maritbet girişmaritbet
Kiracılar hangi gerekçelerle tahliye edilebilecek?

Kiracılar hangi gerekçelerle tahliye edilebilecek?

TBMM'den 11 Ocak 2011 tarihinde geçen yeni Borçlar Kanunu'nun getirdiği düzenlemelerle ilgili soruları bu hafta da yanıtlamaya devam edeceğiz


Ev sahibi-kiracı ilişkisinde yeni safya açılıyor

TBMM'den 11 Ocak 2011 tarihinde geçen yeni Borçlar Kanunu'nun getirdiği düzenlemelerle ilgili soruları bu hafta da yanıtlamaya devam edeceğiz.
 
 F.Gül-İstanbul Yeni Kanun, kirasını ödemeden aylarca oturan ve sonra da bilinmeyen bir adrese taşınan kişilere karşı ev sahiplerinin haklarını koruyor mu? Örneğin, ödenmemiş kira borçlarının yanı sıra kiracının ödemekle yükümlü olduğu vergiler, elektrik, su ve doğalgaz faturaları konusunda ev sahiplerine yasa hangi imkânları tanıyor?

Sorunuzda "belediye vergileri" başlığı altında kastettiğiniz elektrik, su ve doğalgaz paraları bilindiği gibi "vergi" olarak adlandırılmıyor. Belediyelere ödenen tek vergi "emlâk vergisi" ve onun yükümlüğü de gayrimenkul sahiplerine ait.
Yasalara göre kiracı konutu kiraladığı andan itibaren ve oturduğu sürece kullandığı elektrik, su doğalgaz faturaları ile apartmanın ortak giderleri olan ısıtma, aydınlatma, temizlik ve bakım giderlerini eksiksiz ödemekle yükümlüdür.
Yeni Borçlar Kanunu düzenlemesi de kiracıların, kira bedelleri ile yan giderlerini her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü olduğunu hükme bağlamakta.

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan(ödenme zamanı gelip çatmış olan) kira bedelini veya yan giderlerini ödeme borcunu ifa etmezse, ev sahibi önce noter kanalıyla kiracıya yazılı olarak bir süre veren ihtarname çeker. Bu süre en az 10 gündür, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Kiracı borcunu bu sürede de ödemez ve yerine getirmezse ev sahibi kiracıya, kira sözleşmesini feshedeceğini bildirebilir.
Ayrıca kiracı ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerini ispat edici belgelerin bir örneğini, istem üzerine diğer tarafa vermek zorundadır.

Bu yüzden ev sahipleri kiraladıkları gayrimenkullerin sözleşmelerinde, kiracıların elektrik, su ve gaz bağlantılarını kendi adlarına geçirmeleri hususunda bir madde eklemeyi unutmamalı. Bunu yaptıkları takdirde daha başından, muhtemel çıkabilecek sorunların tedbirini almış olurlar. Kiracı elektrik, gaz ve su tesisatlarını üzerine aldığında, eğer ödemezse kamu kurumuyla siz muhatap olmaktan kurtulursunuz.
 
 Ahmet Belen-Bağcılar-İstanbul Kiracı olarak ikamet ettiğim evin sahibi yeni Borçlar Kanunu'na göre ihtiyaç sebebiyle kira sözleşmesini feshedebilir mi?
Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun'da ev sahiplerinin, kendisinin, eşinin ve çocuklarının konut ve iş yeri ihtiyacı ileri sürülerek tahliye davası açabileceği öngörülmekteydi. Oysa yeni Borçlar Kanunu'na göre ev sahipleri kendisinin, eşinin, alt soyunun( kardeşler ve torunlar), üst soyunun( örneğin anne ve babasının) ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin(evlatlık ve muhtaç akrabalar) gereksinimi sebebiyle, kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirip tahliye davası açabilecekler.

 
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.
Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
 
Kaynak: Nüsa UĞUR/ Sabah Emlak
[email protected]

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz