Kira kontratı sahtekarları evin değerini yükseltiyor!
Alacağı evin değerini kira getirisi ile ölçenler dikkat! Emlak dolandırıcıları sizler için de yeni bir yöntem geliştirdi. Sahte kira kontratları veya danışıklı kiracı oyunları ile evin kira değerini yüksek gösterip, gayrimenkuller gerçek değerinin iki katına satılabiliyor. Alıcılar kira kontrat süresine az kalan, yüksek kiralı gayrimenkulleri araştırmadan karar vermesin
Emlak dolandırıcılığında yeni yöntem. Sahte kira kontratları veya danışıklı kiracı oyunları ile evin kira değerini yüksek gösteren dolandırıcılar, gayrimenkulleri gerçek ederinin iki katı fiyatına satabiliyor. Emlak danışmanları, alıcıları özellikle kira kontrat süresine az kalan, yüksek kiralı gayrimenkulleri araştırmadan karar vermemeleri yönünde uyarıyor.
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı, Ankara'da bir yıldır bu tür vakalara rastladıklarını belirterek, konut fiyatının nasıl şişirildiğini şu örnekle anlattı:
"Mobilyalı teras bir daire, gerçek değeri piyasa koşullarında 90-110 bin lira arası. Bunu 180-190 bin liraya satışa çıkartıyorlar. İlan verirken de diyorlar ki 'kiracılı, aylık kira getirisi bin 500-2 bin euro. Üstelik kiracı tıkır tıkır ödüyor.' Kanıtlamak için de kiracının banka kanalıyla ödediği kiraların makbuzları gösteriliyor. Alıcı da 'aman ne güzel, bu daireyi alsam sırf kira geliriyle yatırım kendisini 5 yılda amorti eder' diyor ve sormadan soruşturmadan evi alıyor. Derken içindeki kiracısı bir ay sonra kontrat süresinin dolmasını gerekçe göstererek çıkacağına dair protesto çekiyor. Eski kiracısından sadece bir aylık kira alabilen yeni mülk sahibi bu eve yeniden kiracı aradığında gerçekle yüzleşiyor. Bu vakada ya içerdeki kiracı tanıdıktır, danışıklı olarak satıcı kiracıya para verir, kiracı yüksek bedel üzerinden bankaya, zaten ev sahibinin olan parayı kiraymış gibi yatırır. Ya da içinde kiracı bile yoktur, sahte kontratla bu işlem gerçekleştirilir."
KORUNMAK İÇİN 5 YÖNTEM
Salim Taşçı, bu tür hadiselerle karşılaşmamak için alıcıların 5 noktaya dikkat etmesini önerdi:
1- Yüksek kira getirisi vaadeden konutları sorgulayın. Konut yatırımları normal olarak kira gelirleri ile kendisini 10-12 yılda amorti ederler. Daha kısa süreli olanlarda ise ya fırsat vardır ya da hile.
2- Bir danışmana başvurarak emlağın gerçek değerinin tespiti için ekspertiz isteyin.
3- Gidin kiracıyı ve evin durumunu yerinde görün, inceleyin.
4- Sırf kira makbuzlarına bakmayın, ev sahibinden vergi dairesine kira bildirimlerini de sorun.
5- Özellikle kira kontrat süresinin sonuna yaklaşan, kira gelirlerini mutlaka inceleyin. Kira kontratının üzerinde 20 yıllık bile yazsa, eğer tapu dairesine tescil edilmediyse her kira kontratı ancak 1 yıl geçerlidir.
- Etiketler:
Yorum Yaz