Yalova'daki Roman Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!
Yalova Belediyesi Romanlar'ın oturduğu Bağlarbaşı Mahallesindeki 136 konutu yıkarak, yerine 500 konut yapmak için kentsel dönüşüm projesi hazırlıyor
Yalova Romanlar Demeği Başkanı Necdet Karabulut da kentsel dönüşüm ile ilgili kafalarında soru işaretleri bulunduğunu belirtirken, Kent Konseyi Başkanı Ömer Fitoz, dönüşüm başlamadan evleri yıkılacak olan Romanlarla sosyal mutabakat yapılmasını istedi.
Yalova Kent Konseyi Başkanı Ömer Fitoz, Roman mahallesindeki kentsel dönüşüm projesiyle ilgili açıklama yaptı. Roman Mahallesi'nde 136 hak sahibinin olduğunu söyleyen Başkan Fitoz, "500 civarında daire yapılması planlanıyor. Orada onlarla sosyal mutabakatın sağlanması gerekiyor. İnşaatı TOKİ yapacak ancak, Yalova Belediyesi ile Roman Mahallesi'ndeki vatandaşlarımızın karşılıklı bir araya gelmesi lazım. Rızaya dayalı bir formülün üretilmesi gerekiyor. Onlar acaba o dairelere ayak uydurabilecek mi bunlara da bakmak lazım" dedi.
"TEREDDÜTLERİ VAR"
Romanların alışa geldikleri düzeni devam ettirmek istediklerini söyleyen Başkan Fitoz, binaların çok katlı binalar olduğu takdirde tereddütleri görüldüğünü kaydederek şöyle dedi: "O alan 'Kentsel dönüşüme' tabi tutulsun ama onlara da ayrı bir yer tutulması lazım. Akrabalık bağlarının da devam etmesi için bir arada bu yapılmalı. Hem kültürlerini devam ettirsinler hem de düzenlerini sürdürsünler.
Onlara ayrı bir yer tahsis edilmesi gerekiyor. Hayvan bakmak istiyorlarsa onlar için hayvan barınakları da olsun.
Onlar için ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor. Belediye ile bu konuda görüşeceğiz." Yalova Romanlar Demeği Başkanı Necdet Karabulut da hala kafalarında "Kentsel Dönüşüm nedir?" soru olduğunu belirtti. "Kentsel Dönüşümün Yalova'da yaşayan romanlara ne gibi faydası olacak, bize ne getirecek veya bizden ne götürecek. Bize faydası mı olacak zararı mı olacak?" diye konuşan Demek Başkanı Karabulut, "Tahminime göre 6 yıldır gündemde ve bize büyük sıkıntılar yarattı.
Evlerimizin her yıl yapılması gereken ihtiyaçları var. Çatılarımız var onarılacak. Evlenen çiftler var. Dolayısıyla kısım kısım bir şeyler yapmak gerekiyor. Vatandaş bunu bir şekilde yapacak. Fakat bu kez de acaba yarın gelirler de evi yıkarlar mı kaygısı var vatandaşta. Biz bu sorulara hala daha cevap bulamadık" dedi.
"ŞARTLAR UYGUN OLURSA YAŞAYABİLİRLER"
Mahalleye 50 yıl önce yerleştiklerini belirten Başkan Karabulut, "Burası bağlık alandı. Şimdi bizi götürdükleri yerden 50 yıl sonra tekrar mı götürecekler. Biz böyle bir şey istemiyoruz. Eğer bize iyilik yapmak istiyorlarsa bizi aydınlatmaları lazım. Gerekirse de bakmazlar çok güzel şartlar olursa. Burada çoğu kişi, evlerinin altında iş sahibi. Mahalleden çıkmadan burada geçimini sağlıyor. Bunlar ne olacak. Gittikleri yerlerde bunlara bu imkânlar verilecek mi?" dedi.
İstanbul Gazetesi
Yorum Yaz