısmı en az 50 yıl, en son gelen de sanıyorum 40 yıldır burada ikamet ediyorlar. Hemen hemen hepimizin tapumuzdan fazla işgal ettiğimiz arsa var, ya da yol payından kaynaklanan işgallerimiz var. Bir tarafta arsası işgal edilenler ‘beddua' ederlerken, diğer taraftaki komşularımız çaresizlik içerisinde mahkeme sonucu bekliyordu. 35 yıl süren İzale-i Şüyu davası sonunda mahkeme , arazinin tümünün satışına karar verdi. Bu satış gerçekleşseydi, hepimiz perişan olacaktık. Ben, komşularımızın bu mağduriyeti yaşamaması için onlar evlerinde otururken, imar durumu alabilmek, bu çarpık yapılaşmadan kurtulup daha güvenilir, daha çağdaş bir ortamda yaşayalım diye milyonlarca para ve zaman harcayıp, Kentsel Dönüşüm projesi hazırladım. Haftada iki kez Ankara'ya gittiğim zamanlar oldu. Hem Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile, hem de Bakan Erdoğan Bayraktar ile defalarca görüştüm ve hükümetin çıkardığı 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında 2/3 çoğunluğu yaklaşık 2 bin 400 metre kare fazlasıyla sağlayıp, yasal haklarımızı kullanarak Kentsel Dönüşüm projemiz hem Bakanlar Kurulu, hem Başbakan, hem de Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ben, komşularımızın hak ve menfaatlerini 3'e katlayacak bu projeye karşı geleceklerine ihtimal vermiyorum.Üsküdar'dan Beykoz'a kadar hazırlanmış ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan bu proje sonunda, komşularımızın anahtarlarını kendilerine teslim etmek benim en büyük arzumdur. Hem mahallemize, hem bölgemize örnek olacak bu proje için komşularımızdan anlayış ve desteklerini bekliyor, teşekkür ediyorum” dedi.

Odabaş ayrıca, “Bu çalışmalarımıza büyük destek veren Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen'e, Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'a ve Genel Müdür Yardımcısı Fatma Varank'a mahalel halkımız adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Hergün ve Üsküdar Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üsküdar Burhaniye Mahallesi’nde 1.9 milyon liraya bina satılıyor
  • 03.05.2014 14:14

Üsküdar Burhaniye Mahallesi’nde 1.9 milyon liraya bina satılıyor

Milli Emlak Genel Müdürlüğü İstanbul Üsküdar’da 1.9 milyon liraya bina satıyor ...

Üsküdar Burhaniye Mahallesi'ndeki ilk kentsel dönüşüm projesi onaylandı
  • 22.10.2013 17:05

Üsküdar Burhaniye Mahallesi'ndeki ilk kentsel dönüşüm projesi onaylandı

Boğaz Geri Görünüm bölgesinde kalan Burhaniye Mahallesi’ndeki ilk Kentsel Dönüşü ...