maritbet girişmaritbet
Yenikapı'daki yeni dolgu alanına kültür merkezi mi yapılacak?

Yenikapı'daki yeni dolgu alanına kültür merkezi mi yapılacak?

Tarihi yarımadada kentsel yenileme ve dönüşüm projeleri devam ediyor

Tarihi yarımadada kentsel yenileme ve dönüşüm projeleri devam ediyor. Ermeni Patrikhanesi ve birçok kilisenin olduğu Kumkapı ve Nişanca bölgesi için büyük bir proje geliştirildiği ortaya çıktı. Etaplara ayrılarak projelendirme çalışmaları başlayan bölgede ilk olarak bir kültür merkezi inşa edilecek.

Tarihi yarımadada kentsel yenileme ve dönüşüm projeleri devam ediyor. Yenikapı'da Marmaray inşaatı devam ederken bölgede yeni proje çalışmaları sürüyor. Meslek odalarının tarihi yarımadadaki yoğunluğun azaltılması yönündeki çağrılarına karşın, bölgede yoğunluğa neden olacak proje çalışmaları artıyor. Son olarak, Yenikapı'dan Samatya'ya kadar uzanacak yaklaşık 578 bin metrekarelik alanda denizin doldurulmasına ilişkin plan ortaya çıktı. Planın kamuoyunda tartışılmamış olması yoğun eleştiri konusu olurken, şimdi de, Ermeni Patrikliği ve kiliselerin olduğu Kumkapı ve Nişanca bölgesi için büyük bir proje geliştirildiği ortaya çıktı.
 
Etaplara ayrılarak projelendirme çalışmaları başlayan bölgede, ilk olarak bir kültür merkezi inşa edilecek. Sırada Nişanca var Fatih Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü, Nişanca bölgesi için bir yenilenme projesi hazırladı. Bakanlar Kurulunun 2007'de aldığı karar ile Nişanca Mahallesi, Kâtip Kasım Mahallesi, Muhsine Hatun Mahallesi, Küçük Ayasofya Mahallesi ve Şehsuvarbey Mahallesi yenilenme alanı ilan edildi. Etaplar halinde çalışılacak olan bölgede ilk olarak kültür merkezi yapılması gündemde.
 
ŞEHİR PLANCILARI TEPKİLİ
 
Yenikapı Kültür Merkezi olarak planlanan projeye göre bin 350 kişilik konser salonu, 510 kişilik tiyatro salonu, cep sinema salonları ve müzik eğitim alanları var. Kültür Merkezi'nin terasına ise kafeterya veya restoran yapılması planlanıyor. Kentin silüeti dikkate alınarak hazırlanan projede Kültür Merkezi'nin yatay ve cam olarak yapılması gündemde. Avan projesi onaylanan kültür merkezinin uygulanabilmesi için Yenileme Kurulu'ndan onay bekleniyor. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, tarihi yarımadada ortaya çıkacak köhneleşme durumuna dikkat çekti. Yenikapı ve çevresindeki projelerin büyüklüğünü anımsatan Kahraman, "Yenikapı'da fazlasıyla proje mevcut. Dolgu alanı olacak bir meydan var. Daha sonrasında burada bir transfer merkezi haline getirilmesi, deniz ve kara ulaşımının entegre edilmesi, Yalı mahallesi gibi projeler var. Çok derin bir değişim ve dönüşüm bekleniyor. Oraya transfer merkezi kurulması demek, pek çok insanın ulaşım için o alanı kullanması demek. Tarihi yarımadadan bu kadar yüklü bir ulaşım altyapısını kaçırmamız gerek. Daha önce Vatan ve Millet Caddeleri'nin açılmasıyla bir köhneme yaşandı; aynı durumu transfer merkezi gibi projelerde de gündeme gelebilir. Tarihi dokuyu kaybedebiliriz. Bir bölgeyi ne kadar ulaşılır kılırsanız köhneme o kadar hızlı olur" diye konuştu. Orta ve üst sınıflar için yeniden kent merkezine dönüş taleplerinin yaratıldığına dikkat çeken Kahraman, bu talep doğrultusunda konut arz edecek projeler gerektiğini söyledi. Kahraman, "Bugüne kadarki projelerde hep alt sınıfları yerinden etme ve onların yerine belli ekonomik sınıftan insanları yerleştirme gibi bir tablo yaşandı" dedi.
 
Fatih Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Mimar Gülay Yedekçi Arslan da, Belediye'yi, kamu yararına uygun olmayan projeler yapmakla eleştirdi. Kentsel dönüşüm Fikrine karşı olmadıklarını, ancak insanları yerinden etmeyecek projelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Arslan, "Dünyadaki iyi örnekler göz önüne alınmalı. Orada yaşayan halkla dönüşüm yapılsın. Oradaki insanların mülkiyet hakları ellerinden alınmamalıdır. Sulukule'de evleri 20 bin liraya aldılar, şimdi en ucuz ev 600-700 bin liradan satın alınıyor. Şehir bu rantlara kurban gitmesin" diye konuştu.
 
Uygar Gültekin/Agos

Yorum Yaz