maritbet girişmaritbet
Kiptaş ev yapacak arsa bulamıyor!

Kiptaş ev yapacak arsa bulamıyor!

Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları ve Kiptaş'ın gelecek planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kentsel dönüşümün mutlaka yerinde yapılması gerektiğinin altını çizen Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Dönüşüm rantiye olarak görülmemeli. Vatandaşı müteahhit simsarlığından kurtarmak lazım" dedi. 

Kiptaş bugüne kadar kaç konut yaptı? 

Kiptaş'ın atılım yılı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı 1994 yılıdır. Kendisinin önderliğinde bugüne kadar 70 bini aşkın konut hayata geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'ın da vizyonuyla sosyal konut çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz. 

Bugün neler yapıyorsunuz? 

Kiptaş'ın asıl görevi sosyal konut yapmak. Ancak bu konutlar için arazi bulmakta zorlanıyoruz. TOKİ Başkanı Mehmet Fatih Turan'la da görüşüyoruz. Seçimlerden sonra bin 500 konutluk bir yer satışa çıkardık. 80 bin müracaat geldi. Demek ki ciddi anlamda açık var. Sosyal konut arazisi bulabilirsek, önümüzdeki dönemde yeni bir proje daha satışa sunacağız. Bu sefer hiç evi olmayanlara vereceğiz. 

Müteahhitlerin de en büyük sıkıntısı arsa bulamamak... 

Onların arsa bulmasına gerek yok. Dönüşüm yapsınlar. Sosyal konut yapmadıklarına göre, dönüşüme yönelsinler. İstanbul'a hizmet lazım. Yüzde 20 kâr yeter. Yüzde 100 kâr düşünmesinler. Müteahhitlere bunu tavsiye ediyoruz. İstanbul rantiye haline gelmesin. Burada arazi yapılanmasını durdurmak lazım. Sosyal konut dışında hiçbir şey yapmamak lazım. Dönüşüme odaklanmak lazım. 

 Rant vergisiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? 

Bugüne kadar çıkmaması hataydı. Bir yer imara açılacaksa, kamu onun rantını alacak. Dünyanın her yerinde bu durum geçerli. Amerika'da 1 emsallik bir arsanız var. İmar artışı istiyorsunuz. Kaç istiyorsunuz? 10 emsal. İhaleye çıkıyorum. 9 emsali satıyorum. Müteahhit basıyor parayı belediyeye. Arada ne rantiyeciler var, ne şu bu. Belediye de kazanıyor. Kazan-kazan modeli. 

İnşaatçılar vergiye karşı değil ancak oranı biraz fazla buluyorlar

Alışmışlar çünkü fazla kazanca. Biraz az kazansınlar. Belediye gelirlerini nasıl artıracak? Vergiyi vermezsen, devlet nasıl hizmet edecek? Buranın padişahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi. 10 milyar dolarlık metro projesi var. Bir yerden ilave gelir alacak ki, o gelirlerle hizmetler devam edecek. Lobiciler lobisini yapar. Rant paylaşılacaksa, devlet almalı. Müteahhitle mal sahibi paylaşacak, devlet almayacak. Yok öyle bir şey. 

Sosyal konut için arazi bakıyoruz

2015 planlarınız neler? 

Sosyal konutlar yapmak için araziler bakıyoruz. Bu yıl dönüşüm projelerine de ağırlık vereceğiz. Süleymaniye kentsel yenileme projemiz de bu yıl devreye girer. 

Süleymaniye kentsel yenileme projesi hakkında bilgi verir misiniz? 

Suriçi'ndeki birçok bölgede yenileme alanları var. Bunlardan bir tanesinde de biz çalışıyoruz. 100 dönüm civarında Süleymaniye Camii'nin altından başlayıp, sahile kadar iniyor. Orada 39 adada 723 parselde yenileme yapıyoruz. Projeler tamamlandı. İnşaatlar 2015'te başlayacak. 

