maritbet girişmaritbet
Bu yasa çıkacak ev sahibi-kiracı kavgası bitecek

Bu yasa çıkacak ev sahibi-kiracı kavgası bitecek

85 yıllık Borçlar Kanunu'nda değişiklerle ev sahibi-kiracı ilişkilerinden, tazminat taleplerine kadar pekçok konuda yeni düzenlemeler getiriliyor

TBMM gündeminde, hepimizin hayatını etkileyecek üç ayrı temel yasa var; Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu...

Peki, bu yasalar hayatımızı nasıl değiştirecek? Ev sahipleri ve kiracılar nasıl etkilenecek?

 'ALMANYA'DAN OĞLUM GELDİ ÇIK'

 Ev sahibinin kiracısını belli koşullar altında evden çıkarmasına imkan getiriliyor. Mesela, balkonda mangal yakmak, yüksek sesle müzik dinlemek, komşuları rahatsız etmek artık tahliye gerekçesi oluyor. Ev sahibi, alt ve üst soyunun oturması için, kiracıdan evin tahliyesini talep edebilecek. Mesela, "babam/büyük annem taşınacak" ya da "Almanya'dan oğlum geldi" gibi ailevi gerekçelerle evinin tahliyesini isteyebilecek.

 KİRAYA ENFLASYON SINIRI

 Ev kiralarken kiracıdan istenen güvence parasına sınır getiriliyor. Yeni kanun uyarınca depozito miktarı 3 aylık kirayı aşmayacak.

 Kira bedelleri, bir önceki yıldaki üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artışı geçemeyecek.

 EV SAHİPLERİNE GÜVENCE

 Kirasını iki ay üst üste ödemeyen kiracının tahliyesinin önü açılıyor. Kirasını ödemeyen kişiye ev sahibi öncelikle ihtar çekecek. İki defa ihtar çekilen kiracı, kira döneminin bitiminde bir ay içerisinde dava yoluyla tahliye edilecek. Kiracı 15 gün önceden fesih bildiriminde bulunmazsa, sözleşme bir yıl daha otomatik olarak uzamış sayılacak.

  Bina gideri ev sahibinden

 * Kiranın dövizle ödenmesine de düzenleme geliyor. Buna göre, kiralarını dövizle ödeyenlerin kontratlarında 5 yıl boyunca indirim ya da zam olmayacak.

 * Kira kontratında eşin rızası zorunlu olu-yor. Aile konutlarıyla ilgili kontratlar yazılı eş rızası olmadan feshedilemeyecek, yine yazılı eş rızası olmadan kefalet altına girilemeyecek.

 * Binanın çatı onarımı, dış cephe boyası gibi giderler ev sahipleri tarafından karşılanacak. Kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi gibi yükümlülükleri de mülk sahibi karşılayacak. Kiracı, tuttuğu evdeki kırık lavabo, su akıtan küvet, arıza veren kombinin tamir edilmesini isteyebilecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz