Üsküdar'da dönüşüme Mayıs 2017'de start veriliyor
EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Sinem Bircan, Üsküdar'da başlayacak olan kentsel dönüşüm ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yıllardır değişim içinde bulunan Üsküdar'da somut adımlar atılmaya başlandı. EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Sinem Bircan, ilk adımın Mart 2016 itibariyle Üsküdar'da kentsel dönüşüm sürecinin başlamasını sağlayan 1/5000 ölçekli “Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı”nın İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğuyla kabul edilmesi olduğunu belirtiyor. Eylül ayına gelindiğinde ise birinci etap için planın mecliste onaylandığını söyleyen Bircan, bir hafta içinde askıya çıkacak olan imar planının akabinde, Mayıs 2017'de Çamlıca'da Pilot bölge' olarak tanımlanabilecek bir bölgede ilk uygulamanın başlamasıyla Üsküdar Belediyesi'nin yerel halka kentsel dönüşümün önemini anlatmaya başlayacağını kaydeden Bircan, ardından depreme karşı güvenli, estetik ve yenilenmiş bir Üsküdar için çalışmalarını başlatılacağını belirtiyor.
16 mahalleyi kapsayan proje 3 etapta tamamlanacak
Onaylanan imar planına göre üç etapta tamamlanması planlanan ve 16 mahalleyi kapsayan dönüşüm sürecine, geri görünüm ve etkilenme bölgesi olarak belirtilen bölgenin tamamının plana dahil edildiğini söyleyen Bircan, geri görünüm bölgelerinde 4+2 kata, etkilenme bölgelerinde ise 5+2 kata çıkarılan imar planıyla dönüşen yerlerde maliklerin yerinde kalmalarının amaçlandığını ifade ediyor. Bu sürecin tamamen maliklerin isteklerine göre yönetileceğini belirten Bircan, kentsel dönüşüm kanunundaki 2/3 çoğunluğun sağlanması şartı aranacağını söylüyor. Yerel halka taşınma ve kira yardımı da yapılacağını kaydeden Bircan, en büyük avantajın belediyenin arazisi olan yaklaşık yedi dönümlük bir alana TOKİ tarafından yapımı başlanan ve 181 bağımsız bölümden oluşacak rezerv konut alanı olduğunu belirtiyor.
Bununla birlikte, bölgede yer alan ve yaklaşık 43.000 metrekarelik bir rezerv konut alanının daha planlandığını ve proje aşamasında olduğunu söyleyen Bircan, bu alanda oluşturulacak konutlara vatandaşların kira ödemeden yerleştirilip evleri tamamlanana kadar ikamet etmelerinin planlandığını ifade ediyor. Uzun soluklu bir süreç olan bölgesel dönüşüm planında, kirasız konut kullanımının süreci kolaylaştıran bir teşvik olduğunu dile getiren Bircan, evlerini kendileri yapmak isteyen bina sahiplerine ise devlet destekli düşük oranlı kredilerle destek sağlanacağı bilgisini veriyor.
Site şeklinde yapılara izin verilmeyecek
Kentsel dönüşümle birlikte Üsküdar'ın nasıl bir çehreye sahip olacağı konusunun da büyük önem taşıdığını belirten Bircan, yeni yapılacak yapılarda üç konuda taviz verilmeyeceğini söylüyor. Bircan, bununla ilgili olarak Üsküdar'da baskın olan geleneksel mahalle kültürünün bozulmaması için site şeklinde yapılara izin verilmeyeceği, binaların otoparklı olmasına dikkat edileceği ve yeni yapıların dış cephe düzenlemelerinde estetik açıdan benzer görünüm oluşturulacağını ifade ediyor.
Planda yer alan üç etabın ilkinde Yavuztürk ve Bahçelievler mahallelerinin tamamı ile Küçüksu ve Hekimbaşı mahallellerinin bir kısmının bulunduğunu söyleyen Bircan, ikinci etapta Mehmet Akif Ersoy ve Güzeltepe mahallellerinin tamamı ile Ferah, Çengelköy, Kirazlıtepe, Küplüce, Kandilli ve Kuleli mahallelerinin bir kısmı, üçüncü etapta ise Burhaniye, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye mahallellerinin bir kısmının yer aldığını belirtiyor.
Hali hazırda yapımı devam eden raylı sistemler, Çamlıca Cami, tüm televizyon vericilerini toplayacak kule inşaatı, Harem otogarının Dudullu'ya taşınması projesi ve semtin merkezindeki meydanların düzenlenmesi projeleriyle Üsküdar'ın son yıllarda değişim ve dönüşüm içinde olduğunu ifade eden Bircan, kentsel dönüşüm sürecinin Üsküdar'da daha epey bir süre devam edeceğini, şu an zaten değerli olan konut metrekare birim fiyatlarının ise önümüzdeki dönemlerde daha da artış göstereceğini kaydediyor.
Yorum Yaz