Sektörün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

İstanbul büyüyor. Ekonomimiz büyüyor. Hükümetimiz çok iyi gidiyor. Seçimlerde tek iktidar AK Parti olduğu sürece önümüz açık bir şekilde devam ederiz. Ama koalisyona girildiğinde trend hemen düşer. Bu tamamen Ak Parti'nin tek başına iktidarıyla olan ivmedir bana göre. 12 sene evvel durum böyle değildi. 3 bin dolardı milli gelir, şimdi oldu 11 bin dolar. Bunu sıçratmamız lazım. İnşaat da işsizliğe çare bulunan sektörlerden bir tanesi. Dönüşüm bir taraftan, sanayi bir taraftan bu iş durmaz devam eder. Ama önemli olan İstanbul'u marka şehir haline getirebilmek. Allah özel yaratmış zaten bu şehri. Daha da iyi hale gidecek inşallah. 

2014'ü nasıl geçirdiniz?

Güzel bir yıl geçirdik. Sosyal konut projelerimiz hariç devam ediyor. Kentsel dönüşüm projeleri konuşulduğu gibi ilerlemiyor. Vatandaş anlamadı hala. Biz de anlatamadık. Vatandaş dönüşümü rant kapısı gibi düşünüyor. Dönüşümden beklentiler bu olmamalı. 

Nasıl olmalı? 

Bizim Beykoz'da kentsel dönüşüm uygulamamız var. Yakın zamanda vatandaşa bunun böyle olmaması gerektiğini anlattığımız bir büro açtık. Biz bunu Başakşehir'de başardık. Villa sahibi de aynı yerde oturuyor, 75 metrekarelik daire sahibi de. Hiçbir problem yok. Komünlük yok. Zengin bir yerde fukara bir yerde ayrılmıyor. Dönüşüm bir rantiye olmamalı. İnsanlarımızı müteahhitlerin simsarlığından kurtarmak lazım. Metrekaresi 6 bin liraya müteahhit yer yapacak. Vatandaş oturamaz ki. Halbuki Beykozlu'nun orada yaşaması lazım. 40 senedir orada oturuyor, Nereye gidecek Sultanbeyli'ye mi? Doluşmuş müteahhitler Beykoz'a. İşi rezil ettiler. Bunun adı dönüşüm değil, rantiye. Bunun adı kepazelik. Oradaki vatandaş gecekonduda oturuyordu. Arazisi kendinin değildi. Devlet ona arazi yardımı etti. Ucuz fiyattan verdi. O fırsatı şark kurnazlığıyla rantiyeye çeviriyorlar. Böyle bir şey olmaz ki! Kesinlikle yanlış. Parası olan müteahhit birbiriyle yarışıyor. Vatandaşın kafasını bulandırıyorlar. Ondan sonra vatandaş o dairelerde oturamayacak. Kendi arsasından gidecek başka yerlere. 40 senedir orda yaşayan vatandaş başka bir yere gidecekse ne anlamı kaldı. Aidatını ödeyemeyecekler yazık günah. Fikirtepe'de de aynı şey. O fiyatlarla o dairede oturamayacak. Sosyal bir durumda var. 8 bin liraya sattığın daireyle o kültürle öbür kültür nasıl bir arada yaşayacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"
  • 18.10.2024 10:08

AFAD Başkanı Memiş: "Vatandaşlarımızın her zaman emrindeyiz"

AFAD Başkanı Okay Memiş, Malatya'daki depreme ilişkin, "Herhangi bir can kaybını ...

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''
  • 14.10.2024 11:23

Bakan Kurum : ''İstanbul'un 39 ilçesinde 180 bin konut ve işyeri yenileniyor''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başakşehir’de "Sosyal ...

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor
  • 09.10.2024 16:43

İstanbul'daki Güneş Sitesi, "Yarısı Bizden" ile yenileniyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara 2 Nolu Dönüşüm Uygulama ...

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı
  • 04.10.2024 16:10

Trabzon'da Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin ilk etabı tamamlandı

Trabzon'un en eski mahallerinden Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi'de, Kentsel Dönü ...

"Yarısı Bizden Kampanyası" teşvik edici
  • 30.09.2024 15:56

"Yarısı Bizden Kampanyası" teşvik edici

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan bina sahiplerinin uzun vadeli kredi aldığı zaman ç ...

Üsküdar Kirazlıtepe'deki kentsel dönüşüm birinci etap konutları teslim edildi
  • 23.09.2024 11:21

Üsküdar Kirazlıtepe'deki kentsel dönüşüm birinci etap konutları teslim edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbu ...